SKAL LAGE HONNING: Denne uka satte Joachim Gullesen ut bikuber på Moan. Håpet er å få 15-20 kilo honning av hver av de fire bikubene. Foto: Leif A. Stensland
SKAL LAGE HONNING: Denne uka satte Joachim Gullesen ut bikuber på Moan. Håpet er å få 15-20 kilo honning av hver av de fire bikubene. Foto: Leif A. Stensland

Nå er bikubene på plass

STORSTEINNES: Allerede da Moan barnehage markerte barnehagen 9. mars var det insekter som stod i fokus. Nå er bikubene på plass like utafor barnehagen.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke fikk små og store lære mer om bier og bikuber. Til nysgjerrige unger kunne birøkter Joachim Gullesen fortelle om bier og samtidig vise bikuber til de små. Unger som velvillig ikledde seg verneutstyr for å ikke bli bitt av de surrende innsektene.

Lager honning

– Jeg har satt ut fire bikuber med 20.000 bier i hver kube. I juli vil det være over dobbelt så mange bier i kubene. Håpet er å få 15-20 kilo honning i hver kube. Det er bare å vente til august å se. Da får vi fasiten, sier Gullesen.

Jobben biene skal gjøre kalles for pollinering, som betyr å overføre pollen fra støvknapp til arr.

– Det er blomstenes versjon av befruktning av et egg. De fleste planter trenger innsekter til dette og biene regnes som de beste. Når det gjelder honning så skiller blomstene ut søt nektar som biene henter hjem til kuben. Her tilsetter de enzymer og tørker den ned. Slik omdannes nektaren til honning, og biene lagrer honningen i sekskantede celler for senere bruk, forklarer Gullesen.

Han forteller at det ikke bare er snakk om å avle honning, men også å ta vare på biene.

– Vi bryr oss om biene og tar hensyn til disse som er veldig rolige. For å få produsert honning er biene avhengige av varme, sier Gullesen.

Stor innsats av biene

Han legger til at fjoråret var et dårlig år med bare 200 kilo honning, som skyldtes en ikke altfor varm sommer.

– Vår kremet sommerhonning ble i Norgesmesterskapet i honning kåret til beste i region Nord sist år. Biene er blitt informert og er veldig glad for at alt deres harde arbeid blir verdsatt. Målet er å produsere minst 500 kilo honning i år, sier Gullesen.

Ungene i Moan barnehage på Storsteinnes synes det var artig å høre om bier og bikuber. De hadde ingenting imot å prøve verneutstyr som man bør ha på seg når man holder på med bier.

Når han så kan opplyse om at det kreves mellom 500 og 1.500 flyturer for ei bie å samle ei teskje med honning sier dette det meste om innsatsen til biene.

– Det er slik at biene kan fly opp til fem kilometer fra der bikubene sine er satt ut, og de finner veien tilbake av seg selv. Men: Flyttes kubene bare én meter så klarer de ikke finne tilbake til kuben. Dette har med å gjøre at de navigerer etter vinkelen på solstråler for å finne hjem, forklarer Gullesen.

Bitt av bier

Etter å ha fortalt om biene sin viktige oppgave med å samle nektar kunne Gullesen avsløre at det ikke har vært fritt for at han selv har fått noen stikk av biene.

– I fjor stelte jeg cirka en halv million bier hver uke, men slapp unna med 10-12 stikk. Det er jo ikke så mye, men egentlig er jeg allergisk mot bier. Det var noe jeg fant ut få dager etter at jeg begynte med bier for fire år siden, sier Gullesen og smiler.

Interessen for å starte med bier allerede fikk han allerede for ti år siden så noen stikk og allergi klarer ikke å stoppe Gullesen, som også sitter i styret i Troms birøkterlag. I tillegg holder han kurs for nybegynnere og selger både bikuber og dronninger.

– Nei, det stopper meg ikke. Jeg er rett og slett bitt av basillen. Heldigvis fikk jeg støtte både fra Innovasjon Norge og Balsfjord kommune ved oppstart, sier Gullesen.

Innesnødd om vinteren

I området like ved barnehagen skal bikubene stå fram til august da de skal flyttes til Sør-Troms.

– Ja, da flyttes alle mine kuber for å samle nektar fra røsslyngen, sier Joachim Gullesen.

– Men hvor er biene om vinteren?

– Først må det sies at biene er sosiale innsekter som lever i en familiegruppe hvor arbeidsoppgavene fordeles. En bie kan ikke overleve alene. Om vinteren er mine bier innesnødd i sine bikuber. Snø er faktisk den beste isolasjon de kan få om vinteren, avslutter birøkteren og legger til at det fra påsketider og ut september er mest jobb med biene.

Powered by Labrador CMS