KORRUPSJON: En mann fra Troms har blitt siktet for grov korrupsjon sammen med tre andre personer. ILLIUSTRASJONSFOTO: NTB
KORRUPSJON: En mann fra Troms har blitt siktet for grov korrupsjon sammen med tre andre personer. ILLIUSTRASJONSFOTO: NTB

Mann fra Troms tiltalt sammen med fire andre i nasjonal korrupsjonssak

MÅLSELV: Fire personer er tiltalt for grov korrupsjon i en sak som strekker seg flere år tilbake. Saken skal opp for Oslo tingrett til høsten.

Publisert Sist oppdatert

Tiltalepunktene går på at de fire skal ha gitt/mottatt betydelige økonomiske fordeler i kraft av sine stillinger, noe som strider med straffeloven.

Tre av disse skal ha vært tidligere regionsdirektører i det private omsorgsselskapet Stendi AS. Den fjerde skal ha vært leder av et selskap som leverte tjenester til Stendi AS. NRK omtalte saken først.

Mottok store summer

En av de fire er en person fra Troms, som i perioden fra juli 2016 til januar 2018 skal ha mottatt minst 162.500 kroner i verdier fra en av de andre medtiltalte – som da var lederen av selskapet som leverte tjenester til Stendi AS.

Disse verdiene skal blant annet ha vært tre sykler med tilhørende utstyr til en verdi av minst 100.000 kroner, og sponsormidler på 62.500 til en idrettsorganisasjon i Troms, som vedkommende hadde et sentralt verv i.

I tiltalebeslutningen heter det at «i samme periode var (…) ansatt som regiondirektør i Stendi AS, som benyttet selskaper tilknyttet (…) som underleverandør. Verdioverføringene hadde sammenheng med (…) sin stilling i Stendi AS, og hans muligheter til å påvirke innkjøp, og var i strid med de etiske retningslinjene som gjaldt for ansatte i Stendi AS. (…) informerte ikke sin arbeidsgiver om verdioverføringene.

Tok overbetalt for tomt

Mannen fra Troms skal også ha blitt overført en sum på 400.000 som betaling for en tomt i en kommune i Midt-Troms.

«Til tross for at tomter i det aktuelle områder var krevende å omsette, ble handelen gjennomført raskt og til en pris som var vesentlig høyere enn reell verdi.», heter det videre i tiltalebeslutningen.

Økokrim mener at lederen av leverandørselskapene enten selv eller gjennom selskapene har gitt regiondirektørene private økonomiske fordeler. Samtidig har regiondirektørene hatt betydelig innflytelse på valg av leverandører og innkjøp av tjenester til Stendi AS.

– Saken er alvorlig fordi korrupsjonen har skjedd i et selskap som utfører tjenester på vegne av det offentlige, sier konstituert statsadvokat Anne Glede Allum i ei pressemelding.

Powered by Labrador CMS