Leirbekken var klassifisert med høyeste risikoklasse for kvikkleire:

FRA ISTIDEN: Her har NVE brukt stein som er gravd opp av leirmassene på stedet. Disse stammer fra tiden med isbre-aktivitet i området. Foto: Kristine Aarhaug
FRA ISTIDEN: Her har NVE brukt stein som er gravd opp av leirmassene på stedet. Disse stammer fra tiden med isbre-aktivitet i området. Foto: Kristine Aarhaug

Nå er sikringsarbeidet ferdig

LEIRBEKKEN: Grovarbeidet på erosjonssikringen i Leirbekken er nå klart. Nå gjenstår bare siste finpuss før kommunen overtar ansvaret.

Publisert Sist oppdatert

Mandag var enhetsleder teknisk i Målselv kommune, Morten Tomter, på befaring langs bekkeleiet i Leirbekken. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viste fram resultatet av jobben som er gjort for å forebygge erosjon og utglidninger.

Konklusjonen så langt er at både NVE og kommunen er godt fornøyd med det arbeidet som er gjort.

– Det er et stabilt og godt anlegg, sier senioringeniør Tommy Johan Granheim fra NVE.

Omfattende arbeid

Torv og leire er flyttet til siden, og stein er kjørt inn og lagt i en bredde på rundt to meter. Så er leire og torv lagt tilbake for å gjøre sporene etter arbeidet så minimale som mulig.

De har sikret kantene der det har sklidd ut masser tidligere på samme måte, og nå kan man allerede se at bregner og andre planter begynner å vokse.

– Når vi nå har lagt tilbake, så er det også tilrettelagt for eventuelt fisk, med kulper og forskjellige strømninger, sier Frank Robert Johansen, som har vært ansvarlig for utførelsen av jobben fra NVEs side.

Han legger til at stubber og lignende har blitt stående eller satt tilbake, slik at det kan bli mest mulig naturlig når det gror til igjen.

Sikkert og tilrettelagt

Det er kjørt inn 20.000-21.000 tonn med stein for å hindre at bekkeløpet graver seg ned i leira, samt for å støtte opp massene med leire i tilknytning til bekkeløpet.

– Nå er hele juvet, full bredde, opp gjennom hele dalen sikret. Og bekkeløpet er plassert av oss, så om det flommer over her så har ikke det noe å si, for alt er sikret, forklarer anleggsleder hos NVE, Rudi Thomassen.

Øvre deler av bekken går direkte på grunnfjell. Her har NVE forankret masser slik at bekkeløpet er sikret videre nedover.

NVE jobber på en sånn måte at man helst ikke skal kunne se spor av at de har vært der. Mest mulig skal tilbakeføres til naturen slik det var, og det tilrettelegges for at økosystemet skal kunne bygge seg opp igjen.

– Om du kommer tilbake hit neste år, så skal du ikke kunne se at vi har vært her, sier Johansen.

Han har lagt hele bekkeløpet fra der grunnfjellet er synlig, og ned til stikkrenna ved Trulssen Maskin AS. I bekkeløpet er det også lagt inn stryk og kulper, samt større steiner og røtter som fisk kan gjemme seg i. Alt dette for å få liv tilbake til bekken etter arbeidet er over.

Foreløpig er det veldig synlig hvor NVE har gjort arbeid, og hvor mye de har gjort. Dette vil tilbakeføres til naturen i løpet av kort tid.

Siste finpuss

Både Rudi Thomassen og Frank Robert Johansen er godt fornøyde med resultatet av arbeidet, og forteller at det som gjenstår er noe finpuss langs bekkeløpet, og en fin avslutning mot grusveien og jordet der massene har blitt kjørt inn fra.

– Her må man jobbe sakte. Når du tar ut ei skuffe med leire, så for ikke å forringe stabiliteten i området, så må du legge inn ei skuffe med stein. En helt spesiell prosedyre, forklarer Thomassen.

Nå er hele juvet skredsikret, samt at bekkeleiet er erosjonssikret.

Powered by Labrador CMS