MÅTTE RYDDE OPP: Disse sauene har det som plommen i egget, men et annet sted i Balsfjord fikk en dyreholder to dagers varsel på å rydde opp i saueholdet på gården etter at Mattilsynet nylig gjennomførte inspeksjon. Det er gjort, og Mattilsynets hastevedtak er nå lukket.
MÅTTE RYDDE OPP: Disse sauene har det som plommen i egget, men et annet sted i Balsfjord fikk en dyreholder to dagers varsel på å rydde opp i saueholdet på gården etter at Mattilsynet nylig gjennomførte inspeksjon. Det er gjort, og Mattilsynets hastevedtak er nå lukket.

Mattilsynet med hastevedtak

BALSFJORD: Mattilsynet fattet hastevedtak etter tilsyn med sauehold i Balsfjord. Vedtaket er nå lukket etter at dyreholder har kommet med billeddokumentasjon på at sauene er sikret adgang til fjøset.

Publisert Sist oppdatert

Det var siste fredag før påske at Mattilsynet gjennomførte inspeksjon på en gård i Balsfjord. Grunnlaget for tilsynet var på bakgrunn av anonym bekymringsmelding om at sauer går ute uten tilgang til oppholdsrom og framdrift i å få satt i stand fjøset til lamming tar til i begynnelsen av mai.

Under tilsynet med sauehold observerte Mattilsynet forhold som betraktes som alvorlige.

«Mattilsynet observerte ca. 64 dyr som gikk ute og seks dyr som stod oppstallet inne i fjøset. Dyrene som stod inne, hadde tilgang til vann, og det var fôrrester igjen på fôrbrettet. Mattilsynet ser derimot alvorlig på at dyrene som går ute, ikke sikres adgang til oppholdsrom med tørre liggeplasser i en periode med mye snø. Flere av dyrene var også drektige», skriver seniorinspektør Anja Lindegård Aanstad.

Liten fremdrift

Høsten 2014 raste deler av en vegg i gjødselkjelleren på samme fjøs sammen. I rapporten etter tilsynet for snart 14 dager siden heter det at Mattilsynet ser liten fremdrift i få satt i stand fjøset, slik at lamming til våren kan foregå på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.

«Saueholdet har de siste to årene hatt en driftsform hvor kun øverste del av fjøset har kunnet fungere som tilholdsrom og liggeareal for sauene, mens fôring foregår utendørs. Da Mattilsynet var på tilsyn i november sist år, var alle fôrbinger plassert på oversiden av huset, og dyrene hadde lettere adgang til fjøset enn de har nå», skriver seniorinspektøren.

Grovt brudd

Hun viser til at i løpet av vinteren har fôrbinger blitt flyttet til et område til høyre for bolighuset, på et jordområde der dyreholder opplyser at dyrene har gått i hele vinter.

«Det er naturlig at sauene holder seg der hvor fôrbingene er. Når disse flyttes lenger bort fra fjøset og det ikke måkes og sikres adgang til fjøset, kan ikke sauene bruke fjøset som liggeareal. Dette vurderer Mattilsynet som grovt brudd på dyrevernloven. Vi har derfor fattet vedtak uten forhandsvarsel, med andre ord hastevedtak, for å sikre umiddelbar gjennomføring av vedtaket», skriver Lindegård Aanstad.

To dagers frist

Sammen med medlem i dyrevernnemnda, Ole Sørensen, var hun på inspeksjon på gården den 18. mars.

«Dyreholder gis to dagers frist til å sikre adgang for sauene til fjøset slik at sauene er sikret tørre og trekkfrie liggeplasser», avslutter seniorinspektøren og legger til at i vedtaket heter det at Mattilsynet også ønsker billeddokumentasjon på at dyrene er sikret adgang til fjøset.

Har lukket vedtaket

Seksjonssjef i Mattilsynet, Hilde Haug, bekreftet i går at vedtaket er lukket.

– Vi har fått billeddokumentasjon og de pålegg som er påpekt er utført, sier Haug.

Når det gjelder videre oppfølging, bekrefter hun at Mattilsynet ikke har lagt saken «død».

– Vi har lagt inn at dyreholder må komme med redegjørelse for hvordan vedkommende skal ha gode nok lokaler når lammingen starter, sier Hilde Haug.

Powered by Labrador CMS