NESTEN BORTE: Slik ser det ut på tomta der Didriksengården stod. I framtiden skal bygget få nytt liv på Tennes, som bolighus for Øystein Pedersen fra Tromsø. Foto: Sol Gabrielle Larsen
NESTEN BORTE: Slik ser det ut på tomta der Didriksengården stod. I framtiden skal bygget få nytt liv på Tennes, som bolighus for Øystein Pedersen fra Tromsø. Foto: Sol Gabrielle Larsen

Nå er Didriksengården fjerna

BALSFJORD: Det ærverdige bygget skal få nytt liv på Tennes som bolighus for kjøper Øystein Pedersen (62).

Publisert Sist oppdatert

Huset er revet og tømmeret lagra etter at Øystein Pedersen fikk frist på seg til 1. januar med å fjerne bygget. Nå skal tomta ryddes for alle spor etter det falleferdige huset.

– Det gjenstår litt formaliteter og søknader hit og dit før alt er i orden, forteller han.

Årsaken til at Didriksengården må fjernes, er at den står i veien for utbyggingen av Tine-fabrikken på Storsteinnes. Etter mye fram og tilbake, ble det i fjor høst kjent at det var funnet en kjøper av gården. Nå står han fram i avisa.

– Didriksengården er et fint bygg som fortjener å bli tatt vare på, sier Pedersen.

– På tide

Planen er å gjenreise huset på ei tomt på Tennes.

– I første omgang er det viktig å få berga huset. Det kunne ikke stått så mye lengre før det ville blitt ødelagt, da det har en del råteskader. Tilbygget på huset er for eksempel sanert og ødelagt. Slik er det med gamle hus som bare står der. Det er på tide at det skjer noe, sier Pedersen.

Han har store planer for den gamle telegrafstasjonen.

– Jeg tenker litt på å kanskje flytte tilbake til Balsfjord. På sikt regner jeg med å bo der, som pensjonist. I første omgang vil det nok bli brukt som en fritidsbolig. Huset skal i alle fall brukes.

Som barn bodde Pedersen på Storsteinnes.

Bygget har status som et såkalt SEFRAK-minne, og er derfor ikke vernet. Tine, som er grunneier, har dermed stått fritt til å gjøre det som kreves for å fjerne bygget. Heldigvis fant de en kjøper som kan ta vare på det historiske huset. Pedersen har selv gode minner fra Didriksengården fra sin barndom.

– Jeg kjente godt til bygget fra før, og husker jeg solgte julehefter der da jeg var rundt 7-8 år, sier han.

Vil gjenskape bygget

Det gjenstår likevel mye før bygget får nytt liv på Tennes.

– Det er heldigvis ingen frister for når alt må være ferdig. Jeg har en del søknader til behandling i kommunale systemer som må på plass først. Huset er der, men det må tegnes litt på nytt. Det viste seg blant annet at en del dører og vinduer var kledd igjen bakom reisverket. Så mye har nok vært endret på, ikke bare en gang, men to-tre ganger siden huset ble satt opp, sier han.

Planen er å gjenskape så mye som mulig av det originale huset, som vil få adresse Tennesveien 300.

Powered by Labrador CMS