GLAD FOR PLUSS: Overskuddet i Målselv kom godt med. I samme møte som kommunen tømte disposisjonsfondet, kunne de fylle det opp med 13,3 millioner kroner. (Arkivfoto)
GLAD FOR PLUSS: Overskuddet i Målselv kom godt med. I samme møte som kommunen tømte disposisjonsfondet, kunne de fylle det opp med 13,3 millioner kroner. (Arkivfoto)

Millionoverskudd for tredje år på rad

MOEN: Skal vi oppsummere onsdagens formannskapsmøte med ett ord, er ordet økonomi. De startet med regnskapet for 2016.

Publisert Sist oppdatert

Som Nye Troms omtalte i torsdagsavisa, startet formannskapet onsdag det politiske arbeidet med omstillingsprosjektet. Målet er å kutte 15 millioner kroner på driftssida de neste årene, og det er også starten på budsjettarbeidet for 2018. I 2018 er det 10 millioner kroner politikerne må finne måter å dekke inn for, og formannskapet startet med flere tiltak som skal kunne gi den en innsparing på drøyt fem millioner kroner. Men før de startet på det de karakteriserte som en tung jobb, behandlet de en sak de fant noe mer gledelig. Nemlig regnskapet for 2016. Etter at det har vært gjennomgått av revisjonen, er sluttresultatet et overskudd på 13,3 millioner kroner.

– Revisjonen hadde ingenting å merke, og det viser at det er gjort et svært godt arbeid. Det er veldig greit å kunne sette 13,3 millioner på bok, all den tid vi vet vi har måttet bruke mye av disposisjonsfondet til nå i år, sa rådmann Hogne Eidissen.

Godkjennes i juni

Det er tredje gang på rad kommunen går med et tosifret millionoverskudd. I 2015 ble resultatet 16,5 millioner kroner. I 2014 endte det på 13,9 millioner. Tilbake i 2013 gikk derimot regnskapet i null, og kommunen hadde et regnskap i balanse. Det skal sies at kommunen har benyttet minimumsavdrag på lån i samme periode.

– Vi har brukt alle triksene i boka for å betale minst mulig tilbake, sa ordfører Nils Foshaug, som også takket de ansatte for at de har bidratt til at kommunen har hatt god økonomikontroll.

Overskuddet gjorde at formannskapet kunne be rådmannen overføre overskuddet til disposisjonsfondet. Dette må først til behandling i kommunestyret. På grunn av at kontrollutvalget ikke har vårmøtet sitt før 7. juni, og de må godkjenne regnskapet før formannskap og kommunestyret kan gjøre det, tok politikerne regnskapet til orientering. Formannskapet må ha et ekstraordinært møte før kommunestyremøtet 14. juni for å godkjenne det.

Detaljprosjekterer idrettshall

Formannskapet var ikke bare glad for at regnskapet gikk i pluss. De var lettet over at de kunne sette penger på bok. Disposisjonsfondet, som tilsvarer kommunens sparekonto, så de seg nemlig nødt til mer eller mindre å tømme i en annen sak som gjaldt kommuneøkonomien. Det gjorde formannskapet da de enstemmig gikk med på å bruke 4,75 millioner kroner fra fondet til å dekke inntektstap i årets budsjett. Kommunen fikk et inntektstap på åtte millioner kroner etter at kommunestyret satte eiendomsskattepromillen fra syv til fem i mars. I tillegg tapte de 2,2 millioner kroner på inntektssida på grunn av at det ordinære asylmottaket til Målselv mottak ble nedlagt. Hvilket utslag nedleggelsen av mottaket for enslige mindreårige asylsøkere blir på, har kommunen ennå ikke tallfestet. Men det holdt ikke å bruke av disposisjonsfondet for å komme i mål med budsjettreguleringa. Et enstemmig formannskap gikk inn for å utsette bygginga av idrettshallen ved Olsborg skole, og å utsette planlegginga av en fjerde avdeling til Olsborg barnehage. Denne saken ble utsatt da den skulle behandles i mai. Signalet den gang var at planlegginga av idrettshallen burde gå sin gang.

– Når det gjelder gymanlegget, har vi nå detaljprosjekteringa ute i Doffin. Det ruller for at vi skal ha et best mulig beslutningsgrunnlag til 2018, sa rådmannen.

Doffin er forkortelsen for Databasen for offentlige innkjøp, hvor alle offentlige innkjøp som overstiger 500 000 kroner skal legges ut til offentlig anbud.

Powered by Labrador CMS