Storvatn vassverk. Foto: Ivar Løvland (Arkiv)
Storvatn vassverk. Foto: Ivar Løvland (Arkiv)

Mattilsynet støtter vassverket

STORSTEINNES: I sin konklusjon støtter Mattilsynet klagen som er fremsatt av Storvatn vannverk mot det nye deponiet ved Stormoen avfallsanlegg.

Publisert Sist oppdatert

Saksbehandler hos Mattilsynet, Tom-Arne Hansen, har ikke anledning å uttale seg til media. I skriv til Statsforvalteren i Troms og Finnmark viser han derimot til at Mattilsynet ikke ble kjent med saken før vannverkseier meldte sin bekymring for drikkevannet som går gjennom Stormoen avfallsanlegg.

«Mattilsynet har dessverre ikke fått være med i denne prosessen fra begynnelsen av, slik intensjonen med involvering av sektormyndigheter er. Hadde saken blitt behandlet som en plansak, slik vi mener den kvalifiserer til, så hadde Mattilsynet hatt mulighet til å fremme innsigelse», skriver Hansen.

Risikabelt prosjekt

«Balsfjord kommune har fattet et vedtak (30.6.20 2020), som gir Perpetuum tillatelse til å etablere deponi uten at denne har vært til høring hos Mattilsynet.»

«Denne avgjørelsen ville Mattilsynet ha klaget på̊ om saken hadde vært oss i hende innen klagefristen, da krav i reguleringsplanens V.1.2. ikke var oppfylt, og at vi har innvendinger mot et så risikabelt prosjekt», skriver Hansen.

Han viser videre til befaringer foretatt. I så måte uttrykker Mattilsynet bekymring over at hovedvannledningen til Storsteinnes, kommunesenteret i Balsfjord, lå bare noen meter unna kanten til det nye krateret, ikke åtte meter som angitt.

«I utredningen fra Multiconsult er det i liten grad drøftet den reelle faren for diffusjon, og man sier her at vannledningen ligger 8 meter fra kanten. I den nye informasjonen støtter utbygger Asplan viak sin uttalelse om at PE-ledninger kan trekke til seg stoffer. Imidlertid prøver de her å bagatellisere faren for innsug. Faren for innsug er reell også̊ i sveisede PE-rør, selv om den ikke er overhengende. Både diffusjon og tilbakeslag kan i verste fall skje, og da blir konsekvensen alvorlig», skriver Hansen.

Forbudt å forurense

Han minner også om at det er forbudt å forurense drikkevann, som er et krav Mattilsynet setter.

«Hovedvannledningen ligger i umiddelbar nærhet til det nye deponiet, mellom nytt og gammelt. Den ligger slik at man må̊ kjøre over den, og den går videre ned mot Storsteinnes, slik at den blir nedstrøms deponiet. Det er også̊ en reell fare for ledningsbrudd når den ligger så utsatt til», skriver Hansen.

Powered by Labrador CMS