JANTELOVEN: Vilhelm Kjelsvik (V) var positiv til å bli en ja-kommune, men ba politikerne være forberedt på at janteloven sannsynligvis vil vise seg i bygda. Foto: Malin Cerense Straumsnes
JANTELOVEN: Vilhelm Kjelsvik (V) var positiv til å bli en ja-kommune, men ba politikerne være forberedt på at janteloven sannsynligvis vil vise seg i bygda. Foto: Malin Cerense Straumsnes

Nå blir Bardu en ja-kommune

BARDU: I november ønska ordfører Toralf Heimdal at Bardu skal bli en ja-kommune. Nå får han ønsket sitt oppfylt.

Publisert Sist oppdatert

Under formannskapet i november i fjor ba rådmannen, etter forespørsel fra ordføreren, om at Bardu må bli en ja-kommune. Onsdag ble saken behandla i kommunestyret, og alle politikerne var utelukkende positive til å få dette politisk forankra. Bjørn Wiggo Nerli (Frp) var førstemann til å gripe til ordet under behandlinga av saken.

– Dette er en skikkelig gladsak. Det går jo framover med ordentlige positive saker innimellom. Denne saken kunne like godt vært fremma av Frp, så god var den, slo han fast.

Å være en ja-kommune innebærer at Bardu skal ta imot alle med forretningsideer med åpne armer. De skal ikke høre ordet nei før alle muligheter er sjekka ut. På denne måten skal man gjøre det lettere for innbyggerne å ta kontakt med kommunen, uansett hvor vill ideen er, og føle at de blir tatt på alvor.

– Vi er spent på å se hvordan det vil fungere. Det er en kjempegod sak som innbyggerne i kommunen vil ta veldig godt imot, sa Nerli.

Inspirert av Nordfjord

Terje Nyberget (H) var enig med Nerli i at dette er en gladsak, og understreka at det ikke er så viktig hvem de gode sakene kommer fra så lenge de får gjennomslag. Han benytta også anledninga til å minne om sitt partis valgprogram, hvor det i innledninga står at Bardu skal si ja når de kan og nei når de må. Ordfører Toralf Heimdal (Sp) var den som ba rådmannen lage et saksframlegg om å bli en ja-kommune. Med ei kone fra Nordfjord, følger han med på nyhetene som kommer derifra. I en av dalene er det få folk, og de som bor der er stort sett godt voksne. Men så kom det et ektepar som ønska å starte ei bedrift, og gjorde gjentatte henvendelser til kommunen om å starte opp. Gang etter gang ble de avvist, og de endte opp med å selge huset sitt og flytte til en annen kommune. Verken ordføreren eller politikerne i kommunen var klar over at ekteparet ønska å starte bedrift i kommunen deres.

– Jeg tror ikke det er så ille i Bardu, men det er noe som går igjen i hele kommune-Norge. Man er veldig opphengt i det lovverket og hva retningslinjer og arealplaner sier. Man ser ikke mulighetene men mest begrensningene, sa Heimdal.

Han mener derfor det er viktig å forankre ei positiv innstilling til alle kommuner både i administrasjonen og kommunen. Ønsket er at å være en ja-kommune etter hvert ikke bare skal gjelde næringsetableringer. Vilhelm Kjelsvik (V) støtta også forslaget fullt ut. Han viste imidlertid til at janteloven tidligere har stått sterkt i Bardu.

– Jeg tror den vil melde seg. Vær klar for janteloven, advarte han.

Powered by Labrador CMS