KOM SEG AV GÅRDE: Sigurd Lydersen og hans klassekamerater i 9. klasse ved Nordkjosbotn skole kom seg natt til torsdag av gårde med kurs for Tyskland. Via en omvei til Helsinki.
KOM SEG AV GÅRDE: Sigurd Lydersen og hans klassekamerater i 9. klasse ved Nordkjosbotn skole kom seg natt til torsdag av gårde med kurs for Tyskland. Via en omvei til Helsinki.

Mistet nesten drømmeturen

SELJELVNES: Sigurd Lydersen og tre medelever fra Nordkjosbotn skole trodde skoleturen røk da Norwegian-streiken ble opptrappet. Nå kommer de seg likevel til Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

Sigurd hadde sett fram til turen som han og tre medelever i 9. klasse skulle legge ut på onsdag morgen. I forbindelse med utvekslingsprosjektet Comenius, skulle de tre, sammen med to lærere, reise med Norwegian fra Tromsø til Hamburg grytidlig onsdag morgen. Derfra går turen til Hannover, der vennskapsskolen venter med et opplegg for de fire elevene i ei hel uke til ende. Da beskjeden om streikeopptrappinga kom tirsdag kveld, trodde skuffede elever at hele turen og alle opplevelsene gikk i vasken.

– Da var jeg langt nede og i dårlig humør. Nå kommer vi oss likevel av gårde, heldigvis. Det blir bare et døgn mindre i Tyskland på oss, sier Sigurd Lydersen.

Via Finland

For etter iherdig jobbing klarte lærer Ottar Kvaal å skaffe billetter med et fly fra Finnair fra Tromsø til Helsinki onsdag kveld. Der ble det natt til torsdag overnatting på flyplassen, før de på morgenkvisten satte kursen videre med fly til Hamburg. Deretter venter minibuss før elevene er fremme hos sine respektive vennskapsfamilier i Bockenem, utenfor Hannover.

– Jeg er kjempeglad for at vi får denne turen likevel. Vi har alle gledet oss, og nå blir den bare ett døgn kortere enn den først skulle være. Det er mye bedre enn ingen tur, sier 15-åringen.

Han ser fram til å møte vertsfamilien sin, som han bare har vært i kontakt med gjennom sosiale medier. Han skal til en familie med ei jente på egen alder, mor, far og ett søsken.

– Og en hund, sier Sigurd, som håper vennskapsgavene han har med seg faller i smak.

I kofferten har han røykalaks, Balsfjordost og vanlig brunost.

– Jeg er spent på programmet som er lagt opp til oss på skolen deres, sier Sigurd Lydersen.

Lærer og reiseansvarlig Ottar Kvaal sier det ble mye hektisk jobbing da streiken i Norwegian ble meldt trappet opp tirsdag kveld. Å komme gjennom på telefon klarte han aldri, og han betegner det som bare flaks at det var et Finnair-fly fra Tromsø som det var mulig å komme med på.

– Nå mister vi ett døgn av opplegget som er laget der nede for elevene, men vi kommer oss i det minste av gårde. Det blir også litt dyrere, kanskje 20–30 prosent mer enn opprinnelig. De pengene får vi ikke refundert. Likevel har vi tross alt vært heldige. Andre har det langt verre, gjennom å få sine reiser helt kansellert, sier Ottar Kvaal.

Han skjønte at elevene ville blitt svært skuffet om de ikke fikk turen. Comenius-prosjektet, der elever lærer andre kulturer å kjenne og får lære om spesielle prosjekter, er blitt svært populært blant Nordkjosbotn-elevene. Derfor la han ned mye jobb for å finne ei alternativ reiserute.

– Jeg har aldri vært i Tyskland og har hørt fra andre elever i klassen fra andre turer at dette har vært flott. Derfor ville jeg gjerne på denne turen, sier Sigurd Lydersen.

Nå er de på tur og kan i det minste se fram til at de slipper streikerammede Norwegian hjemover til uka.

– Nei, da har vi billetter med SAS, sier lærer Ottar Kvaal.

Powered by Labrador CMS