18-ÅRS ALDERSGRENSE: Kontroller utført av ungdomsorganisasjon Juvente viser at enkelte dagligvarebutikker fremdeles selger øl til mindreårige.
18-ÅRS ALDERSGRENSE: Kontroller utført av ungdomsorganisasjon Juvente viser at enkelte dagligvarebutikker fremdeles selger øl til mindreårige.

Mindreårige får fortsatt kjøpt øl

BALSFJORD: Før jul testet Juvente om butikkene i Balsfjord, Målselv og Bardu solgte alkohol til mindreårige. Kontrollene avdekket at butikkene har en vei å gå før de får kontroll over ølsalget sitt.

Publisert Sist oppdatert

Da ungdommer fra Juvente på slutten av fjoråret forsøkte å kjøpe alkohol på dagligvarebutikker i Balsfjord, fikk de kjøpt i én av tre butikker. I Bardu fikk ungdom mellom 13 og 16 år kjøpt alkohol i den ene av de to butikkene som ble testet. I Målselv var Juvente innom én dagligvarebutikk, også her fikk ungdom under 16 år kjøpt alkohol.

– De siste ni årene har vi drevet med slike kontroller over hele landet. Våre kontroller viser at mindreårige fortsatt lett får tak i alkohol fra dagligvarebutikkene, og at den kommunale kontrollen er for slapp, sier Øyvind Kind Robertsen.

Ingen konsekvenser

Som nestleder i Juvente legger han til at det ikke får konsekvenser for butikkene når det er ungdomsorganisasjonen som avdekker brudd på loven om ikke å selge øl til personer under 18 år.

– Hva så om ansvarlige myndigheter oppdager slike brudd?

– Det er kommunene som har ansvar for å kontrollere at butikkene følger alkoholloven. Mange kommuner har for få og for dårlige kontroller av butikkene. Det viser seg også at når kommuner oppdager at det skjer alkoholsalg til mindreårige, blir dette sjelden rapportert. Med andre ord er det svært sjelden at slike brudd på alkoholloven får konsekvenser for butikken som bryter loven, forteller Kind Robertsen.

Legitimasjonskrav for alle

Han legger til at når bruddene nesten aldri fører til reaksjoner i form av inndragelse av salgsbevilling, fører det lett til slurv.

– Både butikker og kommuner må skjerpe seg. For å få slutt på salg av alkohol til mindreårige er den enkleste løsningen at alle må vise legitimasjon, sier Øyvind Kind Robertsen og lover nye kontroller.

– Vi kommer til å gjøre nye runder, men hvor og når, er selvfølgelig hemmelig, avslutter han.

NB! Totalt på landsbasis ble 1224 butikker testet, av disse solgte 361 alkohol til de mindreårige kontrollørene.

Powered by Labrador CMS