VELKOMMEN: Rektor ved Nordkjosbotn videregående skole, Bjørn Martin Sivertsen er svært fornøyd med at det nå ser ut til at han kan ønske elever velkommen på alle skolens studietilbud.
VELKOMMEN: Rektor ved Nordkjosbotn videregående skole, Bjørn Martin Sivertsen er svært fornøyd med at det nå ser ut til at han kan ønske elever velkommen på alle skolens studietilbud.

Mange søkere til truede skoletilbud

BALSFJORD: Etter at flere skoler og skoletilbud sto i fare for å bli lagt ned tidligere i vinter, ser søkertallene nå meget gode ut for Bardufoss Høgtun og Nordkjosbotn.

Publisert Sist oppdatert

Fristen for å søke seg inn på videregående skole nærmer seg med stormskritt. I løpet av helga må 10. klassinger over hele landet bestemme seg for hva de vil studere og hvor de skal gå på skole til høsten. I løpet av vinteren har det vært mye oppstyr rundt de videregående skolene i Troms. Troms fylkeskommune var klar på at flere videregående skoler og skoletilbud sto i fare for å bli lagt ned.

Gode tall

Onsdag og torsdag var rektorene ved de videregående skolene i Troms samlet i Tromsø for å lære mer om hvordan de kan drive skolene på en mest mulig effektiv måte. Midt oppi all effektiviseringa har imidlertid rektorene ved Nordkjosbotn videregående skole og Bardufoss Høgtun Videregående skole all grunn til å glede seg og være fornøyde.

Rektor ved Bardufoss Høgtun videregående skole, Børre Krudtå, forteller at søkertallene så langt gir god grunn til begeistring.

– Nå er det noen dager igjen til søknadsfristen går ut, men de foreløpige søkertallene er virkelig noe å være fornøyde over. Det er de beste søkertallene skolen har hatt på ganske mange år, sier Krudtå til Nye Troms.

Rektor ved Nordkjosbotn videregående skole, Bjørn Martin Sivertsen kan melde om det samme.

– Det ser veldig bra ut akkurat nå, så vi er jo spente på innspurten, sier Sivertsen.

Sivertsen kan fortelle at det foreløpig fredag var omtrent 230 primærsøkere til de ulike studietilbudene ved Nordkjosbotn Videregående skole.

Ute av faresonen

Krudtå forteller om at søkertallene til de videregående skolene i Troms nå er viktigere enn noen gang tidligere.

– Disse tallene er viktig for alle skolene. De har aldri vært så viktige og avgjørende for framtidas skoletilbud som det de er nå.

Etter møtet i det nye fylkestinget i desember, sa fylkestinget at de ville videreføre tilbudsstrukturen i videregående skole for skoleåret 2014/2015. Det betyr at alle eksisterende tilbud er mulig å søke på for skoleåret 2014/2015. Fylkestinget så likevel et behov for en gjennomgang av utdanningssektoren når det gjelder administrasjon, linjevalg og framtidig plassering av linjene, og vil derfor legge fram en sak for behandling i juni 2014.

– Det er to prosesser som foregår nå som gjør disse tallene så viktige. Det ene er at hvert skoletilbud må ha minst åtte søkere for å bestå, og så er tallene viktig med tanke på politikernes beslutninger i junitinget, sier Krudtå.

Han forteller at alle de ulike studietilbudene ved skolestedet Høgtun tidligere så ut til å være i fare for å bli lagt ned. Det har nå snudd. Bjørn Martin Sivertsen ved Nordkjosbotn videregående skole sier at de også er ute av faresonen.

– Det var helsefagarbeider-linja som sto i størst fare for å bli lagt ned hos oss. Til den har vi foreløpig 11 søkere, og det er vi veldig fornøyd med, sier Sivertsen.

– Det ser ut som at ligger an til å beholde alle tilbudene. Slik jeg vurderer det, ut i fra tidligere år, er alle sikret.

Etter stormen

Begge rektorene tror at stormen rundt det videregående tilbudet i vinter kan være en del av årsaken til årets gode søkertall.

– Det kan nok kanskje ha en sammenheng med stormen i vinter. Kanskje den var ned på å sette lys på hvor bra tilbudene er ved skolen. Det har nok hatt en positiv effekt, sier Krudtå.

– Vi har vært tydelige på at nå må befolkninga avgjøre hvilke tilbud som blir værende. Nedleggingstrusselen i vinter har ført til at enda flere har vernet om skolen. De gode søkertallene viser at det helt klart er behov for videregående skoler i distriktene, sier Sivertsen til Nye Troms.

Powered by Labrador CMS