Han startet Norges eldste reisebyrå i Bardu i 1966:

MIMRER TILBAKE: Bjørn Espnes og kona Gunhild Espnes ser tilbake på tiden med reisebyrået med et smil. Det er mange gode minner, forteller begge to. Foto: Nora Alette Sandberg
MIMRER TILBAKE: Bjørn Espnes og kona Gunhild Espnes ser tilbake på tiden med reisebyrået med et smil. Det er mange gode minner, forteller begge to. Foto: Nora Alette Sandberg

Nå er gründer Bjørns livsverk historie

MÅLSELV: I 1966 startet Bjørn Espnes et reisebyrå i Bardu. Suksessen ga byrået grobunn og de kunne tilby reiser til nære og fjerne destinasjoner. Fredag kom nyheten om byråets konkurs.

Publisert Sist oppdatert

Norges eldste reisebyrå ble startet i Bardu i 1966 av Bjørn Espnes. Fredag ble det kom nyheten om at byrået er konkurs. Selv har ikke Espnes vært en del av byrået siden han solgte det. Da fylte han 70 år. At reisebyrået nå er konkurs synes han er sørgelig. Hans egne minner er derimot gode.

– Det er nesten bare gode minner, men veldig mye hardt arbeid, forteller han.

Lang historie

Historien om reisebyrået blir en lang fortelling sier han selv. Espnes vet ikke helt hvor han skal starte og slutte. Å samle 40 år med gode minner på noen minutter blir vanskelig mener han.

– Å sammenfatte en historie på 40 år, det går ikke det, sier Espnes.

Reisebyrået ble etablert i Bardu i 1966, etter hvert vokste det seg større og fikk avdelinger på Andselv, Finnsnes, Storsteinnes, i Tromsø, Størdal og Oslo. Det startet med Espnes og kona, hun jobbet administrativt og han med driften. Han gikk fra fast jobb i Forsvaret til å bygge et forretningsbygg i sentrum av Setermoen. Det skulle huse reisebyrået, utleiehybler og ei leilighet i første etasje. Personbilen deres var en lastebil.

Reiser for Forsvaret

Tanken med å starte et reisebyrå var å tilby permisjonsreiser til Forsvaret. De organiserte reiser for soldater hvor reisemålet var innlands. Espnes forteller at de brukte jernbanen mye. Da kunne første delen av reisen være fly til Værnes eller Oslo, derfra gikk det tog. Forsvaret leverte lister til reisebyrået, så gjorde de resten av jobben. Da administrasjonsoffiserene flyttet til Finnmark sendte de bestillinga til Bardu.

Markedet blant de sivile var også stort, og ikke lenge etterpå arrangerte de charterturer til Gran Canaria fra Bardufoss.

– Da var det bare å komme seg til Bardufoss, så kunne man feste over til Gran Canaria, forteller Espnes.

Han mimrer tilbake til ei påske hvor reisebyrået arrangerte permisjonsreise for soldater som skulle hjemover. Fra Setermoen gikk det busser med mellom 40 og 45 seter i hver. På flyplassen var det fem fly som skulle reise sørover med cirka 100 plasser i hvert. Så fort det ene flyet hadde lettet var neste på plass for å fylle opp setene.

– Da vi var ferdig der var vi slitne alle sammen. Da vi stod på Bardufoss og hørte siste flyet gå, da var vi godt fornøyd, forteller Espnes.

Reising var yrket

Det ble også mye reising for ekteparet, men det var som regel i forbindelse med jobb.

– Vi var nødt til å reise og gjøre oss kjent. Det var ofte i helgene, så var vi tilbake på jobb på mandag. For oss var dette jobb, for andre var det ferie. Når vi hadde ferie dro vi til Altevatnet. Det var ikke mye avslapning må du tro. Det var på direkten fra vi startet til vi solgte, forteller Espnes.

Han mener at man får til det man vil, en må bare ta sjansen. Å sikre seg på alle mulig måter mener han en kan spare seg for.

– Man trenger ikke å ha så store ambisjoner, men du bygger opp etter hvert som det er naturlig. Man må jo være litt pågående, da. Litt aggressiv av natur, forteller Espnes.

En travel mann

Det hører også med i historien å forteller at samtidig som han ledet reisebyrået, var han ordfører i Bardu i fire år. Politikken hadde han ikke drevet mye med tidligere, og i hans første kommunestyremøte var han selv ordfører. Hvordan han klarte å kombinere disse jobbene, lurer han selv på den dag i dag.

– Det var nok å gjøre. Vi var friske og det var det viktige, sier han og ser mot kona.

– Vi hadde et eventyr. Det var mye jobbing, men jobbing er morsomt det. Det var ingen belastning å jobbe. Ikke en eneste dag grua jeg meg til å gå på jobb, det være seg ordførerjobben eller i reisebyrået. Det var en glede, forteller Espnes.

Han mener det var heldig som kom inn i en bransje som vokste, samtidig var han ung og pågående. Det var ingenting som var umulig.

– Man var vel kanskje ikke helt klar over hva en holdet på med, heldigvis. Da hadde jeg blitt skremt selv, tenker jeg. Hvis jeg tenker tilbake nå hadde jeg ikke turt å starte på nytt. Heller ikke begynt som ordfører, mimer Espnes.

– Det var ei fin tid, sier han.

Underskudd i flere år

Espnes reisebyra informerer på sine nettsider om at deres reise er over.

– Det er med uendelig tristhet at vi nå må takke for oss og stenge døren. Børa ble for tung å bære, skriver selskapet.

Finansavisen omtale konkursen først, og skriver at det trolig var koronasituasjonen som er årsaken til konkursen. De skriver videre at Espnes hatt et akkumulert årsresultat på minus 1,7 millioner kroner siden 2015. I tillegg har turoperatøren også opplevd fallende omsetning over flere år.

Powered by Labrador CMS