Nortura viderefører produksjon av kjøttdeig og lokalmat i Målselv:

Foto: Kari Anne Skoglund
Foto: Kari Anne Skoglund

Men produksjonen av de sterkt konkurranseutsatte pølsesortene flyttes sørover

MÅLSELV: Det melder Nortura i ei pressemelding i dag. Omtrent 30 ansatte blir berørt av omstillinga.

Publisert Sist oppdatert

«Nortura har besluttet å videreføre lokal produksjon av kjøttdeig, spesialpølser og Thulefjord ved Nortura Målselv, men flytter produksjonen av de sterkt konkurranseutsatte pølsesortene til anlegget i Tønsberg. Nortura satser samtidig videre på slakting og skjæring av tre dyreslag på anlegget på Andslimoen», skriver de i pressemeldinga.

Beslutning

Som kjent har Nortura jobba med å utrede muligheten for å samlokalisere all pølseproduksjon på én lokasjon siden i januar. Nå har de fatta ei beslutning.

– Vi har hatt et konstruktivt samarbeid med mange som arbeider for å bygge et nytt og sterkt egg- og kjøttsamvirke – også for Nord-Norge. Vi har kommet frem til en beslutning som balanserer hensynet til behovet for økt konkurransekraft, en effektiv og bærekraftig industri med en sterk lokal tilstedeværelse i nord, sier styreleder Trine Hasvang Vaag i pressemeldinga.

Hun understreker at innspill fra medlemmer, politikere og andre som er glade i samvirket, og engasjementet de har sett for Nortura i Nord-Norge har vært viktig i vurderinga.

30 ansatte berørt

Om lag 30 av 130 ansatte ved Nortura Målselv vil bli berørt av omlegginga.

– Omstilling i en virksomhet betyr også omstilling for enkeltmennesker og ansatte. Dette er krevende og er først og fremst vanskelig for den som blir berørt. Det er viktig for oss som arbeidsgiver å være med våre ansatte gjennom slike prosesser og å støtte opp. Vi arbeider sammen med tillitsvalgte, blant annet med å finne nye jobber til de som blir rammet av nedbemanning. Historikken viser at vi greier å finne nytt arbeid til ni av ti, enten i Nortura eller i andre bedrifter, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen.

I pressemeldinga går det fram at Nortura arbeider nært med ansatte og fagforeningsrepresentanter for at omstillingsprosessen skal være så god som mulig. Et eget omstillingsteam fra HR arbeider blant annet med å finne nytt arbeid for de som blir berørt av nedbemanning.

«Nortura er blant annet i dialog med fiskeriselskapet Salmar som skal åpne et nytt anlegg på Senja og har behov for kompetente medarbeidere», heter det i pressemeldinga.

Vedtaket

Konsernstyret har gjort følgende vedtak:

  • Nortura flytter produksjonen av de konkurranseutsatte volumproduktene grillpølse, kjøttpølse og julepølse til Tønsberg. Hovedbegrunnelsen er for lav tilførsel av nordnorsk råvare og for høye industrielle kostnader sammenliknet med konkurrenter og kostnadsnivået i Tønsberg. For å produsere dagens pølsevolum i Målselv må pølseråstoff av svin transporteres fra Sør-Norge.
  • Nortura beholder produksjonen av Gilde Kjøttdeig i Målselv og baserer hele produksjonen på råvarestrømmen fra nordnorske storfebønder. Det skal utarbeides en tydelig lokal identitet på Gilde kjøttdeigen fra Målselv. Tiltaket sikrer at Gilde-produkter med nordnorsk opprinnelse får en sterk tilstedeværelse i NorgesGruppens butikken i Nord-Norge.
  • Nortura viderefører og styrker Thulefjord ved å flytte ansvaret for produktutvikling, markedsføring og salg til lokale krefter på Målselv. Dette innebærer en vurdering av navne- og profilendring på produktet slik at opprinnelse og lokalmat-identiteten styrkes. Forutsetningen for satsingen er at produktet finner sin vei inn i butikker, restauranter og/eller storkjøkken og bidrar med tilfredsstillende lønnsomhet.
  • Nortura viderefører produksjonen av den lokale NNS pølsa.
  • Råvarer som kommer inn til anlegget skal slaktes og skjæres i Målselv og primært selges til dagligvare- industri-, hotell- og restaurantmarkedet i regionen.
  • Nortura Målselv vil fortsatt være et sentralt anlegg i vår industristruktur ved at vi satser videre på å styrke slakting og skjæring av storfe, småfe og gris ved anlegget i Målselv. Anlegget på Andslimoen er et av få i Norge som håndterer alle tre firbeinte dyreslag og skal fortsatt yte god service til bonden gjennom nisjeavtaler.

Konsernsjefen mener dette er et godt utfall for Målselv og ei god beslutning for Nortura.

– Beslutningen balanserer ønsket om lokal foredling med behovet for å opprettholde konkurransekraft på de store volumproduktene. Kostnadskonkurransen har blitt så hard at tiden hvor vi kunne opprettholde volumproduksjon på mange små anlegg dessverre er forbi, sier konsernsjefen.

Vedtaket innebærer at lønnsomheten i Nortura årlig styrkes med rundt 24 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS