SELNES-SVARTNES: Det er mange medlemmer i Selnes-Svartnes utviklingslag, og de er ikke enige i at færre yngre mennesker ønsker å bosette seg utenfor tettstedene. Her fra et møte i utviklingslaget i fjor. (Arkivfoto)
SELNES-SVARTNES: Det er mange medlemmer i Selnes-Svartnes utviklingslag, og de er ikke enige i at færre yngre mennesker ønsker å bosette seg utenfor tettstedene. Her fra et møte i utviklingslaget i fjor. (Arkivfoto)

Mener de minste bygdene blir stemoderlig behandlet

BALSFJORD: Selnes-Svartnes utviklingslag er ikke enig med kommunen i at de yngre ønsker å bosette seg i tettstedene.

Publisert Sist oppdatert

I siste liten har det kommet inn flere høringssvar til Balsfjord kommune, på statusrapporten som er laget i forbindelse med kommunereformen. Blant annet har det kommet inn uttalelser fra Selnes-Svartnes utviklingslag og Selnes bondelag.

I «Statusbilde» som kommunen har laget, står det blant annet skrevet at trenden i bosettingsmønsteret viser at eldre men­nesker ønsker å bli i distriktene, mens yngre mennesker ønsker å bosette seg i tettstedene. Dette er ikke utviklingslaget for Selnes og Svartnes enige i. De mener det ikke samsvarer med utviklingen i deres bygd. «I vårt virkeområde har vi opplevd innflytting fra alle alderskategorier, både etablerte pensjonister så vel som unge familier i etableringsfasen. På­standen som fremsatt i rap­porten blir svært generell og stemmer ikke med vår oppfatning av bosetningsmønsteret», skriver lederen i utviklingslaget, Ivan Jørgensen i høringsuttalelsen.

Større refleksjon

Utviklingslaget mener at en større og grundigere refleksjon over bosettingsmønsteret i hele kommunen hadde vært ønskelig å få med i «Statusbildet.»

«Rapporten gir inntrykk av en stemoderlig behandling av områdene utenfor tettstedene i kommunen, og fra vår side hadde det vært ønskelig med en større grad av refleksjon for å beskrive kommunen med sitt store mangfold av tettsteder, mindre tettsteder og bygder,» står det videre i høringsuttalelsen fra utviklingslaget.

Også under folkemøterunden som kommunen gjennomførte for noen uker siden, ble det stilt spørsmål til uttalelsene om bosettingsmønsteret i rapporten. Administrasjonen ga da til svar at påstandene ikke var basert på egne observasjoner, men tall fra Statistisk sentralbyrå.

Selnes-Svartnes utviklingslag mener også at en ny E8-trasé vil ha innvirkning på bosettingsmønsteret i området.

Lite landbruk

Bondelaget på Selnes, ved leder Inge Thorwarth, har også kommet med et uttalelse til «Statusbildet,» som er den første av to utredninger som skal gjøres i Balsfjord forbindelse med kommunereformen. Selnes bon­delag synes ikke det er nok at det er viet to sider av rapporten til landbruket. «Beskrivelsen av landbruket i kommunen er så godt som fraværende. Selnes bondelag mener det bør være en utdypende og grundigere gjennomgang av eksisterende landbruk og hvilke muligheter det finnes for utvidelse av drift. Matproduksjon er viktig og bør også være prioritert av Balsfjord kommune,» står det skrevet i uttalelsen.

De presiserer også at de mener det må være volumproduksjon i landbruket, og at det ikke er aktuelt for alle å jobbe med nisjeproduksjoner.

Detaljer

I tidligere høringsuttalelser til rapporten har det kommet fram at flere synes det står for lite om kulturlivet i Balsfjord. Til det svarte Lill Leirbakken, som har jobbet med rapporten i Balsfjord kommune, at administrasjonen ønsker å gå grundig til verks med rap­porten, men at noen detaljer må utebli.

Rapporten skal nå revideres, og alle uttalelser skal legges ved. Etter det skal den legges fram for politikerne i kommunestyret i juni.

Powered by Labrador CMS