VÆR OBS!: Årets store elgtrekk har i likhet med snøen latt vente på seg. Nå er begge deler her for alvor. ARKIVFOTO: KNUT SOLNES Foto: Knut Solnes
VÆR OBS!: Årets store elgtrekk har i likhet med snøen latt vente på seg. Nå er begge deler her for alvor. ARKIVFOTO: KNUT SOLNES Foto: Knut Solnes

Med snøen kommer også elgfaren

MÅLSELV: Elgene står nærmest i kø i nedre del av Målselv. Det er meldinga som stadig tikker inn til Målselv viltnemnd og ettersøkskorpset.

Publisert Sist oppdatert

Derfor ønsker leder for ettersøkskorpset og nestleder i viltnemnda, Tor Eriksen, å komme med ei klar oppfordring til alle veifarende.

– Vær veldig observant, sier han.

Mandag kveld måtte de rykke ut til en elgpåkjørsel ved Karlstad/Langmyra. Det gikk bra med folkene i bilen, mens elgen fikk bruddskader og måtte avlives.

Snøen gir elgtrekk

Det slår sjeldent feil. Når snøen kommer dalene og blir liggende på bakken, så begynner kystelgen sitt vante vintertrekk til innlandet. I år kom det første snøfallet i oktober. Så lot snønedbøren og -mengden så definitivt vente på seg. Snøen kom egentlig ikke for alvor før i forrige uke. Da kom det derimot i solide mengder, og snømengden som er målt ved målestasjonen på Bardufoss lufthavn mandag ettermiddag var like under 52 centimeter.

– Det spesielle med årets vinter er at elgtrekket stoppet opp, men vi vet at dette har sammenheng med snøen. Nå merker vi det vi ikke så før jul av elgtrekk. Nå får vi meldinger om at de står nærmest køvis i Møllerhaugen, ved Rossvoll og på Karlstad. Det er veldig mye elg som er på tur innover dalen, sier Eriksen.

Fare i hele Målselv

Også statistikken over elgpåkjørsler og antallet utrykninger for ettersøkskorpset har gått betraktelig ned denne vinteren sammenligna med den tidlig snørike fjorårsvinteren. Ettersøkskorpslederen håper at oppmerksomme og bevisste bilister bidrar til at tallene forblir lave.

– Det er elgfare i hele kommunen, men spesielt fra Bottenhågen (i Senja kommune, journ.anm) til Andslimoen bør man være veldig obs. Det positive er at det går mot lysere dager, men likevel kan elgen plutselig være i veibanen. Egentlig er det bare flaks at det ikke har vært flere elgpåkjørsler den siste tida, sier han.

Eriksen forteller at de i forrige uke rykket ut til et kraftig sammenstøt mellom elg og bil, nærmere bestemt ved Rundhaug, hvor det heldigvis gikk bra med både fører og dyret.

Skulle uhellet være ute, minner han om at bilførere må melde ifra til politiet. Det er politiet som sender ut ettersøkskorpset når det er behov for det.

– Vi håper at snøfallet nå stopper opp og at vi ikke får flere sammenstøt, sier leder for ettersøkskorpset i Målselv, Tor Eriksen.

Powered by Labrador CMS