BESØKTE KOMMUNESTYRET: Mostafa Haj og flyktningekonsulent i Målselv kommune, Trine Markhus, fortalte kommunestyret om hvordan flyktninger blir mottatt i kommunen. Foto: Kari Anne Skoglund
BESØKTE KOMMUNESTYRET: Mostafa Haj og flyktningekonsulent i Målselv kommune, Trine Markhus, fortalte kommunestyret om hvordan flyktninger blir mottatt i kommunen. Foto: Kari Anne Skoglund

Mener jobb er nøkkelen til integrering

MOEN: Onsdag fortalte Mustafa Hajsalah hvordan det er å være flyktning i Målselv. Han omskolerer seg til å kunne i jobbe i helsesektoren.

Publisert Sist oppdatert

Har du vært innom Rema 1000 Bardufoss i løpet av det siste året, er sannsynligheten for at du har møtt på Mustafa Hajsaleh stor. Mustafa er opprinnelig fra Syria, og er bosatt i Målselv. På dagtid går han på skole, og han er snart ferdig med introduksjonsprogrammet alle flyktninger får for å lære seg blant annet norsk og samfunnsfag. På kveldstid er han ofte på jobb. Det er nettopp der han mener nøkkelen for å bli integrert i samfunnet ligger.

– For meg var det viktig å kunne gå på jobb. Jeg ble kjent med flere, og jeg fikk praktisere språket jeg lærte på skolen, og jeg har lært mye om samfunnet gjennom det. Jeg trives godt på jobben min, for jeg har fått masse kompiser og kan tjene penger til å kjøpe det man trenger. Blant annet kunne jeg kjøpe meg bil, for det er viktig å ha når man bor i Nord-Norge, fortalte han.

Han starta i jobben sin gjennom introduksjonsprogrammets språkpraksis. For en måned sia ble han ansatt i bedriften.

Omskolerer seg

Sammen med kommunens flyktningkonsulent Trine Markhus besøkte han kommunestyret onsdag. Det for å fortelle om hvordan det er å komme til kommunen som flyktning. Mustafa kom til Norge i 2015. Han bodde ett år og syv måneder på asylmottak før han fikk oppholdstillatelse og ble bosatt i Målselv. Mustafa fortalte politikerne at i Syria var han høgskoleutdanna innenfor elektrofag. Nå går han på skolen for å omskolere seg. For han er det å kunne gå på jobb og være sikra en jobb for framtida, svært viktig.

– Jeg vil bli boende her, så derfor har jeg begynt på ei helsefagutdanning. Det fordi jeg vet at det i Norge trengs folk med helsekompetanse og det vil gjøre det langt fram i tid. Når jeg får fagbrev, er det nesten 100 prosent sjanse for å få jobb, og jeg ønsker å jobbe, sa han.

Markhus fortalte at hun egentlig skulle ha med ei kvinne som opprinnelig kommer fra Eritrea med til kommunestyret. Hun hadde vært nødt å takke nei til invitasjonen, nettopp fordi hun skulle på jobb. Men hun lot flyktningekonsulenten fortelle om hvor glad hun er i jobben sin.

– Da hun kom til Norge som 40-åring med fire barn, var hun analfabet. Hun starta på skole, men på et punkt stoppa det helt opp. Da ble løsninga at hun kunne lære gjennom å jobbe. Hun fikk seg praksis på Domuskaféen, og ble fulgt fantastisk opp av daglig leder. Nå er arbeidsplassen lagt ned, men basert på kunnskapen hun lærte der og arbeidsinnsatsen hun la ned fikk hun seg jobb i 100 prosent stilling på Fortauskaféen. Hun var stolt over å måtte takke nei til å bli med hit i dag, fordi hun skulle på jobb, fortalte Markhus.

Trenger flere menn

I det samme møtet vedtok kommunestyret at Målselv skal ta imot 14 flyktninger i år. Egentlig var planen å ta imot ti, men Integrerings- og mangfolddirektoratet har forespurt kommunen om den har kapasitet til å ta imot flere. Det svarte politikerne enstemmig ja til. I fjor var også planen å ta imot 12, og da var det åtte som kom til kommunen.

Markhus fortalte kommunestyret at det per nå er totalt like over 60 flyktninger som er bosatte i Målselv, hvor av ni familier. Flere av dem har fått seg jobb, og noen har også kjøpt seg hus. Når det kommer til integrering i lokalsamfunnet, er det ei utfordring. De frivillige flyktningkontaktene er stort sett kvinner.

– Vi trenger flere menn som stiller opp, sa hun.

Hun fortalte også at når det kommer til å finne arbeidsplasser til språkpraksisen, er de typiske mannsdominerte arbeidsplassene i solid fåtall. Det kan også kommunepolitikerne hjelpe til med.

– Jeg skulle ønske det ble gjort et politisk vedtak om at alle enheter i kommunen plikter å ta imot flyktninger til språkpraksis. Vi ser at spesielt i typiske «manneyrker», er det vanskelig å få noen fra vår tjeneste inn. Det ville hjulpet om kommunens arbeidssteder gikk i bresjen, sa hun.

Powered by Labrador CMS