BYGGER TAK: Mye gjenstår før MK «Terje» er friskmeldt. Nå håper Fjordmuseet at noen kan hjelpe til med å finansiere arbeidet med å berge båten. Foto: Sol Gabrielle Larsen
BYGGER TAK: Mye gjenstår før MK «Terje» er friskmeldt. Nå håper Fjordmuseet at noen kan hjelpe til med å finansiere arbeidet med å berge båten. Foto: Sol Gabrielle Larsen

Nå får «Terje» taket sitt

STORSTEINNES: Den 95 år gamle kutteren MK «Terje» har stått til forfall i årevis. Nå blir den beskyttet mot vær og vind.

Publisert Sist oppdatert

Alf Pedersen er ansvarlig for byggingen av overbygget som skal beskytte den gamle båten.

– Det er på tide. Hadde taket kommet tidligere, ville båten vært mer berga, sier han.

Det er i år 15 år siden det bevaringsverdige fartøyet ble plassert på eiendommen til Fjordmuseet. Båten ble i sin tid gitt Balsfjord kommune i gave fra tidligere eier Arne Hansen på Sletta. Årene har gått, og lite har skjedd for å bevare båten. Men nå er arbeidet i gang med overbygget.

– Vi er glad for at det endelig skjer noe. Dette skulle vært gjort for flere år siden, sier konservator Arild Endal ved Fjordmuseet på Storsteinnes i Balsfjord.

– Mulig fiasko

Pedersen forteller at arbeidet med overbygget har gått greit så langt. Han regner med å bruke to til tre uker på taket. Mesteparten av jobben har han gjort alene.

– Men jeg har fått litt hjelp av ulike maskiner, sier Pedersen.

– Vi er spent på hvordan tanket vil fungere for å beskytte båten, sier Endal.

Tidligere hadde Balsfjord kommunen ansvar for båten. I fjor bestemte et enstemmig formannskap å gi ansvaret for MK «Terje» videre til Midt-Troms museum. Museet overtok da også kommunens forpliktelser til bevaring av båten. Det er mye som gjenstår før båten er friskmeldt.

– De som skal berge båten, har en gigantisk jobb foran seg. Jeg vet ikke om det er mulig engang. Dersom båten ikke kan berges, vil jo alt arbeidet med overbygget være en fiasko, sier Pedersen.

Kostbart

Ifølge Oddvar K. Skogli, som er leder i Balsfjord historielag, er det til sammen lagt ned 450 000 kroner i overbygget. Endal er enig i at noe må gjøres dersom «MK Terje» skal bevares.

– Den neste utfordringen blir å få pusset og satt båten i stand, slik at den blir presentabel og tilgjengelig for folk. Nå må vi lage en plan hvor vi finner ut hva som må gjøres først og sist, og så prioritere, sier han.

Nord-Troms museum og Fjordmuseet har foreløpig ikke fått tak i midler til å finansiere det videre arbeidet med den gamle kulturskatten.

– Dersom de må leie inn folk, vil det bli kostbart. Det beste hadde nok vært om noen frivillige tok seg av oppussingen, sier Pedersen.

Powered by Labrador CMS