KADAVER: Dette er kadaveret som ble funnet ved Strømsmobekken. Foto: Privat
KADAVER: Dette er kadaveret som ble funnet ved Strømsmobekken. Foto: Privat

Mistet sau – slagbjørn på ferde

BARDU: I besetningen til Laila-Merethe Myrhaug forsynte bjørnen seg med en voksen sau i Strømslia onsdag ettermiddag.

Publisert Sist oppdatert

Det var en alarm på datamaskinen som gjorde at Laila-Merethe Myrhaug ble obs på at noe hadde skjedd. Hun har 180 voksne sau og rundt 390 lam gående i området i Østerdalen. Nesten alle voksensauene har radiobjeller, og når en av disse holder seg i ro over tid på samme sted, går alarmen.

Dermed dro Myrhaug opp for å finne sauen. Ved Strømslibekken fant hun et ille tilredt kadaver i sjutida.

– Da var det bare å ringe rovviltkontakten, sier hun.

SNO parat

Emil Halvorsrud i Statens naturoppsyn kom til stedet like etter og kunne konstatere at det var bjørn som hadde slått til. Ut fra funnet kunne han notere «antatt bjørn».

Myrhaug forteller at kadaveret var oppspist.

– Man kunne med sikkerhet se at det hadde vært bjørn på ferde ut fra at hodeskallen var knust. Skinnet som vi fant lenger ned, hadde slagskader. Det var også bjørneskit omkring på stedet, sier hun.

Dessuten fant de spor en voksen og en mindre bjørn. Derfor tror de at det dreier seg om ei binne med unge. De samlet opp hår for analyse.

Myrhaug berømmer rovviltkontakten og apparatet som ble satt i gang straks. Landbrukskontoret sendte allerede torsdag søknad til Fylkesmannen om felling av bjørnen eller at bjørnen kan flyttes ut av området.

– De er parat når noe sånt skjer. Det er positivt, sier hun, og venter på svar på søknaden.

: Dette er kadaveret som ble funnet ved Strømsmobekken.

Også i fjor

Myrhaug har tidligere hatt tap av sau til bjørn. I fjor så det bra ut helt til de skulle hente sauene på Påvemoen i september. Der var alle sauene tatt av bjørn, og det eneste de fant da, var kadavre og bjørneskit. Sauene hadde radiobjeller også der, men det var ikke dekning som gjorde at alarmen ikke hadde gått.

Powered by Labrador CMS