FRIVILLIG: Frivillig Gunnar Eriksen Leiråmo passet mandag formiddag på at produksjonen av kunstsnø gikk problemfritt. Foto: Torbjørn Kosmo
FRIVILLIG: Frivillig Gunnar Eriksen Leiråmo passet mandag formiddag på at produksjonen av kunstsnø gikk problemfritt. Foto: Torbjørn Kosmo

Nå er snøen for neste skisesong allerede klar

RUSTAHØGDA: I beintøff kulde i januar er det de færreste som tenker på snøen som skal ligge i skiløypene neste vintersesong. På Bardufoss er den snøen nå allerede klar.

Publisert Sist oppdatert

– Vi bestemte oss sist torsdag at vi skulle hive oss til å utnytte den stabile kuldeperioden vi hadde, så fredag ettermiddag satte vi i gang. Siden har anlegget for snøproduksjon gått i ett, døgnet rundt. I dag rigges det ned, sier Frank Eriksen tirsdag.

Han sitter i styret på Bardufoss skisenter. Snøen de nå har produsert blir liggende i en stor haug på nedsiden av skihuset på Rustahøgda. I april blir den dekket av bark, og i oktober/november blir barken fjernet, og kunstsnøen fra starten av januar blir kjørt ut på stadion og i rulleskiløypa.

– Målet vårt er at vi skal tilby skiføre første uka i november. Det er det denne snøen skal være sikkerhet for, sier Frank Eriksen.

God dugnadsjobb

I døgnene med produksjon nå har 10-12 mann delt på ansvaret med å hele tiden følge med på produksjonen, etterfylle drivstoff og sjekke at vanntrykket har holdt seg tilstrekkelig.

– Dugnadsinnsatsen er det ingen ting å si på. Nå må vi bare få på plass nye avtaler som gjør at vi kan holde på med denne snøproduksjonen. Får vi ikke det, må vi se på ambisjonene, for det koster mye å produsere snø, og senere få denne ut i løypene, sier Eriksen.

Halv million

Han anslår at når snøen ligger i løypene neste høst, har den kostet Bardufoss skisenter 200.000 kroner. Til nå har skisenteret, som er en sammenslutning av BOIF ski og Målselvs skiskyttere, hatt avtaler med Målselv kommune og Forsvaret for å få hjelp til dette. Nå går de avtalene ut, og nye må på plass.

– Skisenteret har utgifter på en halv million kroner årlig til snøproduksjon, tråkkemaskin og kjøring av løyper. Det er klart at det makter vi ikke alene, vi må ha langsiktige avtaler på plass, sier Eriksen.

Avhengig av avtaler

I høst fikk de vansker med å få snøen ut. Da berget lokale entreprenører og Sparebanken Nord-Norge arbeidet med et spleiselag. Det kan de ikke være prisgitt hvert år.

– Banken har bidratt mye for oss, også med innkjøp av snøproduksjonsanlegget, men vi trenger Forsvaret og kommunen med på laget. Ellers kan vi bare selge snøkanonene og trappe ned aktiviteten. Vi er litt ved en skillevei med tanke på hvor vi skal legge lista, sier Frank Eriksen.

Han håper derfor at de nå kommer i land med avtaler som gjør at de kan fortsette med å legge til rette for både sivile og ikke minst soldater og Forsvaret med gode skiforhold vinteren igjennom.

– Å ta ned aktiviteten er ikke noe vi ønsker, understreker han.

Dungen med kunstig snø ved Bardufoss skisenter har vokst gradvis siden arbeidet med produksjon startet opp sist torsdag ettermiddag.
Dungen med kunstig snø ved Bardufoss skisenter har vokst gradvis siden arbeidet med produksjon startet opp sist torsdag ettermiddag.

God produksjon

Den stabile kuldeperioden som nå er over, har ildsjelene på Rustahøgda brukt godt. Eriksen er ikke sikker på hvor mange kubikk snø som ligger ferdig produsert, men antyder 8–10.000.

– Det har vært ideelle forhold med rundt minus 15–20 grader hele tiden. Det gir en best mulig kvalitet på kunstsnøen, med lite fuktighet. Vi håper det holder til stadion og det meste av rulleskiløypa når den skal legges ut, sier Frank Eriksen.

Kan bli mer

Selv om det ikke nå planlegges mer produksjon for neste vintersesong, utelukker han ikke at anlegget kan bli koblet opp igjen, om kulde og forhold tilsier ytterligere produksjon.

– Ideelt sett kan vi lagre enda mer, men vi får se hvordan værforholdene blir fremover. Det er slett ikke sikkert vi får de stabile kuldeperiodene med tørt og kaldt vær som vi trenger for dette arbeidet, sier Frank Eriksen ved Bardufoss skisenter.

Powered by Labrador CMS