POSITIV TIL TILSYN: Balsfjordrådmann Ellen Beate Lundberg har ingen ting i mot tilsyn fra Fylkesmannen. – Det kan absolutt være til svært god hjelp, sier Lundberg.
POSITIV TIL TILSYN: Balsfjordrådmann Ellen Beate Lundberg har ingen ting i mot tilsyn fra Fylkesmannen. – Det kan absolutt være til svært god hjelp, sier Lundberg.

Mener mobbing på skolen lenge har vært et stort problem

BALSFJORD: Tirsdag la Helge Horne ut et innlegg på Facebook som omhandlet mobbing på Storsteinnes skole. I dag blir innsamlet dokumentasjon overlevert Fylkesmannen, samtidig som han begjærer skolen satt under tilsyn.

Publisert Sist oppdatert

Selv har den tidligere politimannen bevisst et begrenset antall venner på Facebook. Likevel hadde innlegget vel et døgn senere fått så mange som 529 delinger.

– Jeg har fått så mange henvendelser at jeg har måttet opprette en egen mailadresse, som er mobbingibalsfjord@gmail.com, sier Helge Horne.

Etter at Nye Troms ble tipset om saken, tok vi kontakt med Horne. Da vi kom innom, hadde han akkurat avsluttet en telefonsamtale med en forelder som takket for at han tok tak i det som Horne betegnes som et langvarig problem på skolen.

– Telefonen har ikke stått stille. Nylig avsluttet jeg en samtale med en forelder i en familie som hadde flyttet for noen år siden. Fortsatt går en elev i familien til behandling og har fremdeles store problemer etter all mobbing vedkommende ble utsatt for på Storsteinnes skole, forteller Helge Horne.

Egentlig begynte han å ta tak i det han betrakter som et problem på skolen for flere år siden, men han har vært «på vent» for å se hvordan skolen skulle handtere «problemene».

– Jeg kunne ikke lenger sitte stilltiende og se på at intet ble gjort for å rydde opp. Og ut fra dokumentasjon jeg har fått etter at jeg la ut innlegget på Facebook, er elever bare det siste året blitt slått ned, sparket i magen, slått i nesen, vært utsatt for lugging og kliping. Ja, i ett tilfelle måtte en elev sendes til UNN for å ta røntgen for å finne ut om vedkommende hadde pådradd seg kraniebrudd. Det som fremkommer i dokumentasjon fra foresatte, er at bare det siste året er det mange gjengangere som står bak, og at lærere er klar over dette uten at de griper inn. I ett tilfelle er en elev også anmeldt for voldsbruk, sier Horne.

Jeg visste det var jævlig på den skolen for enkelte. Nå ser jeg at dette er sykere enn jeg kunne forestilt meg. Det er så mange tragiske skjebner at jeg blir stum.

Mange henvendelser

Han forteller at ut fra alle tilbakemeldingene er det fryktelig mange mennesker som over tid har slitt med manglende oppfølging på de problemer de har vært utsatt for på skolen.

– Det går ikke an å tallfeste alle henvendelser jeg har fått. I løpet av ett døgn har jeg en ringperm halvfull av mailer fra folk som uttrykker fortvilelse og sorg over hva de har opplevd. Både gjennom telefonsamtaler, eposter og meldinger forteller både tidligere og nåværende elever, samt foresatte om trasige opplevelser på skolen, uten at hverken lærere eller skoleledelse har tatt tak i problemene, sier Horne.

Han legger til at uten unntak er folk takknemlig for at han setter fokus på et problem som ifølge Horne tydeligvis har vært langvarig på skolen.

– Mange forteller at de aldri har klart å komme over den vonde tida på Storsteinnes skole. Mange vet også om andre som har vært utsatt, men som holder dette for seg selv. De håper at noe nå blir gjort og forteller at de tidligere har gitt opp fordi lærere og skoleledelse aldri tok problemene på alvor. Også tidligere ansatte har gitt uttrykk for at de er svært kritisk til arbeidsmiljøet på skolen. Dette har de betraktet som uholdbart og har sluttet av den grunn, forteller Horne.

Også på skoleveien

Om opplevelsene som de utsatte elevene har vært gjennom, forteller han at det omhandler mye forskjellig, og at det ikke er bare på selve skolen disse har skjedd.

– Det omhandler vold, trusler, mobbing, valg av klesdrakt og ting den enkelte er dårlig på. Mange har også trasige opplevelser på skoleveien, også i skolebussen. De forteller at de har vært eller er redd også når de er på skoleveien, sier Horne og legger til at også en oppsitter som har vært vitne til voldsbruk på skoleveien, har vært i kontakt med han.

Krever tilsyn

Dokumentasjonen han har fått inn, overleverer han i dag til Fylkesmannen.

– Jeg har hittil fått inn 20-25 skriv fra foresatte om mobbing. De grovere voldsepisodene som nå blir en sak for Fylkesmannen, er fra i fjor, men det er også tilfeller dette skoleåret. Jeg får fortløpende skriv om tilfeller inneværende skoleår, men også fra mange år tilbake. Som mange poengterer, og ut fra innsamlet materiale, vil jeg påstå at det lenge har vært et ledelsesproblem ved skolen. Jeg begjærer i så måte skolen satt under tilsyn, sier Helge Horne.

Videre vil han be Fylkesmannen gå inn og se hvordan skolen behandler mobbesaker og hvordan disse følges opp.

– Jeg vil be Fylkesmannen gå inn i dybden og prate med nåværende og tidligere elever, samt foresatte for å få kartlagt hvordan oppfølging av mobbe- og voldssaker er blitt foretatt. Dette i tillegg til hvordan skolens kontrollrutiner er i friminuttene, sier Horne.

Om responsen han har fått, sier han at denne er overveldende.

– Først må jeg få takke for responsen. Jeg visste det var jævlig på den skolen for enkelte. Nå ser jeg at dette er sykere enn jeg kunne forestilt meg. Det er så mange tragiske skjebner at jeg blir stum. Vi kan ikke la ett eneste barn få oppleve dette mer. Ikke ett, avslutter Helge Horne.

Vil ta tak

Balsfjordrådmann Ellen Beate Lundberg lover at kommunen vil ta tak i saken.

– Aller først må det sies at jeg har behov for å skaffe meg en større oversikt over enkelttilfellene det her siktes til. Dermed har jeg heller ikke tilstrekkelig grunnlag til å uttale meg. Men – er det slik som det fremstilles, ser jeg på saken som svært alvorlig, sier Lundberg.

Uansett lover rådmannen at hun sammen med kommunalsjefen vil følge saken opp overfor skoleledelsen på Storsteinnes skole.

– Jeg vet at det jobbes med flere tiltak på flere hold, men uten at jeg kan si at disse er tilstrekkelig. Dersom Fylkesmannen blir koblet inn i saken, noe jeg for øvrig ønsker skal skje, stiller jeg meg åpen for et tilsyn. Det kan absolutt være til svært god hjelp for å få oversikt, avslutter Ellen Beate Lundberg.

Powered by Labrador CMS