UTSTYRET: Sprengningsulykka skjedde i forbindelse med bruk av tungt bærbart eksplosivt mineryddeutstyr på en øvelse. Foto: HÆREN
UTSTYRET: Sprengningsulykka skjedde i forbindelse med bruk av tungt bærbart eksplosivt mineryddeutstyr på en øvelse. Foto: HÆREN

Mineryddeutstyret satt på bakken

MAUKEN: Ulykka skjedde under en øvelse hvor et mobilt og tungt eksplosivt mineryddeutstyret ble brukt. Utstyret ble umiddelbart satt på bakken i hele Hæren.

Publisert Sist oppdatert

– Det som skjedde fredag kveld, var ei ulykke med bruk av tungt eksplosivt mineryddesystem, hvor vi fikk en eksplosjon som medførte at en mistet livet, fortalte Ingeniørbataljonsjef, Per Aslak Loso.

– Vi har med umiddelbar virkning satt dette utstyret på bakken og stanset all bruk av det. Vi avventer nå politiets og granskningskommisjonens etterforskning, sa sjefen for Hæren, Odin Johannessen.

Slik fungerer utstyret

Tungt bærbart eksplosivt mineryddingssystem blir brukt av ingeniørsoldater til gjennombrytningsoperasjoner i minefelt. Systemet består av to bærbare enheter, som blir båret av to soldater til bruksstedet. Det skal klargjøres av to soldater. Systemet fungerer ved at en rakett blir skutt ut over slike felt, og ved detonasjon av ladningen skal det skapes en minefri sti som gjør at soldatene skal kunne få en trygg vei gjennom et minefelt. Det var under en øvelse med det at det gikk galt. Hendelsen skjedde omkring 17.30 fredag kveld.

– Dette er del av et sprengningskurs, som vi gjør med jevne mellomrom.

17 vernepliktige og tre befal var på øvelsen. Ingen andre enn den omkomne kom fysisk til skade i sprengningsulykka.

Etterforskes

Lørdag var området i bane 1 i Mauken skytefelt avsperret. På samme tid som den berørte bataljonen holdt en pressekonferanse ved sin administrasjon i Mauken, ble undersøkelser foretatt på ulykkesstedet.

– Etterforskninga går nå sin gang. Politiet ble ferdig med sine undersøkelser i morges. Nå er det de og en undersøkelseskommisjon som skal finne finn hva som har skjedd og hvorfor det har skjedd, forklarte Loso.

Verken bataljonssjefen eller hærsjefen ønsket å spekulere i hva årsaken til ulykka var, og begge var tydelig på at de håper politiets og granskingskommisjonens arbeid vil gi konkrete svar. Hærsjefen forsikrer om at de tar sikkerheten til sine soldater på høyeste alvor.

– Vi prioriterer sikkerhet rundt våre soldater i Hæren. En ulykke er en for mye, sa Johannessen.

Powered by Labrador CMS