FORTVILET: Lederen i Balsfjord Bondelag, Arild Heim, er fortvilet over bemanninga ved Balsfjord kommune sin landbrukstjeneste. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
FORTVILET: Lederen i Balsfjord Bondelag, Arild Heim, er fortvilet over bemanninga ved Balsfjord kommune sin landbrukstjeneste. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Mener Balsfjord lar landbruket forfalle

STORSTEINNES: Balsfjord bondelag fortviler over lav bemanning og dårlig kompetanse hos kommunens landbruksavdeling. Nå vil de diskutere problemene i et møte med rådmannen.

Publisert Sist oppdatert

I et brev til rådmann i Balsfjord kommune, Rigmor Richardsen, uttrykker medlemmene i Balsfjord bondelag at de er lite fornøyd med den servicen og de tjenestene de blir møtt med på Landbrukskontoret i Balsfjord.

Savner styrket fagmiljø

Allerede i oktober i fjor vedtok årsmøtet til Balsfjord Bondelag en uttalelse som de den gang sendte Balsfjord kommune. Der ber de blant annet om at landbrukskontoret styrkes.

«Kommunen gjorde et forsøk på å skape sterkere fagmiljø for landbruket, ved å inngå et samarbeid med Tromsø og Karlsøy kommune om et interkommunalt landbrukskontor etablert i Balsfjord. Balsfjord brøt ut av denne avtalen med begrunnelse at servicenivået var for dårlig, og ønsket å skape et eget kontor der servicen og fagmiljøet for landbruket skulle bedres. Dette oppleves ikke å ha skjedd. Årsmøte ber om at landbrukskontoret styrkes, ved og synligjøre dette i neste års budsjett,» står det i uttalelsen fra oktober.

Ingen bedring

Lederen i Balsfjord Bondelag, Arild Heim, forteller at situasjonen har vært rimelig håpløs siden det interkommunale samarbeidet om landbrukstjenestene ble avsluttet. Han mener det ikke har vært noen bedring etter uttalelsen laget fremmet sist høst.

- Det har vært utfordrende helt siden landbrukskontoret ble flyttet tilbake på rådhuset. Det skulle bli bedre, men det har det jo ikke blitt, slår han fast.

I brevet som nylig er sendt til Richardsen skriver bondelaget at deres erfaringer med landbrukskontoret er at det er manglende kompetanse. De mener det kan komme av at landbrukskontoret er så sterkt nedbemannet at landbrukets videre utvikling settes på vent, i mangel av rådgivende kompetanse.

Brannslukking

Nye Troms skreiv i gårdagens avis at Balsfjord kommune fortsatt er den kommunen i Troms som har flest jordbruksbedrifter med husdyrproduksjon. Likevel er Balsfjord også kommunen som har hatt størst nedgang i antall slike, over de siste fem årene.

- Jeg tror helt klart at det har en sammenheng med det vi opplever som en tafatt landbrukstjeneste, sier Heim.

Han mener det er bemanninga som er hovedproblemet. Han konstaterer at han mange ganger har fått god hjelp ved landbrukskontoret, men at det også har skjedd både han og andre medlemmer i bondelaget, at de ikke får hjelpen de trenger.

- Problemer er at de har så lite folk at de kun rekker å drive med brannslukking og pålagte oppgaver. De har ikke tid til utvikling og å hjelpe bønder som for eksempel er interesserte i å bygge ut. Da blir man gjerne henvist til å finne informasjonen selv på nettet, sier Heim, og mener situasjonen er håpløs.

Møte

Nå ønsker bondelaget seg et møte med rådmann i Balsfjord, for å diskutere bemanninga. De ønsker også en tettere dialog med kommeadministrasjonen i tida som kommer.

I kommunestyret

Også under spørretimen i kommunestyremøtet i februar var bemanninga ved landbrukskontoret tema. Den gang informerte kommunalsjef Vegar Gystad at det er 2,6 stillinger totalt ved landbrukskontoret, og at han mener kompetansen hos disse er høy. Det står han fast ved nå.

- Men det er en del deltidsansatte, og vi jobber med å sy sammen ledige prosenter. Dette for å få til enda ei 100 prosent stilling, slik at det blir to fulle stillinger, sier Gystad.

Han forklarer at det har vært litt etterslep hos landbrukstjenesten, etter at det var Balsfjord kommune som satt med ansvaret for å avvikle samarbeidet Tromsøregionens landbruksforvaltning.

- De klarer nå å dekke lovpålagte oppgaver, men det er hektisk for dem som jobber der.

Han sier at Balsfjord er en stor landbrukskommune, og har et ønske om å fortsette å være det.

- En følge av det vil være at mange bønder trenger veiledning og bistand fra et landbrukskontor. Det ønsker vi jo å imøtekomme. Men arbeidsmengden er i perioder veldig stor, sier han.

Han ønsker et møte med bondelaget velkomment, for å diskutere utfordringene og få dem på bordet.

Beklagelig

Ordfører i Balsfjord, Gunda Johansen mener at hun må forholde seg til de svar som administrasjonen gir angående bemanninga, selv om andre har et annet bilde av hvor mange som faktisk jobber ved landbrukstjenesten.

- Men det er utrolig beklagelig at folk opplever servicen som dårlig. Det er ikke slik vi skal framstå som kommune. Interntjenesten har nettopp fått mye skryt for servicen sin. Det er et eksempel å følge, sier Johansen.

Møtet med Balsfjord Bondelag kunne ordføreren tenke seg å være med på.

- Det er viktig for politisk nivå at innbyggerne får den hjelpen som de etterspør. Kommunen har en veiledningsplikt, og hvis ikke folk får den servicen de forventer så er det helt klart et politisk anliggende, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS