MÅ FÅ DELTA: Arild Nordahl reagerer på tilbudskonkurransen om inventar-leveranse til ny-skolen på Setermoen. – Lokale/regionale bedrifter skal ikke ha fortinn fordi de er lokale, men de må i det minste få delta i konkurransen, mener Nordahl. Arkivfoto: Knut Solnes
MÅ FÅ DELTA: Arild Nordahl reagerer på tilbudskonkurransen om inventar-leveranse til ny-skolen på Setermoen. – Lokale/regionale bedrifter skal ikke ha fortinn fordi de er lokale, men de må i det minste få delta i konkurransen, mener Nordahl. Arkivfoto: Knut Solnes

Mener kommunens interiør-krav må være et arbeidsuhell

BARDU: – Hvis Bardu kommune nå faktisk har stengt de lokale ute i forbindelse med konkurranse om levering av inventar til den nye skolen, så må det være et arbeidsuhell som kan rettes opp.

Publisert Sist oppdatert

Det mener Arild Nordahl, som driver Bardu Media AS og tidligere var daglig leder i Bardu Utvikling SA.

Han viser til oppslaget i Nye Troms, hvor Christian Sletbakk i KontorDesign mener Bardu kommune skyter spurv med kanon og i praksis utelukker lokale og regionale firmaer fra å være med i anbudsrunden på anskaffelse av inventar og utstyr til den nye skolen på Setermoen.

Han viser blant annet til at Bardu kommune har i løpet av et to-tre år gått inn med 2 millioner kroner i tiltak som skal bidra til at lokalt og regionalt næringsliv ikke skal utelates når Forsvaret lyser ut sine kontrakter.

– Skurrer veldig

– Dette skurrer veldig. Kommunen har jo relativt nylig bevilget 1 million kroner til Innovasjonsbase Nord og har i tillegg gått inn med tilsvarende beløp i Arctic Logistics. Begge disse foretakene skal jobbe for at lokale og regionale bedrifter skal slippe til ved bordet når Forsvaret lyser ut sine kontrakter, som til nå i stor grad har vært landsomfattende med en rekke restriksjoner i form av omsetningskrav og leveringsdyktighet, sier Nordahl.

Nordahl minner om at det er bare ett år siden næringssjefen i Bardu reagerte på at lokalt/regionalt næringsliv ble utelukket fra anskaffelsesprosessen da Camp Orange ble bygget i Øverbygd.

– Håper det er arbeidsuhell

– Derfor håper jeg dette et arbeidsuhell. Men slik kan det gå når konsulenter utenfra – uten tanke for eller kjennskap til lokalt næringsliv – får kjøre løpet. Det er greit at møbler og pulter skal være slitesterke, men må det være så dyrt og ekstravagant at så mange leverandører utelukkes? spør Nordahl.

– Lokale/regionale bedrifter skal ikke ha fortinn fordi de er lokale, men de må i det minste få delta i konkurransen. Leveranser til det offentlige skaper arbeidsplasser, bygger kompetanse og gir skatteinntekter. De lokale kan gi også service og oppføring kjappere enn de som befinner seg er langt unna, sier Nordahl.

– Denne saka fikk meg til å tenke på reklamen for den norske bonden som nå kjøres på TV-en. Greit at «ranch-eieren» i Argentina produserer godt kjøtt og velsmakende biff, men det er ikke han som bruker traktoren for å trekke deg opp når du har havnet i grøfta etter det første snøfallet …

Powered by Labrador CMS