INVASJON: Selskapet Rentokil har satt opp giftfeller på flere gårder rundt omkring i kommunen. De har i tillegg kommet med gode råd og anbefalinger til de som har fått gnagerne på besøk. Foto: Privat
INVASJON: Selskapet Rentokil har satt opp giftfeller på flere gårder rundt omkring i kommunen. De har i tillegg kommet med gode råd og anbefalinger til de som har fått gnagerne på besøk. Foto: Privat

Mindre rotter på gårdene

BALSFJORD: Det meldes fortsatt om uønsket aktivitet fra de ubudne gjestene i fjøsene. Men nå går det rette veien, skal vi tro skadedyrbekjemperne i Rentokil.

Publisert Sist oppdatert

Det er Landbruk Nord som har engasjert selskapet Rentokil som driver med skadedyrbekjempelse. De oppdaget raskt et stort rotteproblem på gårdene mellom Tennes og Bergneset i Balsfjord. Da selskapet besøkte Balsfjord forrige gang, hoppet det 26 rotter ut av en fôrsekk som lå på gulvet i det ene fjøset. Men etter en inspeksjon tirsdag, kan selskapet melde om litt roligere forhold.

- Flere bønder melder at de ikke ser like mange rotter som før. Så det går den rette veien. Alt i alt så ser det ut til at tiltakene som er gjort har hatt en god effekt. Aktiviteten har minket betraktelig, sier Alexander Jensen i Rentokil.

Også kulda får litt av skylden for nedgangen i antall rotterapporteringer.

- Rottene ligger kanskje i dvale. Vi ser at folk har fulgt våre anbefalinger om å rydde og holde det rent, og ikke stable ved inn mot veggene. Det kan være en medvirkende årsak til den litt lavere aktiviteten, sier Jensen.

- Slue rotter

I samarbeid med de gnagerbefengte gårdsbrukene, har Rentokil satt opp giftfeller på gårdene. De har i tillegg kommet med gode råd og anbefalinger til de som har fått rottene på besøk.

- Gnagerne kan være ganske slue, så på et par av bondegårdene har vi vært nødt til å sette inn utvidede tiltak med andre typer feller. Noen av gårdene har fått aktivitet på andre plasser, som i veggene. Her ser vi at rottene har lagd hull, noe som vil være naturlig på grunn av isolasjonen som er der, sier Jensen.

Før jul hørte han rykter om at et hus hadde fått problemer med rotter på Storsteinnes. Siden har han ikke hørt mer om at gnagere skal ha forflyttet seg over til flere privathus. For å unngå besøk av de ubudne gjestene, er det flere tiltak man kan gjøre som privatperson.

- Ikke heng ut fuglenek eller kast ut fuglefrø. Pass på søpla di, sier Jensen.

Selskaper får skryt

Selv ønsker han å berømme de aktuelle selskapene i Balsfjord som har gjort store tiltak for å holde rottene unna.

- Bedriftene har virkelig gjort noe med problemet for å trygge omgivelsene. Dette har vært over hele linja, sier han.

Jensen forteller at han er i dialog med de aktuelle bøndene som har oppdaget rotter på tomtene sine.

- De ringer om de ser økende aktivitet. Da kommer vi inn og gjør ytterligere tiltak. Så følger vi opp og etterfyller med gift, sier han.

Powered by Labrador CMS