EKSTREMT OG ULOVLIG: Dette bildet ble tatt av politiet i forbindelse med kontrollen som ble gjennomført med helikopter helga før påske. (Foto: Troms politidistrikt)
EKSTREMT OG ULOVLIG: Dette bildet ble tatt av politiet i forbindelse med kontrollen som ble gjennomført med helikopter helga før påske. (Foto: Troms politidistrikt)

Mye ulovlig skuterkjøring i Troms

BALSFJORD: Bøter på titalls tusen kroner ser ikke ut til å nytte. Anmeldte forhold for ulovlig kjøring med snøskuter i Troms er tredoblet fra i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Politimester Ole B. Sæverud i Troms politidistrikt konstaterer at det er mye ulovlig og uforsvarlig skuterkjøring i distriktet.

– Vi ser et voldsomt stort omfang bruk av snøskuter som er lagd for å kjøre fort og høyt. Da snakker vi skutere som nærmest er ribbet for utstyr og med grove belter. Mange av førerne er under 18 år, og det er tydelig at de har fått låne kjøretøyet av foreldrene, sier Sæverud.

Politiet kontrollerer motor-ferdsel i utmark i godt samarbeid med Statens naturoppsyn, Statskog Fjelltjenesten og Tollvesenet. Politiet mottar også en del anmeldelser fra grunneiere og tredjeperson.

Hittil i år er det registrert 36 anmeldte forhold for ulovlig motorferdsel i utmark med snøskuter, mot 12 i 2014, 21 i 2013 og 2012, og 9 anmeldelser i 2011.

– Det som kanskje bekymrer mest fra vinterens kontroller, er at vi avdekket flere tilfeller av voksne som overlater skuteren til mindreårige, også foreldre som lar barna kjøre, sier Sæverud.

I tillegg til at dette er klart ulovlig, mener han at det er med på å underbygge politiets arbeid som gjøres rundt på skolene.

– Når vi driver forebyggende virksomhet på skolene, nytter dette lite når foreldrene likevel tillater ulovlig kjøring med snøskuter. Det er veldig beklagelig, og vi ønsker derfor å nå ut til foreldrene, sier politimesteren.

Han forteller at det er gode grunner til at ungdom i 15-årsalderen ikke har lov å kjøre.

– Ungdom i 15-årsalderen utsettes for betydelig risiko når de slippes løs alene på skuter i skredfarlig terreng. De er dårlig forberedt på fjelltur. De har ikke kjennskap til vurdering av skredfare, og de har heller ikke med skredsøkerutstyr, sier Ole B. Sæverud.

Han legger til at de også melder sent fra om ulykker da de kjører ulovlig. Utviklingen bekymrer politiet.

– Kjøring på fjellet ser man ofte i form av såkalt «highmarking», der det er om å gjøre å komme lengst mulig opp en bratt fjellside. Her er faren for snøskred større, med de konsekvenser det kan medføre. Fra Vest-Finnmark politidistrikt og Kilpis hører vi det samme. Det kjøres uten tanke på konsekvenser, fastslår Sæverud.

Mange ulovlige forhold

Politimesteren forteller at kontroller hittil i vinter har avdekket en rekke ulovlig forhold. I tillegg til voksne som lar mindreårige kjøre, nevner han motorferdsel i utmark, ulovlig kjøring i verneområder, kjøring uten førerkort, kjøring med uregistrert skuter og kjøring uten registreringsnummer påmontert.

– Kontroller palmehelga viste skuterspor overalt. Én enkelt kontroll med helikopter resulterte i 17 av årets 36 anmeldelser for ulovlig motorferdsel i utmark. Totalt resulterte kontrollen i 42 anmeldte forhold, fordelt på motorferdselsloven, naturmangfoldsloven og trafikklovgivningen, sier Sæverud.

I tillegg til 17 anmeldelser for ulovlig motorferdsel i utmark, var det syv anmeldelser for kjøring i verneområder. Åtte ble anmeldt for kjøring uten førerkort og to for kjøring med uregistrert skuter. I tillegg ble to anmeldt for bevisst å kjøre uten registreringsnummer påmontert og seks for å overlate skuteren til personer som ikke fyller vilkårene for kjøring. Av disse var fire mindreårige.

– Hvor store bøter er det snakk om?

– Disse varierer. Det å kjøre ulovlig i seg selv resulterer i bot på 10 000 kroner. Skjer dette i et verneområde, er det snakk om betydelig mer. Kjøring uten førerkort medfører 3000 kroner i bot, og kjører du en uregistrert snøskuter, er boten på 5000 kroner. Overlater du kjøringen til noen som ikke har lov, er det 10 000 kroner i bot, sier politimesteren.

Hensyn til dyrelivet

På spørsmål om politiet får melding om mye ulovlig skuterkjøring, forteller han at de får inn en del meldinger fra grunneiere og tredjeperson. Og om politiets kontroller av motorferdsel i utmark sier han at disse er i godt samarbeid med Statens naturoppsyn, Statskog Fjelltjenesten og Tollvesenet.

– Kontrollene blir gjennomført med fokus på en snøskuterlov som er knyttet til hensyn dyreliv og natur. Vinteren er sårbar for dyrene. Kjøring i skogsområder er med på å forstyrre dyrelivet. Stress øker energibehovet for dyrene som søker tilflukt der det er mat og skjul, avslutter Ole B, Sæverud som ikke vil si noe om denne vinterens kontroller er over.

Powered by Labrador CMS