Aldri før har en Filmcamp-film vært så nær verdens gjeveste filmpris:

MÅLSELV TIL HOLLYWOOD? Kortfilmen «Sparkekoret», innspilt på og rundt Filmcamp i Øverbygd, er blant 10 filmer som kan få Oscar i kategorien «Live action short film». Halvparten av de 10 står igjen som Oscar-nominerte når nominasjonene kunngjøres 15. mars. FOTO: ODD REINHARDT NICOLAYSEN
MÅLSELV TIL HOLLYWOOD? Kortfilmen «Sparkekoret», innspilt på og rundt Filmcamp i Øverbygd, er blant 10 filmer som kan få Oscar i kategorien «Live action short film». Halvparten av de 10 står igjen som Oscar-nominerte når nominasjonene kunngjøres 15. mars. FOTO: ODD REINHARDT NICOLAYSEN

Nå er «Sparkekoret» kun et lite steg fra Oscar-nominasjon

MÅLSELV: Natt til onsdag ble det klart at filmen «Sparkekoret» er blant 10 filmer på ei kortliste til Oscar-nominasjon i klassen «Live action short film». I klartekst betyr det at filmen som er innspilt i og rundt Øverbygd nå bare er et lite steg unna den gjeveste prisnominasjonen en film kan oppnå.

Publisert Sist oppdatert

– Gledelig, uventa og helt fantastisk!

Det sier produsent Julia Andersen, som satt på Skype med regissør Torfinn Iversen da gladmeldinga kom natt til onsdag.

– Det varte og det rakk før kunngjøringa kom, for det er jo en riksrett sak der borte i USA som tar mye fokus. Men jeg kan love deg at jubelen sto i taket da vi fikk se lista, sier Andersen, og legger til at det nesten er vanskelig å fatte hvor stort dette egentlig er.

– En Oscar-nominasjon er det største en filmskaper kan oppnå, uansett hvor i verden man holder til. Og nå er vi altså bare et lite steg unna, sier hun.

50/50

I utgangspunktet var «Sparkekoret» én av 174 filmer som var kvalifisert i kategorien «Live action short film». Når den nå er blant de 10 som er med videre, innebærer det et betydelig steg i retning Oscar-nominasjon. Halvparten av de 10 filmene skal nemlig stå igjen som Oscar-nominerte når nominasjonene kunngjøres 15. mars, og rent statistisk betyr det altså at det nå er 50 prosent sjanse for at «Sparkekoret» er blant disse.

– Ja, hva tenker jeg egentlig om det? Det er jo helt fantastisk, og det er inn i margen spennende. Nå skal vi i gang med å lage en ny kampanje for filmen vår, og så får vi bare krysse fingre for at den står igjen som nominert 15. mars, sier produsenten, og legger til at Filmcamp og Øverbygd er en viktig grunnpilar for filmen.

– «Sparkekoret» ble faktisk skrevet for å bli spilt inn på Filmcamp. Jeg har vært med på flere innspillinger på Filmcamp tidligere, og vet hva man får. I tillegg til at man har alt man trenger av fasiliteter for å lage film der, har man jo også naturen. Naturmessig er jo nær sagt alle typer natur innenfor en kort kjøreavstand fra Filmcamp, og «Sparkekoret» er altså laget spesielt for disse omgivelsene, sier hun.

Artig

Også Filmcamp-direktør Kjetil Jensberg er fornøyd og beæret som følge av kortlistinga.

– Først og fremst vil jeg gratulerer regissør Torfinn Iversen, produsent Julia Andersen og alle andre som har bidratt til denne produksjonen, for det er veldig artig å se når noen lykkes på denne måten, sier Jensberg, og legger til at denne milepælen selvsagt også er positiv for Filmcamp.

– Filmen er jo spilt inn her, og folk og omgivelser i nærmiljøet er en viktig del av den. Det er mange fra regionen som deltar på ulike måter i denne produksjonen, og det er slik vi vil at det skal være. Det er jo på mange måter hele poenget med Filmcamp å jobbe på denne måten, sier Jensberg om filmen som også oppnådde betydelig anerkjennelse da den i november vant hovedprisen i sin kategori på Chicago International Childrens’s Film Festival.

Fire norske

«Sparkekoret» handler om 10 år gamle Gabriel (spilt av Benoni Brox Krane) som har en flott sangstemme og som ønsker å bli med i det lokale sangkoret. Det spesielle med koret er at de fester sparker sammen på rekke, og slik drar de rundt i bygda for å synge og samle inn penger til asylmottaket. Det ser imidlertid mørkt ut for Gabriels kordeltakelse når hans far havner i slåsskamp med én av flyktningene på mottaket, men heldigvis greier faren til slutt å forsone seg både med sønnens ønske og mannen han slåss med.

Sparkekoret er ikke den eneste norske filmen som er kortlistet til den 93. Oscar-utdelinga. «Kunstneren og tyven» av Benjamin Ree og «Gunda» av Viktor Kosakovskij er med videre på kortlista over 15 kandidater til Oscar-prisen for beste dokumentarfilm, mens Filmen «Håp», skrevet og regissert av Maria Sødahl, er blant de 15 kortlistede som konkurrerer om å komme på den gjeve lista over beste fremmedspråklige film. De endelige Oscar-nominasjonene annonseres altså 15. mars, mens den 93. utgaven av Oscar-gallaen finner sted 25. april i Los Angeles. Så får vi se da, om filmens engelskspråklige tittel, «The Kicksled Choir», da blir ropt opp som Oscar-vinner. Rent statistisk er det 10 prosent sjanse for det akkurat nå.

Powered by Labrador CMS