VIL HA ÅPNING: Skipresident Erik Røste mener skiidrettene må få åpne for breddeidretten, barn og unge. Foto: Ole Martin Wold/NTB
VIL HA ÅPNING: Skipresident Erik Røste mener skiidrettene må få åpne for breddeidretten, barn og unge. Foto: Ole Martin Wold/NTB

Mener restriksjoner har gått for langt – ber om at skisporten gjenåpnes

MÅLSELV: I et brev til Norges idrettsforbund ber Norges skiforbund om at breddeaktiviteten innen skisporten får åpne igjen. De mener at regjeringens nye restriksjoner gikk uforholdsmessig langt og medførte begrensinger på en aktivitet som ikke på noe tidspunkt har medført smitterisiko.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke kom det sterke lokale reaksjoner på at vinteridretter som langrenn og skiskyting nærmest ble stengt helt ned etter regjeringa sine innstramninger på koronarestriksjonene midt i januar. Nå går Norges skiforbund (SSF) tungt ut mot Norges idrettsforbund (NIF) for å få lettelser til breddeidretten og barne- og ungdomsidretten.

«At en gjenåpning for barn og unge innendørs skal medføre innskrenkinger for barn og unge som driver uten nærkontakt utendørs, er for oss vanskelig å forstå, og viker ulogisk. Vi understreker at vi er svært glade for at barn og unge som driver innendørs har fått gjenoppta sin aktivitet, det er viktig for idrettsfellesskapet. Samtidig mener vi at det ene ikke bør utelukke det andre. Vi ber derfor om at dere i Norges Idrettsforbund, i all deres dialog med myndighetene, videreformidler følgende argumenter for en gjenåpning på vegne av skiidretten», skriver skiforbundet i et brev til idrettsforbundet mandag.

Brevet er stilet til idrettspresident Berit Kjøll og generalsekretær Karen Kvalevåg i Norges idrettsforbund, og er underskrevet av skipresident Erik Røste og generalsekretær Ingvild Bretten Berg i skiforbundet.

I brevet viser de til at skiforbundet har gjennomført sin aktivitet i henhold til myndighetenes regler og pålegg helt og holdent siden nedstengningen 12. mars 2020, og at de har utarbeidet smittevernsprotokoller for all aktivitet inkludert reisevirksomhet, samt at de har gjennomført både treninger og arrangement i henhold til disse. Skiforbundet skriver også at reiseaktiviteten er betydelig redusert i forbindelse med arrangementer, og at det kun er arrangement innenfor den enkelte skikrets som gjennomføres. Med unntak for toppidretten som er omfattet av egne unntak. Særforbundet legger også vekt på ingen skiklubber har meldt om positive smittetilfeller som følge av aktivitet som har vært gjennomført, hverken under trening eller skirenn.

Skiforbundet har mottatt svært mange henvendelser fra sine klubber etter at regjeringen gjorde sine justeringer fra 20. januar. De understreker at de fullt ut respekterer og forholder seg til regjeringens restriksjoner.

«Samtidig mener vi at restriksjonene i denne siste runden gikk uforholdsmessig langt og medførte begrensinger på en aktivitet som ikke på noe tidspunkt har medført smitterisiko, og som har vært gjennomført etter strenge smittevernprotokoller lokalt og regionalt», skriver de i brevet.

Forbundet poengterer også faren for frafall av aktive og bortfall av motivasjon som følge av nedstenginga, men ikke minst er de bekymret i forhold til barn og unges fysiske og psykiske helse.

«Dette er en bekymring vi vet resten av norsk idrett deler med oss», skriver skiforbundstoppene i sitt brev til NIF-toppene.

Brevet avsluttes med at de ber NIF om å fortsette det gode arbeidet med gjenåpning av idretten, denne gangen også med et spesielt fokus på at restriksjonene som rammet utendørsaktivitet på en ulogisk måte blir opphevet ved første anledning.

Avlyst i Troms

I Troms er også alt avlyst av renn. Det gjør at også kommende helgs kretsmesterskap er utsatt. Det skulle etter planen vært arrangert i Nordreisa med renn lørdag og søndag. Sannsynligvis blir det forsøkt å «presse» mesterskapet inn ei helg senere i vinter.

– Akkurat nå er det krise, både med tanke på restriksjoner som umuliggjør renn, men også med tanke på manglende snø de aller fleste steder. Det har vært en krevende vinter, men fra den 20. og de siste restriksjonene har det vært rekordvanskelig. Det er tøft for vinteridrettene, medgir daglig leder i Troms skikrets, Asgeir Moberg.

Umulig å planlegge

Forrige helg ble første konkurransene i den nye nordnorske cupen for juniorer utsatt. Både den og KM-konkurransene håper langrennskretsen skal la seg gjennomføre i løpet av de kommende ukene.

– Vi har startet jobben med dette, men så lenge restriksjonene er som de er, er det umulig å planlegge noe. Vi bare håper på ei oppmykning. Først da kan vi se om det er mulig å få rennene inn senere på vinteren, sier Asgeir Moberg.

Powered by Labrador CMS