STILLER KRAV: Leder Edgar Andersen i Målselv Høyre forventer at hans egen forsvarsminister gir klar beskjed om at ingenting skal flyttes fra helikopterbasen på Bardufoss før landmaktutredninga foreligger. (Arkivfoto) Foto: Kari Anne Skoglund
STILLER KRAV: Leder Edgar Andersen i Målselv Høyre forventer at hans egen forsvarsminister gir klar beskjed om at ingenting skal flyttes fra helikopterbasen på Bardufoss før landmaktutredninga foreligger. (Arkivfoto) Foto: Kari Anne Skoglund

– Nå er det krise på Bardufoss

MÅLSELV: Edgar Andersen i Målselv Høyre frykter at 100 stillinger forsvinner fra Bardufoss flystasjon. Ifølge han er landmaktutredninga siste utvei for å redde arbeidsplasser.

Publisert Sist oppdatert

- Det gikk som fryktet, og vel så det. Jeg har hatt bedre dager i Forsvaret enn dette. Jeg frykter at 100 stillinger ryker i 139 luftving på Bardufoss. Nå er det krise, sier lederen av Målselv Høyre.

Stortinget vedtok tirsdag kveld å flytte 339 skvadron til Rygge og 334 skvadron til Haakonsvern, noe som i praksis betyr at Bardufoss ikke lenger skal være Forsvarets hovedbase for helikopter. Vedtaket ble fattet med 85 mot 12 stemmer. Kun Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne stemte mot flyttinga. Stortinget debatterte langtidsplanen for Forsvaret i fire timer og 13 minutter, men begrepet «hovedbase for helikopter» ble ikke nevnt en eneste gang i debatten. Til gjengjeld var mange av stortingsrepresentantene inne på Bell 412-helikoptrene til 339 skvadron og flyttinga av skvadronen fra Bardufoss til Rygge.

– Signalene vi fikk før Utenriks- og forsvarskomiteen begynte å skrive teksten i sin innstilling gikk på at vi ville få et vedtak som vi kunne leve med. Resultatet ble imidlertid ikke i nærheten av det jeg trodde, forteller Edgar Andersen.

På spørsmål om han er skuffet over Arbeiderpartiet ettersom det var det partiet som var arkitekten bak hovedbasen for helikopter på Bardufoss i 2008 og 2012, svarer den lokale Høyre-lederen:

- Det er ikke bare Arbeiderpartiet jeg er skuffet over. Jeg er også skuffet over mitt moderparti fordi Høyre også er en del av dette. Det som nå skjer hadde jeg ikke trodd skulle skje når vi vet hva som er bygget og lagt til rette for på Bardufoss.

334-forslag nedstemt

Et forslag fra Venstre om at 334 skvadron skulle videreføres på Bardufoss ble nedstemt med 86 mot 12 stemmer. Det er med andre ord et klart flertall på Stortinget for å bygge ned hovedbasen på Bardufoss til å bli en base kun for 337 skvadrons åtte kystvakthelikoptre av typen NH90, og inntil videre også ni Bell 412-helikoptre fra 339 skvadron. Venstres forslag fikk bare støtte fra Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

- Når vi ser hva som har skjedd de siste ukene, lurer jeg på om stortingspolitikerne har skjønt konsekvensene av sine valg. Nå er vi i en situasjon der vi fortsatt har mye arbeid å gjøre, mener Edgar Andersen.

Siste mulighet

Han beskriver landmaktutredninga som skal ferdigstilles høsten 2017 som den siste muligheten til å redde arbeidsplasser på Bardufoss. Det er forsvarssjefen som får ansvaret for å gjennomføre utredninga, og helikopterstøtte til Hærens avdelinger i nord blir et viktig element i utredninga. I hvert fall hvis vi skal tro det en rekke politikere sa på Stortingets talerstol tirsdag. Ni av de 18 helikoptrene til 339 skvadron skal være stasjonert på Bardufoss til det er klart hva landmaktutredninga konkluderer med angående helikopterstøtte til Hæren.

Lederen av Målselv Høyre mener at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide nå må komme på banen og gi klare føringer om at ingenting må flyttes fra Bardufoss før landmaktutredninga er ferdig, heller ikke ledelsen til 339 skvadron eller funksjonene til 139 luftving.

– Jeg håper at statsråden tar de signalene som er gitt, og at det kommer en klar ordre om at ingenting skal flyttes fra Bardufoss før utredninga er på plass. Ja, jeg forventer at det kommer en slik ordre fra forsvarsministeren, avslutter Edgar Andersen.

Powered by Labrador CMS