Næringssjef reagerer:

VIL HA INNSYN I DOKUMENTENE: Frode Bruvoll har bedt om innsyn i dokumentene til saka der Forsvarsbygg valgte leverandør til modulbyggene i Øverbygd. Bruvoll mener lokalt næringsliv ble forbigått. Foto: Terje Tverås
VIL HA INNSYN I DOKUMENTENE: Frode Bruvoll har bedt om innsyn i dokumentene til saka der Forsvarsbygg valgte leverandør til modulbyggene i Øverbygd. Bruvoll mener lokalt næringsliv ble forbigått. Foto: Terje Tverås

Mener lokalt næringsliv er «snytt» for storkontrakt i Indre Troms

BARDU: Næringssjef Frode Bruvoll i Bardu mener lokalt næringslivet er helt forbigått når Forsvarsbygg nå har valgte leverandør til modulbygg med til sammen 1000 sengeplasser til den nye leiren for det nederlandske marinekorpset i Øverbygd.

Publisert Sist oppdatert

Kontrakten, som kan ha en verdi på flere titalls millioner, gikk til en leverandør sørfra.

Omtrent samtidig er næringssjefen og flere med han invitert til Norsk Militært Logistikkforum på Gardermoen i slutten av måneden, der temaet nettopp er hva økt beredskap kan bety for små og mellomstore bedrifter. Der er det satt av en egen sekvens til hva Forsvaret må gjøre for å få flere mindre bedrifter med i anbudskonkurransene.

– Man kan vel si at dette viser at det er langt mellom liv og lære, sier Frode Bruvoll.

Han gjør det klart at det som nå har skjedd i Indre Troms med leveringen til den nye leiren i Øverbygd er hyperaktuelt for å nettopp ta opp i dette forumet. Han mener det er viktig å få satt fokus på det som har skjedd når Forsvarsbygg nå har valgt leverandør til de nye kasernene som etableres i Målselv.

Fikk ikke sjansen

Det er Wilnor Government Services AS (WGS AS) som har fått oppdraget med å levere fire kaserner med 1000 senger, pluss kjøkken og messebygg til Øverbygd. WGS har gått direkte til sin underentreprenør, som er Stord Innkvartering AS på Vestlandet.

Frode Bruvoll sier det er kommet flere reaksjoner på dette, og han har da også i brevs form henvendt seg til Forsvarsbygg med spørsmål om hvorfor det ble slik – og hvorfor lokale leverandører er helt og totalt forbigått. Lokalt næringsliv har ikke engang fått anledning til å melde inn anbud på denne leveringen, opplyser han.

Ikke fornøyd med svar

Nye Troms er også fra annet hold gjort kjent med at nordnorske leverandører ser ut til å ikke engang ha vært vurdert da leiren til det nederlandske marinekorpset skulle monteres. Det er nettopp det at man ikke fikk sjansen til å levere anbud på oppdraget som har skapt størst irritasjon.

Frode Bruvoll bekrefter at han har gjort sine undersøkelser i saken – og også at han har fått svar ifra Forsvarsbygg. Han sier at det som gjelder grunnarbeid og infrastruktur til den nye leiren helt åpenbart har vært ute på ordinær anbudsrunde, og at alt rundt dette ser ut til å være helt ok. Kontrakten der gikk for øvrig til et firma i Alta, og et Målselv-firma hadde også levert inn anbud.

Men det er leveringen av modulbygg/kaserner som nå skaper bråk, og der er Bruvoll ikke fornøyd med svarene han i ettertid har fått fra Forsvarsbygg.

Ut av landsdelen

– For oss og det lokale næringslivet virker det klanderverdig at dette oppdraget er gått ut av landsdelen. Jeg er også usikker på om en entreprise av denne størrelsesorden kan gjøres avrop på gjennom en rammeavtale som her er gjort, sier Bruvoll.

Svaret han har fått fra Forsvarsbygg på spørsmålet om entreprisen for levering av kaserner og inventar har vært ute på Doffin, er nemlig at Forsvarsbygg har bestilt dette arbeidet som såkalt avrop på en landsdekkende og forsvarsfelles rammeavtale inngått av Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). Denne rammeavtalen er ikke avgrenset til å bare gjelde FLO, men kan benyttes av Forsvarsbygg. WGS er blitt valgt av FLO som leverandør til denne rammeavtalen, og slik ble da WGS valgt som leverandør av kaserner til Øverbygd.

– Skoleeksempel

Bruvoll har ikke tenkt å slå seg til ro med dette svaret fra Forsvarsbygg – og han mener det heller ikke er noen god grunn i svaret til å slå seg til ro med det.

– Jeg synes dette er et skoleeksempel på at store nasjonale rammeavtaler blir benyttet istedenfor å gi det lokale næringsliv muligheten til å være med på verdiskapingen. Jeg kommer til å ta denne saken opp når jeg deltar på Forsvarets logikstikkforum på Gardermoen. Saken er i høyeste grad moden for offentlig debatt. En stor del av næringslivsutvikling i våre forsvarskommuner går nettopp på å tilrettelegge for at det lokale næringsliv i alle fall skal få muligheten til å konkurrere. Jeg har fått en muntlig forklaring fra Forsvarsbygg på at de hadde dårlig tid og at de ikke trodde nordnorsk næringsliv hadde kapasitet til jobben med kasernene. Men slik jeg forstod det så var ikke næringslivet her forspurt i det hele tatt, sier Bruvoll.

Det mener han ikke holder mål, og derfor ønsker han også å forfølge saken. Bruvoll har bedt om innsyn i dokumentene rundt anskaffelsene i Øverbygd.

Har fulgt lovverket

Tore Reiersen i Forsvarsbygg, som er prosjektleder for Alliert øvelse og trening, viser til en pressemelding som ble sendt ut fra Forsvarsbygg i høst, der det ble redegjort for oppbyggingen av leiren i Øverbygd og de kontrakter som da var inngått. I denne meldingen går det nettopp fram at det er WGS AS som er strategisk leverandør til Forsvaret, blant annet gjennom «Host Nation Support», og deres underleverandør Stord Innkvartering AS, på oppdrag fra Forsvarsbygg, som skal bygge og leie ut fire nye forlegninger i Øverbygd, samt kjøkken og spisesal.

– Forsvarsbygg sendte ut pressemelding den 29. august som omtalte tilrettelegging av en leir for nederlandske soldater. Dette oppdraget med å få leiren klar for alliert trening har vi klart på kort tid. Jeg viser til pressemeldingen som beskriver vårt oppdrag for Forsvaret. I denne konkurransen har vi fulgt lovverket i henhold til offentlige anskaffelser der også lokale firma deltok, sier Reiersen til Nye Troms.

Uansett så står det som har skjedd i Øverbygd nå i noe kontrast til det som ble sagt i oktober i fjor da forsvarsministeren sa at flytting av alliert trening til Bardu og Målselv vil gi økt verdiskaping for lokalt næringsliv. I samme sak i Nye Troms sa også barduordfører Toralf Heimdal at det kan bli en gullgruve for det lokale næringslivet.

Nye Troms har i tillegg til å kontakte Forsvarsbygg, gjort en henvendelse til Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) om saka, men har foreløpig ikke fått noe kommentar derifra.

Powered by Labrador CMS