SOLBUVANN: Slik så det ut på det verste - vannet fra Solbu vannverk. Foto: Privat
SOLBUVANN: Slik så det ut på det verste - vannet fra Solbu vannverk. Foto: Privat

Mattilsynet varslet tvangsmulkt – nå svarer kommunen

BARDU: Mattilsynet var ikke tilfreds med Bardu kommunes håndtering av forholdene ved Solbu vannverk. Nå har kommunen svart på trusselen om bot – og innført nye og flere prøvetakinger av vannet.

Publisert Sist oppdatert

Det begynner etter hvert å bli en gjenganger å finne brev om Solbu vannverk i Bardu kommunes brevjournal. Saken har også vært omtalt flere ganger i Nye Troms og i andre media.

Det begynte med innbyggere som fortalte om skittent vann og som også tok bilder av møkkete vann fra springen og møkkete vann i glass. Luktproblemer var det også.

Gjennom saker i Nye Troms har en av beboerne Joachim Strømseth flere ganger uttalt seg om vannkvaliteten, og Bardu kommune har gjort tiltak, uten at saken synes å være løst. Mattilsynet har vært koblet inn for lenge siden, og nå for kort tid siden kom varselet om tvangsmulkt på 500 kroner dagen fra 1. august dersom ikke kommunen ferdigstiller de dokumentene Mattilsynet har etterspurt.

Ikke fornøyd

Bardu kommune svarte Mattilsynet i juni om at tiltak er gjennomført i vannverket som har gidd bedre og mer stabil vannkvalitet.

Men Mattilsynet er ikke tilfreds med hverken farekartleggingen og farehåndteringen, prøvetakingplanen og internkontrollrutinene

- Det er ingen opplysninger om rutine for drift og vedlikehold av vannbehandlingsanlegget. Prøvetakingsplanen angir ikke prøvetakingspunkter på ledningsnettet, selv om farevurderinga og bekymringsmeldinger må forstås som at det er knyttet risiko til ledningsnettet. men ingen opplysninger om vannbehandling ut over at dere har UV-behandling, skrev Mattilsynet i varselet om tvangsmukt.

Svaret

Brevet kom midt i juli, og Bardu kommunes Sindre Dahle har nå svart på brevet.

- Bardu kommune har foretatt ny farekartlegging og farehåndtering av Solbu vannverk med utgangspunkt i Mattilsynets veileder «Økt sikkerhet og beredskap i vannforsyning». Kartlegging og vurdering av risiko er beskrevet i vedlegg, «Farekartlegging Solbu vannverk». Mattilsynet ønsket ytterligere dokumentasjon av drifts – og vedlikeholdsrutinene ved vannverket. Dette er vedlagt i vedlegg «Solbu Drifts -og vedlikeholdsrutiner» og «IK Vann Prosedyrehåndbok for Solbu vannverk 2018». Det er utført revisjon av prøvetakingsplan hvor antall prøver er økt samt innføring av nytt prøvetakningslokasjon på ledningsnettet, skriver Dahle og ber Mattilsynet raskt meldte tilbake dersom tilsynet har eventuelle krav om endringer eller tillegg.

Powered by Labrador CMS