DE SAMLEDE TROPPER: Da mønstringa var over ble arrangører og deltakere samlet på scenen for å få vite hvem som gikk videre. Forrest står de meget dyktige deltakerne i Ung Arrangør, som får undervisning på kulturskolen i Målselv, og som gjorde en utmerket jobb med gjennomføringa av arrangementet. Foto: Solveig B. Steinnes
DE SAMLEDE TROPPER: Da mønstringa var over ble arrangører og deltakere samlet på scenen for å få vite hvem som gikk videre. Forrest står de meget dyktige deltakerne i Ung Arrangør, som får undervisning på kulturskolen i Målselv, og som gjorde en utmerket jobb med gjennomføringa av arrangementet. Foto: Solveig B. Steinnes

Mangfold og spilleglede i Istindportalen

HEGGELIA: Lørdagens UKM Målselv ble et fyrverkeri av spilleglede og livsutfoldelse. Ungdom fra ti til tjue fikk vise hva de er god for med film, teater, dikt, musikk og billedkunst.

Publisert Sist oppdatert

Det startet på et ganske rolig nivå, med unge Nikolai Hagensen Eide (15), som spilte piano. Vakker musikk og meget dyktig framført. Fortsettelsen var heller ikke bråkete, da Benedicte (14) framførte sangen «Radioactive». Det ble mer livat på scenen da barneteatergruppa TJAKM skulle framføre stykket «Jentene som byttet kropper». TJAKM er forresten sammensatt av forbokstavene til de fem deltakerne i stykket, Tobias, Johannes, Anders, Kristin og Madeleine. Tobias er bare åtte år og hadde egentlig ikke lov til å delta, men måtte steppe inn på grunn av forfall.

Så tok det løs

Deretter tok det løs for alvor. Deltakerne kom på rekke og rad, dyktige musikere, gode sangere og små og store artister, som hadde det morsomt. Rockegruppa De andre entret scenen, og selv om de var bare tre, Hjalmar Fossland, Martin Mikalsen og Vegard Fosli, og alderen bare er 12–13 år, ble det mye lyd av det. Det roet seg litt da Jannicke (20) og Lone (20) overtok og framførte sangen «Stay». De ble avløst av Ingeborg (13) og Johanne (13), som sang «Who are you to judge». Etter dem kom Girls – Ingeborg Foshaug (12) og Martha Samuelsen (12), som sang og spilte på et beger, et stykke kalt «Cups». Et morsomt og ganske uvanlig opplegg, som også publikum satte stor pris på.

Aurora Waaktaar (15) deltok på UKM-utstillinga med fire bilder, men hun hadde også et sceneinnslag der hun sang «I dreamed a dream» fra Les Miserables. Tor-Eivind Solheim (18), som også spilte trommer i band, hadde komponert og framførte sin egen sang «Unknown Feelings» til eget gitarspill.

Så ble det mørkt på scenen, lerretet rullet ned, og filmen «Konserten som

kom til himmelen» ble vist. Dette er en animasjonsfilm produsert av tre 12 år gamle kunstnere: Sofie Skjold, Vegard Fossbakk Lian og Åslaug Strømholt Bremnes. Et artig, men ganske blodig innslag.

Dans og absurditeter

Da lerretet rullet opp igjen, var det dans på programmet. Og du verden som de danset, de fire ungdommene i Turtlenecks Crew. De tre jentene, Anna Dorte Furu (19), Hanna Skogstad (18) og Ida Marie Hansen (16) hadde alle deltatt og gått videre i UKM tidligere, men 16 år gamle Ola Samuelsen var med for første gang. Han hadde sluttet seg til jentene for bare noen måneder siden, men det skulle man ikke tro. Hele gjengen danset med en livsglede og en stil som fenget publikum og dommere, som sendte dem videre til fylkesfinalen på Finnsnes.

Også Karoline Halvorsen (14), som kom på scenen etterpå og framførte sin egen vise «Two, Zero, One, Four», fant nåde for juryens kritiske ører og ble sendt videre for å representere Målselv.

Det gjorde ikke neste deltaker, Birgitte (17), selv om hun spilte keyboard og akkompagnerte seg selv mens hun sang «Say something» ganske vakkert.

Så kom kveldens absolutte publikumsfavoritter på scenen. Absurdteatergruppa Nille består av sju gutter i 11-12-årsalderen. Og maken til absurd moro er det lenge mellom hver gang du får se. Denne gjengen hadde det moro selv mens de framførte stykket sitt, og mimet til musikk. Det var også morsomt å se på, og publikum ga dem uforbeholdent kveldens publikumspris for sceneopptreden.

Wop og rock

Benedicte Esp Bjørnsen, som tidligere på kvelden hadde hatt soloopptreden med sang, entret scenen igjen. Denne gangen sammen med en to år yngre venninne, Dina Lisa Eriksen. Sammen danset, vrikket og sprellet de seg gjennom en morsom og underholdende danseforestilling de hadde kalt «Wop».

Og så kom 10th Harmonic. Rockebandet er Sondre Sætabergets (18) studioprosjekt. Det er han som lager musikken, skriver tekstene og setter sammen instrumentering og lydbilde. Egentlig kunne han nok ha stått helt alene på scenen, for han mestrer nok de fleste instrumentene, men når noe skal spilles live, trenger han hjelp.

– Vi er egentlig bare livemusikerne hans, mente Tor-Eivind Solheim (18) beskjedent.

Det ville ikke Sondre være med på.

– Jeg skriver låtene halvferdig, og så konsulterer jeg de andre, opplyste han.

Så han delte gjerne på æren. Dessuten, uten Tor-Eivind, Håkon Johnsen (18) og Ove Andersen(20), hadde det ikke blitt det samme trøkket på låten «Little man» lørdag kveld. Guttene spilte sammen som band og gjorde det så bra at de ble sendt videre til Finnsnes, de også.

Dikt og kunst

Publikum hadde to valg å foreta da de skulle stemme på hvem som skulle få publikumsprisen. Sceneopptredenen gikk til Nille. Som tidligere nevnt. I tillegg skulle de kåre et kunstverk.

Det var kommet inn tolv kunstverk. Tre av disse var dikt, et foto og resten var malerier og tegninger.

Publikum valgte å belønne Aurora Waaktaars tegning «White Tiger» med publikumsprisen.

Juryen hadde også plukket ut akkurat dette bilde til å representere Målselv videre i konkurransen. I tillegg plukket de ut maleriet «Tilhørighet» malt av jenta med kunstnernavnet Dragon Pope (16), og fotografiet «Månen» av Ida Marie Leivseth (17).

Ida deltok i UKM for første gang, og syntes det var over forventningene å gå videre. Dragon er en multikunstner som har deltatt både med trompet og dans tidligere, og er med for femte gang. Men det er første gang hun går videre. Aurora deltar også i flere «grener» og har vært med før. Også hun drar til fylkesmønstringa for første gang.

Powered by Labrador CMS