Bytter ut en uniform med en annen:

TIL NORDFYLKET: Etter 25 år i Forsvaret vender oberstløytnant Ole Johan Skogmo tilbake til heimkommunen Nordreisa. I hvert fall jobbmessig. Han skal fortsatt være registrert med bostedsadresse på Bardufoss. Foto: Morten Kasbergsen
TIL NORDFYLKET: Etter 25 år i Forsvaret vender oberstløytnant Ole Johan Skogmo tilbake til heimkommunen Nordreisa. I hvert fall jobbmessig. Han skal fortsatt være registrert med bostedsadresse på Bardufoss. Foto: Morten Kasbergsen

Nå blir han pendlerlensmann

BARDUFOSS: I dag har Ole Johan Skogmo (44) sin siste arbeidsdag som talsmann for Hæren. Fra mandag av skal han bekjempe kriminalitet i Nord-Troms.

Publisert Sist oppdatert

Oberstløytnanten har vært talsmann i drøye to år. Noe som faktisk er rekord. Totalt har han jobbet 25 år i Forsvaret, og har blant annet vært sjef for militærpolitiet i Brigade Nord. Nå legger Ole Johan Skogmo bort hæruniformen for å ta på seg politiuniform og bli regionlensmann i Nord-Troms.

- Jeg ble oppfordret til å søke på stillinga. Politiet blir et nytt og spennende fagfelt for meg. Dessuten får jeg jobbe i Nord-Troms, hvor jeg ikke har bodd på over 25 år, sier Skogmo.

Han kommer opprinnelig fra Rotsund i Nordreisa. Som regionlensmann vil han ha kontorsted på Storslett i Nordreisa. Skogmo utelukker imidlertid ikke at han blir å returnere til Forsvaret på et senere tidspunkt. Han har fått to års permisjon fra Forsvaret.

- Når du har to års permisjon, så tenker du i hvert fall tanken om å holde det åpent. Det er fortsatt mange interessante jobber i Hæren og Forsvaret, så jeg utelukker ikke en retur.

Oberstløytnanten hadde uansett måttet bytte jobb til sommeren ettersom talsmannsjobben er tidsbegrenset. Hvis han skulle fortsatt i Forsvaret måtte han da til Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan ved Bodø, Forsvarsstaben i Oslo, Sessvollmoen eller Rena.

- Så pendling ville det blitt uansett fra sommeren av. Nå ser jeg fram til å komme tilbake til området hvor jeg vokste opp, og gleder meg til å jobbe med dyktige kolleger i Nord-Troms.

Blir ukependler

Skogmo har bodd på Bardufoss i totalt 16 år. Han blir å ukependle til sin nye jobb i Nordreisa. Det er en kjøretur på om lag 220 kilometer og over tre timer en vei. Trøsten er at det nå er åpnet to nye tunneler på E6 i Nord-Troms som gjør kjøreturen lettere.

- Ungene hadde ett spørsmål da de fikk høre at jeg skal bli regionlensmann. Det var om det er storhall i Nordreisa. Da svaret på det var nei, ble svaret på flytting også nei. Familien trives og blir igjen på Bardufoss, sier han.

Den påtroppende regionlensmannen blir en del av politimesterens ledergruppe. Hans viktigste oppgave blir å sørge for at det fortsatt blir like trygt som det har vært i Nord-Troms, og helst enda tryggere. Nord-Troms er region med store avstander og fergeforbindelse over Lyngenfjorden.

- Politireformen har ført til at det nå er flere operative politifolk i regionen enn vi noen gang har hatt i Nord-Troms. Vi skal gjøre vårt beste for å gi folk gode polititjenester der det trengs når det trengs. I et stort geografisk område handler det om sentralisert ledelse og desentralisert utførelse.

Trapper ned i BOIF

Ole Johan Skogmo har vært svært aktiv i BOIF de siste årene. Han har sittet fire år i styret for BOIF fotball, og de to siste årene som leder. Nå kommer han til å gi stafettpinnen i BOIF fotball videre til noen andre.

- Jeg er overhode ikke bekymret for BOIF. Det er veldig mange flinke folk i idrettsforeninga, og vi får jevnlig tilsig av nye folk som ønsker å bidra. Jeg kommer til å bli mindre synlig i BOIF framover, men jeg vil alltid være BOIF-supporter. Det vil være livslangt.

- Så du kommer til å sitte på tribunen når BOIF spiller i eliteserien?

- Ja, da vil jeg være på tribunen, svarer Skogmo i en humoristisk tone.

Den påtroppende regionlensmannen i nordfylket er også medlem av Målselv menighetsråd. Det vervet er vanskelig å kombinere med ukependling. Det er derfor noen vararepresentanter som kommer til å få enda hyppigere innkallinger til møtene i menighetsrådet enn de har hatt til nå.

Mye positivt i Hæren

Når oberstløytnanten nå går av som talsmann for Hæren, er det spesielt en ting han er lei seg for. Det er at de negative nyhetene rundt Hæren har fått prege mediebildet i så stor grad som de har gjort. Han føler at det ikke har kommet godt nok fram hvilken fantastisk arbeidsplass Hæren er.

- Hæren skal øke med 286 årsverk de neste årene. Vi har fått ei reell budsjettøkning og vi øker tilstedeværelsen i Finnmark. Hæren er den eneste forsvarsgrenen som kan gi reell strategisk tilstedeværelse i Finnmark over tid, sier 44-åringen.

Skogmo mener også at det har vært altfor lite mediefokus på hvor vellykket innføringa av den kjønnsnøytrale verneplikten har vært.

- Det skjer mye positivt i Hæren, men det har ikke preget mediebildet, avslutter han.

Powered by Labrador CMS