GODVÆR: Det er perfekte forhold for slåttonna nå, med sol fra skyfri himmel. Foto: Ivar Løvland
GODVÆR: Det er perfekte forhold for slåttonna nå, med sol fra skyfri himmel. Foto: Ivar Løvland

Nå er bøndene i full gang på slåttemarka

SELJELVNES: Bøndenes slåttonn er i full gang. Nå utnyttes godværsdagene til å sikre best mulig kvalitet på dyras vinterfôr.

Publisert Sist oppdatert

– Dette ser veldig bra ut. Graset er tørket veldig godt og kvaliteten er god, sier Jørgen Slettmo.

Bonden fra Tennes i Balsfjord er i full gang med årets slåttonn, og værmessig har de første dagene så visst innfridd.

– Nå må vi kjøre på tamp nesten døgnet rundt mens det er tørrvær og opphold. Regnet er vel meldt onsdag ettermiddag, så vi prøver å få presset så mye som mulig fram til da, sier Slettmo.

Han er akkurat ferdig med sin morraøkt tirsdag, og avlastes av pappa Per-Arne som la grunnlaget for drifta på Tennes da han startet opp med jordbruket sitt der.

FULL GANG: Slåttonna i er gang, og så langt er bonde Jørgen Slettmo godt tilfreds med veksten på jordene i Balsfjord. Det samme er pappa Per-Arne ved traktoren.

Bonden har totalt tre hjelpesmenn i årets slåttonn, og de startet opp sist torsdag. Mandag inntok de østsida av fjorden, der 14-15 eiendommer skal høstes. De jordene lengst unna nyfjøset på Tennes er 34 asfaltkilometer unna fjøsdøra.

– Jeg tør egentlig ikke tenke på hvor mange kilometer som kjøres, men det blir mange, sier Jørgen Slettmo.

– Mange av de jordleieavtalene hadde jeg fra gammelt av, sier pappa Per-Arne, som kommer fra Slettmo på østsida av fjorden.

EN AV MANGE: Rundt 1500 slike rundballer trenger Jørgen Slettmo til sin besetning på 170 storfe.

Sønnen regner med at han trenger 14–1500 rundballer til de 170 storfeene som han skal fôre inne i løpet av neste vintersesong. I tillegg har han noe leiekjøring for andre og har høstet rundballer for salg de senere årene.

– Men det siste blir det mindre av nå, sier Jørgen Slettmo.

Han kjører ei drift så effektiv som mulig, og slår graset i ni meters bredde med slåmaskin. På den 170 hk store hovedtraktoren med rundballepressa har han ei samlerive på fronthydraulikken som gjør at seks meters slått gress samles i en ranke til pressa som henger bakpå traktoren.

KJØRING: Slåttonn i Balsfjord med Russetind i bakgrunnen.

Rundballene som pakkes automatisk er 1.30 meter i diameter, og bonden regner med at de har ei vekt på 750–800 kg slik tilstanden på graset er nå.

– Så mye mer effektivt enn det vi gjør det nå, er det nok ikke mulig med bare to traktorer i bruk, sier Jørgen Slettmo.

Går alt smertefritt, regner han med å bruke drøyt 20 dager på førsteslåtta. Og selv om det er 25 varmegrader ute, er det godt levelig inne i traktorhytta. Takket være aircondition.

– Det er nesten verst når en må ut å ordne ett eller annet, men det er klart, det er mye glass i hytta som sola steiker på, sier Jørgen Slettmo.

«Kårkaill» Per-Arne kjøpte den første rundballepressa allerede i 1987. Han har sett ei rivende utvikling i maskinparken i årene som bonde, men han trives fortsatt godt i traktorhytta.

– Jeg føler meg ti ganger mer vel i denne hytta, enn i den gamle traktoren med 120 hester. Det gikk ikke så fort opp bakkene med den som med denne doningen, smiler Per-Arne Slettmo, klar for å avlaste dagens bonde på slåttemarka.

Powered by Labrador CMS