Kunne sprette champagne for historisk vedtak:

SKÅLTE: Det var en fornøyd ordfører Bengt-Magne Luneng og varaordfører Martin Nymo som kunne skåle sammen etter vedtaket. Foto: Torbjørn Kosmo
SKÅLTE: Det var en fornøyd ordfører Bengt-Magne Luneng og varaordfører Martin Nymo som kunne skåle sammen etter vedtaket. Foto: Torbjørn Kosmo

Nå er Bardufoss offisielt blitt by

MÅLSELV: Debatten har foregått siden Martin Nymo igjen blåste liv i idéen om at Bardufoss bør bli by. Og nå er altså avgjørelsen klar.

Publisert Sist oppdatert

I mars i år presenterte varaordfører Martin Nymo (H) sine visjoner og ønsker for Bardufoss, som fram til nå har vært et tettsted bestående av Heggelia, Bardufoss sentrum og Andslimoen.

Og siden mars måned har stadig flere slengt seg med på idéen om at Bardufoss skal bli by.

Folkemøter har blitt avholdt, befolkninga har blitt spurt, politikere har sagt seg både positiv og negativ til idéen, som ved flere tidligere anledninger har blitt løftet opp på den politiske arenaen.

Nyeste byen i Troms

Men nå er det altså klart. Bardufoss har blitt by.

Og blir da den fjerde byen i Troms – med Tromsø, Harstad og Finnsnes som sine «likemenn». Det kunne varaordfører Martin Nymo med champagne-flaska i hendene feire for i onsdagens kommunestyremøte.

Ordfører Bengt-Magne Luneng (Sp) innledet saken med en presentasjon av mulighetene ved å bli by.

Varaordfører Martin Nymo kunne veldig fornøyd sprette champagnen etter at vedtaket ble gjort om å erklære Bardufoss for by – fra og med i onsdag.

En merkedag for Målselv

Deretter tok politikerne til talerstolen, og varaordfører Martin Nymo mente at dette var en merkedag for Målselv.

– Dette er en av mine beste dager som kommunestyrepolitiker. I dag behandler vi om vi skal bli by, og det vil ha en stor innvirkning på Målselv kommune. Mye er sagt gjennom media og leserinnlegg, men fakta er at Målselv kommune opplever en befolkningsnedgang, innledet Nymo.

Og la fort til:

– Vi er et kommunikasjonsknutepunkt, og har en egen flyplass midt i byen. Vi ser ikke ut som en by i dag, men det gjorde heller ikke Alta eller Finnsnes i år 2000. Som man ser i dag, så har det vært en rivende vekst. Målet må være å være et attraktivt kraftsenter i Troms. Nå har vi muligheten til å ta et positivt grep for å styrke Målselv kommune. Dette er et signal og et symbol, men jobben må fortsette ufortrødent videre. Det vil skape bolyst og utvikling, sa Nymo.

Tror ikke på null-kostnad

Rødts Øyvind Tollefsen la i sitt innlegg fram at både han og partiet har respekt for at mange ønsker at Bardufoss skal bli by.

– Vi har respekt for at mange vil ha by og mener at det skal skape fart og vekst. Vi forstår også at mange ser humoristisk på dette. Kanskje har vi godt av å flire av oss selv noen ganger. Det er bra at det blir kjørt en prosess innimellom om hvem vi er, hvor vi står, og hvor vi er, sa Tollefsen.

Og festet ikke sin lit til ordførerens punkt i sin presentasjon om at det ikke ville koste noe å erklære seg for by.

– Det er luftslott-tanker. At bystatus koster null kroner er et utsagn som ikke har mye troverdighet, sa Tollefsen og refererte til tidligere utsagn og ønsker om å opprette nytt kommunehus i sentrum av Bardufoss.

Arbeiderpartiet vil ha handlingsplan

Arbeiderpartiets Henrik Stangnes erklærte sin egen og partiets støtte til bystatus, men fremmet også et forslag om at kommunedirektøren må lage et handlingsprogram med konkrete mål og tidsfrister.

– Vi mål kle vedtaket slik at det får mer kjøtt på beinene, sa Stangnes.

Politikerne virket å være i svært god stemning etter at vedtaket ble gjort.

Roar Sollied (V) fremmet også forslag om at Bardufoss skulle erklæres for by fra og med 1. januar 2022, i stedet for onsdag.

Også Arbeiderpartiets Ragnhild Furebotten presenterte sin støtte for bystatus.

– Det er nå jobben begynner, og Målselv kommune har en solid jobb foran seg. Dette blir spennende, sa Furebotten.

Byen Bardufoss

Det var til syvende og sist kommunedirektørens innstilling til vedtak om å erklære Bardufoss som by som til slutt ble stemt gjennom med 21 mot 2 stemmer. Rødt og SVs representanter stemte mot.

Henrik Stangnes sitt forslag om å lage et handlingsprogram, som skal sikre en forpliktende utvikling av byen Bardufoss, ble også vedtatt.

Så da var det gjort. Bardufoss er nå by.

Powered by Labrador CMS