Henrik Stangnes (Ap) frykter for Bardufosshallen:

TENKER PÅ HALLEN: Kommunestyrerepresentant Henrik Stangnes (Ap) lurer på om Målselv kommune skal gjøre noe med tilstanden til Bardufosshallen. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs
TENKER PÅ HALLEN: Kommunestyrerepresentant Henrik Stangnes (Ap) lurer på om Målselv kommune skal gjøre noe med tilstanden til Bardufosshallen. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs

Mener den må renoveres snarest

BARDUFOSS: Henrik Stangnes (Ap) savner tiltak for å holde Bardufosshallen ved like. Han mener hallens tilstand er kritisk.

Publisert Sist oppdatert

Kommunestyrerepresentant Henrik Stangnes (Ap) lurer på hvilke konkrete vedlikeholdsplaner Målselv kommune har for Bardufosshallen. Han stilte spørsmålet til ordføreren i kommunestyremøte under behandlingen av budsjettet for kommende periode. Stangnes opplyser om at Bardufosshallen ble bygd i 1975, og ferdigstilt og tatt i bruk i desember 1976. Hallen ble bygd som idrettshall til Bardufoss ungdomsskole, men brukes i dag som hall for flere ulike lag og foreninger, og til ulike samfunnsformål.

– Sia hallen ble tatt i bruk desember 1976, er hallen så og si ikke vedlikeholdt. Det er kun «nødvedlikeholdet» i dusjer som er gjort de siste årene. Hallen er per dags dato svært sårbar, og i umiddelbar nød for vedlikehold. Flere brukere av hallen sier de aldri vet hva de kommer til, når de skal bruke hallen, sier Stangnes.

Kulde og slitt gulv

Han viser til det han mener er kritiske vedlikeholds-punkter.

– Taket på hallen er på overtid, og i så dårlig forfatning at det kan være farlig å bevege seg på taket for vedlikehold. Her må det tas grep, sier Stangnes.

Kommunestyrerepresentant Henrik Stangnes (Ap) lurer på om Målselv kommune skal gjøre noe med tilstanden til Bardufosshallen.

I tillegg peker han på at gulvdekket er fra 1976, og opplyser om at det aldri har vært skifta.

– Dekket skal ha 15 millimeter demping. Denne dempinga vet vi er fullstendig borte, og brukerne av hallen er i aktivitet på gulv uten demping. Å trene på et dekke uten demping, gir større risiko for skade. Med andre ord er Målselv kommune komfortabel med at brukere av hallen i alle aldre, har større risiko for å pådra seg skade, sier Stangnes.

I tillegg mener han at ventilasjonsanlegget er kritisk dårlig, og 15 år på overtid.

– Dette medfører svært lave temperaturer, spesielt på vinteren. Det er helt normalt at temperaturen ligger på 12-14 grader i hallen vinterstid. Seinest i uke 47 har det vært utfordringer med ventilasjon, og temperaturen har vært nede i 13 grader. Dette er kritisk, sier Stangnes.

– Står kritisk til

Stangnes mener det finnes ulike strakstiltak som kommunen kan gjøre, og nevnte ett for kommunestyret.

– Det er åtte lysåpninger i hallen. Disse er punkterte, og kommunen fikk for to år sia kostnadsoverslag på under 200 000 kroner for å få kledd disse igjen. Dette vil medføre at varmetapet reduseres, og at temperaturen blir mer jevn. Det fantes ikke penger til dette for to år sia, sier Stangnes i etterkant av kommunestyremøtet.

Han mener det er forunderlig at kommunen heller er villig til å leie inn varmekanoner som står og går, dag inn og dag ut i hallen gjennom vinteren, for å holde temperaturen på et forsvarlig nivå.

– Varmekanonene suger strøm, og virker mot sin effekt, da varmluften uansett forsvinner ut av de punkterte lysåpningene. Dette finnes det altså penger til; dyre strømregninger gjennom vinteren. Utgiftene ved å kle igjen lysåpningene, ville raskt ha vært spart inn ved lavere strømregning. Hallen har de siste årene vært stengt flere ganger på grunn av kulde, sier han.

Han viser til at det er laget flere tilstandsrapporter de siste årene, og at alle belyser hvor kritisk det står til med Bardufosshallen og hva som bør gjøres.

– De ulike tilstandsrapportene peker på samtlige områder som bør utbedres, blandet annet skillevegger og garderober, sier han.

Kommunens ansvar

Bardufosshallen er et kommunalt anlegg, og det er kommunen som eier bygget. Henrik Stangnes vet at det er et prosjekt på gang for å se på muligheter for å snu resepsjonsinngangen til Polarbadet mot E6, og tror det kanskje er derfor kommunen holder litt igjen på videre drift av Bardufosshallen.

– Jeg tenker uansett at nå som alt er så tilrettelagt på Rustahøgda for idrett så er det kjedelig at vi har en hall som er slik. Brukere må stå med votter på seg og barna har stillongs på under turndrakten, sier han.

Rehabilitering av Bardufosshallen står som nummer ti på det prioriterte handlingsprogrammet til kommunen for 2020-2023. Stangnes savner at eier tar grep, og for eksempel søker om tippemidler for gulvbelegg.

– Bardufosshallen står på den prioriterte lista, men det virker ikke som det er noe «drive». Kroner 128 000 er gått til fliser i dusjer som var sprukket og deler til ventilasjonsanlegget, men ellers er det ikke gjort noe, mener Stangnes.

Han mener Målselv kommune må ta ansvar, og sørge for at Målselv har forsvarlige anlegg til å drive et variert og bredt tilbud av idrett til innbyggerne av kommunen.

– Det er mer enn bare en hall. Den er brukt til 17.mai, andre arrangement, konserter og forestillinger, for å nevne noe, sier Stangnes.

– Brannslukking

Ordfører Bengt-Magne Luneng viste i kommunestyremøtet til at det i løpet av 2019 er gjennomført løpende vedlikehold av Bardufosshallen for kroner 128 000.

– Dette vedlikeholdet er å regne som brannslukking for å kunne holde hallen i drift, sa ordføreren.

Han opplyste om at øvrig vedlikehold er satt på vent i påvente av utredning om Bardufosshallens framtidige selskapsform/samarbeidsform og vedlikeholdsbehov/renoveringsbehov. Han viste videre til at kommunestyret tidligere i år vedtok at rådmannen skulle undersøke mulighetene for samarbeid eller avtaler med nåværende og mulige framtidige interessenter til Bardufosshallen, i den hensikt å kunne realisere både kommunen og interessentenes behov og ønsker om videreutvikling av fasilitetene. I februar ble det av rådmannen uttalt at når det gjelder den tekniske tilstanden på Bardufosshallen så tilsier levetidsberegninger på byggematerialer at den er moden for oppgradering og/eller renovasjon. Ordføreren viste også til at det utarbeides en behovsanalyse i tråd med Investeringsreglementet og at rådmannen avklarer status på «forprosjektet for utvidelse/ombygging av Polarbadet AS og Bardufosshallen».

– Det er riktig at hallen trenger betydelig oppgradering og renovering, sier enhetsleder teknisk Morten Tomter i Målselv kommune fredag.

Han opplyser om at utredninga som ble gjort etter kommunestyrevedtaket tidligere i år er ferdig. Han kan ikke gå inn på innholdet i utredninga på nåværende tidspunkt.

– Rådmannen har arbeidet med saken, og utredninga er planlagt lagt fram for kommunestyret i februar 2020, sier Tomter.

Powered by Labrador CMS