Avinor og Forsvarsbygg har vært uenige i åtte år:

TOK TID: Etter åtte år er Avinor og Forsvarsbygg blitt enige om hva førstnevnte skal betale i årlig leie for den sivile bruken av grunneiendommen på flyplassen på Bardufoss. Foto: Morten Kasbergsen
TOK TID: Etter åtte år er Avinor og Forsvarsbygg blitt enige om hva førstnevnte skal betale i årlig leie for den sivile bruken av grunneiendommen på flyplassen på Bardufoss. Foto: Morten Kasbergsen

Nå er de forlikt om flyplassen

MÅLSELV: Avinor og Forsvarsbygg har inngått forlik om den sivile bruken av grunnen på Bardufoss flyplass. Forliket koster Avinor 610 000 kroner i året.

Publisert Sist oppdatert

Forliket om Bardufoss er en liten del av en større forliksavtale knyttet til blant annet Forsvarets bruk av Avinors grunnarealer på Stavanger lufthavn og leie av Forsvarets arealer og anlegg på Bodø lufthavn. Partene ble enige tidligere i år, og avtalen ble signert 20. mars.

- Forliket knyttet til Bardufoss omhandler kun Avinors bruk av Forsvarets grunneiendom på flyplassen. All annen sivil betaling knyttet til drifta av flyplassen på Bardufoss er regulert gjennom andre avtaler, forteller seniorrådgiver Geir Bakke i Forsvarsbyggs stab.

Avinor og Forsvarsbygg inngikk i 2011 en samarbeidsavtale hvor det ble bestemt at Avinor skal betale for bruken av Forsvarets grunneiendommer på flyplasser og omvendt. Det partene har kommet fram til nå, åtte år senere, er blant annet hva Forsvaret skal betale for bruken av grunneiendommen på Bardufoss.

- Årsaken til at det har tatt så lang tid er at det har vært andre ting som det først har vært nødvendig å få ei avklaring på, sier seniorrådgiveren.

Andøya også med

Resultatet av forliket er at Avinor skal betale 610 000 kroner i året til Forsvaret for den sivile bruken av den militære grunneiendommen av flyplassen på Bardufoss. Prisen skal justeres etter konsumprisindeksen hvert tiende år. Den første justeringa skal skje 1. januar 2020. Bruken av Forsvarets grunn på Andøya flystasjon er også en del av forlikspakken. Der skal Avinor betale Forsvarsbygg 360 000 kroner i året. For perioden 1. januar 2010 til 31. juli 2016 skal Avinor dessuten betale 600 000 kroner i året for bruken av grunnen på flyplassen i Bodø. Årsaken til at det der bare skal betales leie fram til 2016, er at flyplassdrifta i Bodø i det året ble overført fra Forsvaret til Avinor.

- Vi i Forsvarsbygg er godt fornøyd med at vi fikk lukket alle sakene som forliket omhandler. I forliksforhandlingene måtte begge parter både gi og ta, beretter Geir Bakke.

Seniorrådgiveren ønsker ikke å si noe konkret om hvordan partene beveget seg på summen for Bardufoss-forhandlingene, men viser til at flyplassen der inngår som en del av hele forlikspakken. Avinor skal nå etterbetale Forsvarsbygg ni års leie på Bardufoss. Totalt dreier det seg om 5,49 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS