REGNET STEIN: Denne steinen, på 1200 gram, landet like ved der Helene Larsen og barna hennes søkte ly fra regnet av stein som kom mot dem. (Foto: Leif Arne Stensland) Foto: Leif A. Stensland
REGNET STEIN: Denne steinen, på 1200 gram, landet like ved der Helene Larsen og barna hennes søkte ly fra regnet av stein som kom mot dem. (Foto: Leif Arne Stensland) Foto: Leif A. Stensland

Måtte søke dekning under sprengning

LODDBUKT: Helene Larsen og barna hennes fikk seg en skremmende opplevelse mandag. De måtte gjemme seg i bilen sin da det regnet steiner rundt dem som følge av fjellsprenging.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ettermiddag skulle Helene Larsen kjøre med sine tre barn fra hjemmet sitt i Loddbukt til Nordkjosbotn. De to eldste barna lekte ved bilen, mens Larsen satte minstemann inn i bilen, i barnesetet sitt. Da kjente hun at det begynte å dirre i bakken, og hun skjønte at det skulle sprenges i fjellet på Bergneset.

Alle som bor eller jobber i nærheten av der Bergneset Pukk og Grus sprenger omkring hver sjette uke, får skriftlig beskjed fra selskapet om at det skal sprenges.

– Men vi hadde vært borte i helga, og jeg hadde ikke fått hentet posten enda. Jeg var ikke klar over at de skulle sprenge. Vanligvis holder vi oss inne når de holder på, sier Larsen.

Hun snudde seg opp mot sprengingsområde og så en stor, mørk sky. Deretter hørte hun lyden av stein som fløy gjennom lufta. Dette har hun opplevd en gang tidligere også, så hun skjønte hva som foregikk. At sprenginga hadde gått galt.

– Jeg fikk ropt til meg ungene, som jeg mistet litt oversikten over hvor var. De sto heldigvis framme ved fronten på bilen, så jeg fikk dem kjapt inn der, forklarer Larsen.

Hun fikk barna sine, på fem, tre og to år ned i dørken på bilen. Selv sto hun bøyd over dem som et skjold.

Store steiner

Hun hørte steinen fly gjennom lufta rundt henne, og at de landet i snøen og traff noen møbler hun hadde stående på utsiden. Da det hele var over, begynte hun å se rundt seg.

– Først tenkte jeg at det gikk bra. Deretter så jeg en stor stein som hadde landet rett ved bakhjulet på bilen. Like ved siden av der jeg sto, sier hun.

Steinen veide 1200 gram. Flere mindre steiner landet rundt omkring på eiendommen, og også på naboeiendommen. En stein på 1100 gram landet ved barnas trampoline og lekesklie.

– Jeg greier ikke å slutte å tenke på hva som hadde skjedd hvis de var der ute og lekte. Det er like sannsynlig at det hadde skjedd som at vi var på vei i bilen, sier Larsen.

Hun fikk ungene inn i huset og knakk sammen da hun skjønte hva som hadde skjedd og hvor ille det kunne gått. Hun beskriver det sånn at det føltes som å stå i et bomberegn.

– Jeg prøvde å ringe mannen min for å forklare hva som hadde skjedd. Jeg greide ikke å snakke, sier den kommende firebarnsmoren.

Også barna ble redde av hendelsen og hadde ikke spesielt lyst til å bevege seg utenfor huset dagen etterpå.

Fikk unnskyldning

Larsen ringte både politiet og sprengningsselskapet etter hendelsen.

– De som sprengte, unnskyldte seg, men hadde ingen forklaring på hva som gikk galt. Det hadde vært lettere for oss hvis vi fikk vite at de hadde gjort en feil, for da kunne de gjort tiltak for å sikre at det ikke skulle skje på nytt, sier Larsen.

Det føles utrygt for Larsen å bo der som hun bor i dag. Hun er redd for at det samme skal skje igjen. Hun synes ikke at det skulle vært lov å sprenge så nærme bebyggelse så lenge det er en risiko.

– Enten så må det være så trygt at de kan drive på med det risikofritt, eller så må de la være, mener jeg, sier Larsen.

Da politiet kom hjem til henne etter sprengninga, leverte hun en anmeldelse.

Vil evakuere

Ernst Vidar Hanssen er daglig leder i Bergneset Pukk og Grus. Han forteller at selskapet tar alle forholdsregler som de kan når de skal sprenge i fjellet.

– Men når man jobber med fjell, er det ikke alt som er mulig å forutse, sier Hanssen.

– Så det er ingen garanti for at noe som dette kan skje på nytt igjen?

– Nei, det er det dessverre ingen som kan gardere seg mot, sier han og legger til at selskapet hele tiden jobbere for at sprengingen skal foregå enda sikrere og enda bedre.

– Vi ønsker at risikoen skal være på et minimumsnivå.

Som en konsekvens av mandagens hendelse sier Hanssen at selskapet nå vil evakuere folk i forbindelse med sprengingene.

– Vi ønsker ikke at folk skal bli skremt eller havne i ubehagelige situasjoner, og vil derfor evakuere folk til en tryggere plass.

Helene Larsen synes det er unødvendig om hun skal måtte forlate hjemmet sitt for sprenginga.

– Jeg er snart firebarnsmor. Er det meningen at jeg skal pakke sammen fire unger, husdyr både i hjemmet og i sjåen og kjøre på avstand en halvtime, nesten hver måned? Liv og helse er viktigst, men da synes jeg heller de skal la være å sprenge, så lenge det ikke er trygt.

Powered by Labrador CMS