SKIFTER NASJON: Sist vinter var Daniel Stock fra Vadsø (t.v.) en av løperne som dro nytte av smørekunnskapene til Bjørn Heimdal. Nå blir det amerikanerne som får nyte godt av bardudølens smørekompetanse. ARKIVFOTO: Privat
SKIFTER NASJON: Sist vinter var Daniel Stock fra Vadsø (t.v.) en av løperne som dro nytte av smørekunnskapene til Bjørn Heimdal. Nå blir det amerikanerne som får nyte godt av bardudølens smørekompetanse. ARKIVFOTO: Privat

Nå blir Bjørn fra Bardu «festesjef» for amerikanerne

BARDU: Til vinteren skal Bjørn Heimdal sørge for at de amerikanske langrennsløperne får best mulig feste på sine ski. Samtidig blir han personlig smører til blant annet toppløperen Rosie Brennan.

Publisert Sist oppdatert

– Det er kjempegøy å få en slik sjanse som denne, sier Bjørn Heimdal.

53-åringen fra Bardu har etter hvert skaffet seg et godt rykte for å smøre gode ski til norske løpere, men fra kommende vinter av skal Bjørn Heimdal sørge for at de amerikanske løperne får best mulig ski i verdenscupen og ikke minst under de olympiske vinterlekene i Beijing.

– Det blir 80 reisedøgn fra verdenscupstarten i november og frem til midten av mars når siste helga i verdenscupen arrangeres i Russland. OL i Kina inkludert, sier Bjørn Heimdal.

Bardu-dølen har nærmest «smurt seg oppover» i systemet fra klubb- og kretslag, og i vinter skulle han egentlig være med som vikarierende smøresjef for det norske laget til verdenscuprennene i Nove Mesto i Tsjekkia rett før VM. Dit reiste til slutt ikke de norske lagene på grunn av koronapandemien, men nå blir det dugelig nok med oppdrag internasjonalt for Bjørn likevel.

En av de beste

Riktignok ikke for det norske laget, men Bjørn ser veldig fram til den jobben han nå skal gjøre for det amerikanske langrennslandslaget.

– Det er et mye mindre lag og støtteapparat enn det norske jeg skal jobbe for, men jeg gleder meg veldig til å ta fatt på denne jobben, sier Bjørn Heimdal.

For det amerikanske langrennslandslaget får han et viktig ansvar for festesmurning. I tillegg skal han være personlig smører for to løpere. En herreløper som han fortsatt ikke vet sikkert hvem blir, mens dameløperen blir Rosie Brennan. 32-åringen er veteran i det sterke amerikanske kvinnelaget, og hun vant forrige sesong to renn i starten av verdenscupen og endte til slutt helt oppe på en 8. plass i verdenscupen sammenlagt.

– Det å få smøreansvaret for en av verdens beste langrennsløpere blir veldig spennende, sier Bjørn Heimdal.

Bjørn Heimdal skal nå smøre amerikanerne til best mulig ski. Dette er fra et lokalt renn han selv gikk for noen sesonger siden.

Masse testing

Han skal ha permisjon fra sin jobb i Forsvaret i fire måneder for å ivareta og gjøre jobben med langrennslandslaget best mulig. Som hovedansvarlig for festedelen av smøreteamet får han et stort ansvar for at de amerikanske løperne skal kunne lykkes på den stilarten de til nå har vært svakest i.

– Jeg skal ikke lære amerikanerne i å smøre ski, det kan de allerede, men de har nok slitt litt i klassisk. Min jobb som festeansvarlig blir mye på det å teste ski. Det finnes ikke noe hokuspokus. Det er bare tre ting som gjelder for å få gode ski; testing, testing og atter testing, sier Bjørn Heimdal.

Han er ikke redd for at han som smører for amerikanerne vil få dårligere utvalg av produkter enn store lag som Norge har tilgang til.

– Nei, det tror jeg ikke vil bli noe problem. Vi får tilgang på det aller meste som finnes, sier Bjørn Heimdal.

Kontakt i vår

Det amerikanske langrennslandslaget skal kommende sesong bestå av seks herre- og like mange dameløpere. Amerikanerne har hatt en nordmann med seg de siste sesongene, men da Per Erik Bjørnstad nå skulle gi seg, var det han som koblet amerikanerne opp mot Bjørn Heimdal. Den første kontakten ble tatt av amerikanerne i vår.

– Å få det tilbudet synes jeg var veldig spennende, sier Bjørn Heimdal.

Ikke lært nasjonalsangen

At han nå skal smøre best mulig ski til amerikanere i konkurranse med norske kvinner og menn, har han null vansker med å gjøre:

– De norske klarer seg utmerket med det apparatet de har til rådighet, sier Bjørn Heimdal.

Den amerikanske nasjonalsangen har han foreløpig ikke begynt å lære seg.

– Nei, det har jeg ikke, men det hadde vært artig om det ble spilt i OL, for noen langrennsløpere, smiler Bjørn Heimdal.

Powered by Labrador CMS