LOCATION: Kortfilmen ble filma i Mauken, blant reinflokken til Oskal-familien. Foto: Mer Film AS
LOCATION: Kortfilmen ble filma i Mauken, blant reinflokken til Oskal-familien. Foto: Mer Film AS

Mauken-landskap og Oskal-rein i prisvinnende kortfilm

MÅLSELV: I helga vant kortfilmen «Tungene» pris for beste internasjonale film under filmfestivalen i Palm Springs. Også her har Oskal-familien hatt en sentral rolle under filminnspillinga.

Publisert Sist oppdatert

I helga var det duka for den Internasjonale filmfestivalen i Palm Springs i USA. Denne gangen i digital form. En av filmene som var med, var den samiske/nordnorske kortfilmen «Tungene», eller «Njuokcamat» på samisk. Filmen setter fokus på seksualisert vold mot kvinner, også i etniske minoritetsmiljø. «Tungene» handler om ei samisk kvinne som blir voldtatt ute på vidda blant reinsdyrene. Hennes søster føler at noe er galt og begynner å lete etter henne, og sammen søker de etter hevn. Fokuset i filmen er de psykiske ettervirkningene etter en slik opplevelse. Det er Mer Film AS fra Tromsø som er produksjonsselskapet, og søstrene Ingir Ane Bål og Marja Bål Nango har stått for manus, regi og hovedrolle. Filmen vakte oppsikt på festivalen i Palm Springs, og vant prisen for beste internasjonale film.

Tålmodighet

Filmen ble spilt inn i Mauken i samarbeid med Filmcamp, og en sentral del av filmen er reinsdyrene. De har Oskal-familien bidratt med. Nils-Ole Oskal begynner å bli en dreven bidragsyter til filmproduksjonene som kommer innom Filmcamp, og har blant annet bidratt med rein til «Kautokeino-opprøret», «Den 12. mann», «Far North» og «Ailo’s Journey». Nå føler Oskal han har god kontroll på hvordan filminnspillingene foregår.

– Man lærer seg jo å kjenne til hvordan de skal filme. Det kan være veldig rart når du er der og ser at de filmer nært ei grøft eller inn i en trang dal eller et hull. Du forstår det ikke før du ser bildene. Det kan gå en hel dag å få et klipp, man må ha mye tålmodighet, sier han og ler.

Marja Bål Nango er både regissør og skuespiller i kortfilmen "Tungene" som gikk til topps under den internasjonale filmfestivalen i Palm Springs i helga.

Sjøl for kortfilmer kan det gå lang tid fra planlegging til filminnspilling. I filmer hvor rein har en rolle, bruker Oskal å få lese gjennom manuset for å se hvorvidt det er noe de ønsker være med på og om det er gjennomførbart. Familien får også møte de involverte i filmproduksjonen lenge før selve filminga starter.

– Når vi jobber med dyr så må vi tenke på dyrene først og fremst, at de ikke blir pressa, sier Oskal.

Imponert

De første gangene han bidro med rein opplevde han at filmcrewene ikke helt skjønte at man ikke måtte presse på. Etter hvert har han lært seg å si ifra når reinen trenger en pause. Oskal synes samarbeidet med «Tungen» var veldig godt, og han tror de merka at han og familien hadde god erfaring med filming. Før filminnspillinga brukte de mye tid på fjellet for å bli kjent med området og med flokken.

– Med «Tungene» var de ganske langt utpå vidda da de filma. Det var veldig kaldt da de filma, jeg var egentlig imponert over at de holdt ut så mange timer, sier Oskal.

Han spøker med at det nok er verre for de utenlandske filmskaperne som ikke er vant til den nordnorske innlandsvinteren. Reinflokken er så godt som tam, og mates med pellets og lav for å gjøre dem vant til sosialisering. De bryr seg derfor fint lite om filmcrewet som svirrer rundt dem.

Samisk kultur

Oskal synes det er fint at «Tungene» ble kåra til årets internasjonale film, og at samisk kultur får vist seg fram på lerretet. Oskal-familien er allerede «booka» inn for flere små og store filmprosjekter med reinflokken i tida framover.

– Jeg synes det er veldig fint. Det er veldig mange som ikke vet noe om den samiske kulturen. Det ser vi også her i Norge når vi drar på skoler og forteller, de vet også veldig lite. Vi synes det er veldig fint å vise den samiske kulturen og naturen. Naturen er noe av det viktigste vi har, sier Oskal.

Powered by Labrador CMS