IKKE VEDLIKEHOLDT PÅ 18 ÅR: Ifølge Pedersen er det ikke utført vedlikehold på toalettbygget de siste 18 årene, noe han mener bygget bærer preg av. Foto: Leif A. Stensland
IKKE VEDLIKEHOLDT PÅ 18 ÅR: Ifølge Pedersen er det ikke utført vedlikehold på toalettbygget de siste 18 årene, noe han mener bygget bærer preg av. Foto: Leif A. Stensland

Mener kulturperle råtner på rot

BALSFJORD: For 18 år sa Arne Pedersen opp alt som hadde med museumsarbeid i Balsfjord å gjøre. Aursfjordsaga mener han er blant flere kulturskatter som råtner på rot fordi ingen bryr seg.

Publisert Sist oppdatert

Pedersen satt flere år som bestyrer og handverker i Balsfjord bygdemuseum, som senere ble overtatt av Perspektivet museum. Hos sistnevnte var han ett års tid før han tok hammeren med seg og gikk. Et par år senere ble museet, som ble styrt fra Tromsø, overtatt av Midt-Troms museum.

I 2009 mottok han Kongens fortjenestemedalje for sitt arbeid med å formidle lokalhistorie og ta vare på kulturminner, deriblant Aursfjordsaga.

Politisk dobbeltmoral

Når han i dag ser hva som gjøres, eller rettere sagt ikke gjøres for å ta vare på kulturskattene i kommunen, er det ikke fritt for at han bli både oppgitt og sint.

– I alle år etter at jeg sluttet, har det vært prat om at det skal satses på reiseliv og turisme. Dette er dobbeltmoral fra balsfjordpolitikernes side. Fakta er at det har aldri vært så mye penger i systemet som det er nå, men uten at noe skjer på kulturvernsiden. Alt råtner på rot, sier Pedersen.

Deriblant Aursfjordsaga som han i en årrekke har vært en forkjemper for å ta vare på.

– Det første du ser når du kommer til Aursfjordsaga, er oppslagstavla og toalettbygget. Disse er det ikke utført vedlikehold på de siste 18 årene, noe både tavla og toalettene bærer preg av. Når det så snakkes om at det skal satses på turisme, kan en spørre seg om det er slik vi ønsker å presentere våre kulturperler, sier Pedersen.

Nå lurer han på hvem som har ansvar for renhold og tilsyn på toalettanlegget.

– Dette er et anlegg som det tidligere har vært bevilget midler til, sier Pedersen, som ikke vil spekulere i om det fortsatt gis midler til dette, men om midlene brukes til helt andre ting.

Han undrer seg samtidig hvordan Balsfjord kommunestyre kan sitte og bevilge flere hundre tusen i årlig støtte til Midt-Troms museum.

– Det er Midt-Troms museum som har drifts- og forvaltningsansvaret. Dette er overlatt fra Balsfjord kommune som en del av sammenslutningen i regionmuseet. Likevel er det meg en gåte hvordan de folkevalgte i Balsfjord ukritisk kan sitte og bevilge så mye penger til museet. Spesielt når det ikke stilles et eneste spørsmål om hva pengene brukes til, sier Arne Pedersen.

Saga ikke klargjort

Førstkommende mandag skal Pedersen guide en turistbuss som ankommer Balsfjord.

– Turen går blant annet til helleristningene og kirka på Tennes, samt Aursfjordsaga. I den forbindelse ba jeg turoperatøren ta kontakt med Midt-Troms museum for å få omvisning på saga. Svaret de fikk, var at saga ikke var klargjort, sier Pedersen og rister på hodet.

Han mener saga burde vært klargjort for en måned siden.

– I festtaler og store forsamlinger blir saga trukket frem som den kanskje største attraksjonen vi har, men å få den klargjort, greier man altså ikke. Etter min mening er dette ett av flere eksempler på at Midt-Troms museum ikke bryr seg om sitt virke i Balsfjord, sier han.

Et annet eksempel mener han er tilfellet med MK «Terje».

– Her har Midt-Troms museum og Balsfjord kommune en glimrende mulighet til å kunne ta vare på kulturminner ved å skjære materialer til overbygg over MK «Terje» på saga. Da ville man fått et signalbygg med unik materialstruktur som ivaretar Aursfjordsaga sin over 200-årige historie, samt at man tar vare på kunnskapene om bruk og vedlikehold av saga. Det er i alle fall ikke tømmer det står på, for museet har fått tilgang på uante mengder tømmer i forbindelse med rydding av ny kraftlinje, avslutter Arne Pedersen.

Powered by Labrador CMS