HAR SONDERT: Styreleder Widar Skogan (t.v.) i Hamnvåg montessoriskole forteller at styret i montessoriskolen har bestemt seg for å overlate ansvaret for framtidig drift og eventuell flytting til foreldrene. Her er Skogan sammen med skolens rektor, Bjørn Toldnes. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Arkivfoto.
HAR SONDERT: Styreleder Widar Skogan (t.v.) i Hamnvåg montessoriskole forteller at styret i montessoriskolen har bestemt seg for å overlate ansvaret for framtidig drift og eventuell flytting til foreldrene. Her er Skogan sammen med skolens rektor, Bjørn Toldnes. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Arkivfoto.

Mot slutten for montessoriskolen?

BALSFJORD: I går kveld møttes foreldrene i Hamnvåg for å avgjøre skolens framtid. Etter alt å dømme vil skolen bli driftet ett år til i Hamnvåg og deretter legges den ned.

Publisert Sist oppdatert

I 15 år har Hamnvåg montessoriskole sørget for et privat skoletilbud etter at kommunen la ned den offentlige skolen i bygda. I alle de 15 årene har Widar Skogan vært styreleder for montessoriskolen. Skolen har vært driftet av foreldrene i alle disse årene og har ifølge Skogan fungert godt. Men sist høst kom de første signalene om at Hamnvåg montessoriskole kan gå mot sitt siste skoleår. Elevtallet har sunket, og ei stund så det ut til at elevtallet allerede kommende høst kunne ende under 15. Dermed startet diskusjonene om skolens framtid.

– Foreldrerådet ba styret vurdere mulighetene for flytting av skolen til Mestervik. Vi har sondert interessen, og det er etablert ei foreldregruppe på Mestervik som har jobbet med å se på mulighetene. Nå overlater styret til foreldrene å bestemme veien videre, sier Skogan.

Nye krefter

Med 15 års fartstid i styret har Skogan opparbeidet seg rikelig med erfaring. Han forteller om en krevende start med mye arbeid. Og en fortsettelse som var langt enklere, straks alt var kommet på plass og skolen var godt og vel i drift. Nå vil han overlate stafettpinnen til noen andre.

– Flere av dem som har vært aktiv i styret for skolen på Hamnvåg, har ikke lenger unger i grunnskolen. Det må nye folk til hvis de vil videreføre skolen. Det er der saken står, sier Skogan.

Han presiserer at det så langt er gjennomført uforpliktende sonderinger i Mestervik-området og vil ikke utelukke at noen kan plukke opp stafettpinnen.

– Det vi ser er at det er delte meninger om en montessoriskole på Mestervik. Miljøbygget er godt egnet for å drive skole, og har også vært brukt til det før. Avhengig av elevtallet vil det kunne bli nødvendig med et større eller mindre påbygg. Men forholdene ligger til rette for det, dersom interessen er stor nok, sier han.

Da foreldrerådet i går kveld hadde møte, la styret fram sine råd. Styret overlater beslutninga om skolens framtid til foreldrene. Men gir samtidig et klart råd om å drifte skolen ett skoleår til.

Nye elever

Selv om det ei stund så dystert ut for elevtallet ved skolen, opplyser Skogan at det nå ligger an til å bli 15–20 elever ved skolen. Dette som følge av at det kommer nye elever til skolen. Tanken bak å flytte skolen til Mestervik var nettopp at det kunne gi et enda større elevgrunnlag, slik at man kunne sikre den framtidige drifta av skolen.

– Det er interesse for montessoriskole på Mestervik. Men spørsmålet er om interessen er stor nok, sier Skogan.

I sonderingsfasen har styret ikke avkrevd foreldrene noe forpliktende svar. Derfor er det fortsatt uklart hvor mange elever skolen kunne fått, hvis den ble flyttet.

– Noen foreldre har fått øynene opp for montessoripedagogikken. Noen sier at de ville brukt en montessoriskole, hvis den ble flyttet til Mestervik. Men andre igjen avventer og ønsker seg heller kommunal skole for Malangshalvøya på Mestervik, sier Skogan.

Foreløpig ser det altså ut til at interessen blant foreldrene ikke er riktig stor nok til at noen vil overta stafettpinnen og ta ansvar for flytting og videre drift.

– Man må virkelig ville det, poengterer han.

Powered by Labrador CMS