SMÅSPEIDERE: Her ser vi speidere fra Hamnvåg og Nordkjosbotn som er i full gang med å underholde de andre speiderne. Foto: Widar Skogan
SMÅSPEIDERE: Her ser vi speidere fra Hamnvåg og Nordkjosbotn som er i full gang med å underholde de andre speiderne. Foto: Widar Skogan

Mye moro og lærdom under småspeiderhelga

BALSFJORD: I helga møttes rundt 70 store og små speidere i Hamnvåg. Her fikk de satt sine speiderferdigheter på prøve både til lands og til vanns.

Publisert Sist oppdatert

I helga møttes unge speidere fra Hamnvåg, Nordkjosbotn, Sørreisa, Elverhøy og Svalbard til småspeiderhelg i Hamnvåg. Dette er 20. året på rad at Hamnvåg KFUK-KFUM sammen med Troms krets fra Norges KFUK-KFUM-speidere inviterer til speiderhelg med base på Hamnvåg montessoriskole. Widar Skogan er gruppeleder for Hamnvåg-speiderne, og gleder seg over ei vel gjennomført helg til tross for dårlig vær.

– Det som er artig er at været ikke la noen demper på stemninga, jeg hørte ingen unger som klaget på været. Det var full action hele helga, og det er ganske fantastisk, sier Skogan.

Småspeiderne er i alderen åtte til elleve år, og for mange av dem er småspeiderhelga første gang de er borte heimefra ei hel helg. Hele helga ligger de i telt på gressbanen til Hamnvåg Montessoriskole, og teltet må være ryddet for inspeksjon hver dag. I tillegg har de ansvar for å lage mat og holde området ryddig.

– Dette er en introduksjon til speiderlivet for de yngste speiderne, og det er ei veldig stor mestring å gjennomføre ei slik helg, sier Skogan.

Kanotur og byggverk

Sammen med seg hadde de hjelpeledere. Dette er speidere som er noen år eldre enn småspeiderne. Disse kalles vandrere, og var med for å hjelpe de yngste speiderne samt å skape god stemning. Med småspeidere, vandrere og voksenledere var de til sammen rundt 70 personer som deltok i helga. Mange hadde nok mye å fortelle da de kom hjem søndagskvelden, for hele helga var spekket av aktiviteter.

I 20 år har de yngste speiderne møttes til ei helg ved Hamnvåg Montessoriskole.

Kanopadling er en av de mest populære aktivitetene, og har vært et fast innslag i småspeiderhelgene i alle de 20 årene den har vært arrangert. Å kunne gjøre seg nytte av en kniv er noe enhver speider bør kunne, og ikke minst å bruke tau i ulike situasjoner. Blant annet fikk de unge speiderne prøve seg på å reise byggverk av småbusker kun ved hjelp av kniv og tau. Skogan synes det er fint at de har en årelang tradisjon med å invitere småspeidere til Hamnvåg. Dette er det eneste stedet de minste speiderne fra ulike områder samles. Ifølge Skogan er Hamnvåg et perfekt sted å møtes.

– Det er et fantastisk flott leirområde ved montessoriskolen. Vi bruker gressbanen som teltleir, så er det barnehage og forsamlingshus vi kan bruke, og det er nær vei til havet. Skolen er også ved kanten av skogen som vi bruker til trearbeid og orientering. Så ligger det avskjermet til. Vi storkoser oss der hver leir, sier han.

Moro rundt bålet

Høydepunktet for helga er leirbålet som tennes lørdagskvelden. Da samles alle rundt et stort bål hvor de forteller historier og vitser, synger, har sketsjer og konkurranser. Alle får sjansen til å stå for underholdning, enten alene eller sammen. Skogan forteller at i år hadde hjelpelederne fra Hamnvåg og Nordkjosbotn laget en sang som de fremførte rundt bålet til stor latter.

– Det er mye action rundt leirbålet, og du får ei egen stemning med skikkelig bål og godt humør. Det er absolutt høydepunktet, sier Skogan.

Leirbålet lørdagskvelden er høydepunktet under småspeiderhelga. Her deler alle på å underholde hverandre.

Søndag formiddag høljet det ned, men det tradisjonelle postløpet ble likevel holdt. Da deles gruppene inn med én speider fra hver speidergruppe, før de sendes ut i skogen for å løse poster. Da får de øvd seg på å bruke kart og kompass samtidig som de har det artig.

– Det var full innsats i regnværet, det var ingen sure miner, sier Skogan.

Han er godt fornøyd med småspeiderhelga, og er ikke i tvil om at ungene også har hatt det morsomt og lærerikt. Selv har han vært med som voksenhjelp i alle 20 årene, og mange av de som deltok har rukket å bli voksne.

– Det er nok mange rundt omkring som sitter med gode minner fra leirene, sier han.

De litt eldre speiderne slapp heller ikke unna, og her underholder de med en egenkomponert sang.

Det som har vært nytt fra i fjor, er at speiderne fra Svalbard har blitt med. Det synes Skogan er flott. Da får speiderne på fastlandet et innblikk i hvordan det er å være speider på Svalbard. Det er ikke bare for dem å ta med seg kniv og øks for å lage byggverk i en skog som ikke er der.

– De lever under litt andre naturforhold enn det vi gjør. Jeg synes det er artig for ungene å få litt utvidet perspektiv, og vi er veldig glade for at de er med, sier Skogan.

Ifølge han er de fleste i Hamnvåg-området innom speideren i løpet av barndommen, og det har også vært med barn fra Storsteinnes. Han synes det er ei god speidergruppe, og viser til at de også samarbeider en del med speiderne fra Nordkjosbotn. Hver høst tar de inn nye speidere.

– De ungene som går i speideren er unger som lærer å ta ansvar og å være selvstendig. De lærer å tåle kulde, regn og varierte temperaturer. Det er veldig mye mestringsfølelse å være med, sier Hamnvåg-lederen.

Powered by Labrador CMS