KRAFTIG SKADE: Slik så det friske og det skadde øyet til Harald ut dagen etter at softgunkula traff høyreøyet hans. Til alt hell, ser det ut til at han berger synet. Foto: Privat
KRAFTIG SKADE: Slik så det friske og det skadde øyet til Harald ut dagen etter at softgunkula traff høyreøyet hans. Til alt hell, ser det ut til at han berger synet. Foto: Privat

Nå advarer Harald andre

BARDUFOSS: Natt til lørdag var Harald Møkleby (16) for første gang med på softgun-lek. Uten verneutstyr. Det kunne kostet ham synet.

Publisert Sist oppdatert

16 år gamle Harald Møkleby og en kompis hadde for første gang en softgun-battle natt til forrige lørdag. De brukte Olsborg skole som arena, og de hadde en klar avtale om at de ikke skulle treffe hverandre høyere enn i brysthøyde.

– Men så kom vi for nær hverandre. Og da gikk det galt, forteller han.

Skaden heles

Softgun-kula traff øyet til Harald. Han mistet synet umiddelbart.

– Jeg ble veldig redd, og det var jeg ikke alene om. Kompisen min sørget for at jeg kom meg til legevakta, forteller Harald.

Han ble videre sendt til sykehuset i Tromsø, og der ble Harald til mandag. Når Nye Troms møter Harald og mora hans, Silje Kristine Fjeldstad, på onsdag, har han en lapp over høyreøyet. Men det ser ut til at skaden ikke har gjort permanent skade på synet hans.

– I uflaksen har han hatt skikkelig flaks. Vi er ikke helt sikker ennå, men legen er rimelig sikker på at han beholder synet. Det gikk så bra som det er mulig å gjøre. Men skaden gir at han har større sjanse for å få grå stær tidlig, forklarer mora.

– Ikke kult

Harald understreker at det like gjerne kunne vært omvendt, og at det var hans skudd som hadde truffet kompisen der det ikke skulle treffe. De var to om leken, og det var kun hans egen feil at han ikke hadde på seg verneutstyr.

– Dette har ikke vært noe greit for kompisen og mora hans, men dette var minst like mye min egen feil. Det var lek mellom to kompiser, og ingen skal klandres for at det gikk galt denne gangen, sier Harald og Silje.

Harald kommer ikke til å spille softgun igjen.

– Men skulle jeg gjøre det, vil jeg bruke verneutstyr. Det er ikke noe kult å nesten miste synet i en alder av 16, og det å bli truffet i øyet gjør innmari vondt. Så jeg vil på det sterkeste anbefale alle som spiller softgun om å bruke verneutstyr, oppfordrer han.

Slik så det friske og det skadde øyet til Harald ut dagen etter at softgunkula traff høyreøyet hans. Til alt hell, ser det ut til at han berger synet.

– Bruk verneutstyr

Det samme budskapet la mora til 16-åringen ut på Facebook for noen dager siden.

– Jeg synes det er idioti å drive med softgun, men det skjer, og det er også mindre barn som leker med det. Derfor ville jeg spesielt henvende meg til foreldrene om å passe på at barna deres bruker verneutstyr. Vi unner ingen en slik opplevelse, og vi håper at vår dyrekjøpte opplevelse kan være noe flere kan lære av. Når vi fram med budskapet om at vernebriller kan være avgjørende for å beholde synet til to eller tre andre, så er det verdt å stå fram og fortelle om hendelsen, sier Fjeldstad.

Sønnen er helt enig.

– Å bruke verneutstyr er en billig, men veldig viktig forsikring. Når en først har muligheten og det finnes verneutstyr, bør det brukes. Det var dumt av meg å ikke bruke det, sier han.

Powered by Labrador CMS