Gir tommelen opp for en gledelig utvikling:

TILFREDS: Ordfører i Balsfjord, Gunda Johansen, er godt tilfreds med at kommunen fikk 40 flere innbyggere i løpet av januar, februar og mars. Hun håper trenden fortsetter. Foto: Sol Gabrielle Larsen
TILFREDS: Ordfører i Balsfjord, Gunda Johansen, er godt tilfreds med at kommunen fikk 40 flere innbyggere i løpet av januar, februar og mars. Hun håper trenden fortsetter. Foto: Sol Gabrielle Larsen

Nå håper Gunda folkeveksten fortsetter

BALSFJORD: Balsfjord kommune har hatt en positiv befolkningsutvikling så langt i 2020. Det mener ordfører Gunda Johansen er en etterlengta nyhet.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av fjoråret ble det 66 færre innbyggere i Balsfjord kommune. Både fødselsunderskudd og fraflytting var forklaringa bak nedgangen. Balsfjord var ikke alene om nedgangen, spesielt i fjor så det ut til at en sentraliseringsbølge skylte over mer eller mindre hele Nord-Norge. Etter at det første kvartalet i 2020 har kommet og gått, ser omsider utviklinga litt lysere ut i Balsfjord.

Gladnyhet

– Dette var virkelig flott. En skikkelig gledelig nyhet, sier ordfører Gunda Johansen, i ei tid der gladnyhetene nok kommer med en litt mindre hyppig frekvens enn ellers.

Johansen gleder seg over de positive tallene fra Statistisk sentralbyrå. I løpet av første kvartal i år har Balsfjord kommune en befolkningsvekst på 40 personer. I løpet av årets tre første måneder er det født 17 barn i Balsfjord, mens 15 mennesker har gått bort, noe som altså gir et lite fødselsoverskudd. Det er altså tilflyttingstallene som utgjør den store forskjellen for Balsfjord kommune. Mens 72 mennesker har flytta til kommunen så langt i år, er det 34 som har flytta vekk. Det gir en nettoinnflytting på 38 personer.

– Dette er kjempebra. Så har jeg selvfølgelig et ønske om at dette må holde seg gjennom hele året, slik at vi får et år med både befolkningsvekst og ikke minst fødselsoverskudd. Fødselsoverskudd kan jeg ikke huske når vi eventuelt kan ha hatt sist, sier Johansen.

Utfordrende

Hun mener at det helt klart er en god blanding av fødselstall og fraflytting som skaper en utfordring for kommunen.

– Det er en kombinasjon av begge deler. Når vi har negative tall begge steder, så blir de dobbelt så negative, sier ordføreren.

Hun poengterer at svært få barn født i 2019, nok naturlig vil medføre flere barn født i 2020.

– Det er jo ikke usannsynlig at man da får en kraftig økning påfølgende år. Nå er det jo ikke sånn at folk får barn hvert år, sier Johansen.

Tiltak

Kommunen jobber for tida med å få på plass den nye arealplanen sin. Det er lite som er så viktig for kommunens videre utvikling, som hva som står i denne planen.

– Arealplanen er kjempeviktig. Det er viktig at vi planlegger i henhold til de nasjonale føringene, og med tanke på hvordan folk ønsker å bo. Det er viktig å være opptatt av bosetting i distriktene, men vi må også nå ha ei kraftsatsing i sentrene våre. Vi vet at dagens moderne mennesker ønsker å bo nært de tingene som betyr noe, sier Johansen.

En annen sak som har vært aktuell i kommunen de siste ukene har vært gratis SFO til alle 1. klassinger, og søskenrabatt mellom barnehagene og SFO. Dette er også ment som et tiltak for at småbarnsfamilier skal finne kommunen attraktiv, og ordføreren har ikke gitt opp å få forslaget gjennom, selv om rådmannen nå har innstilt på å droppe tiltaket.

– Dette er noe som partiene som samarbeider har i sin samarbeidsavtale, og vi har fortsatt en tanke om å få dette til, sier Johansen.

Hun legger til at hun også håper kommunens bedrifter holder hodet over vannet på tross av vanskelige tider som følge av koronaviruset.

– At vi bevarer arbeidsplassene vi har i kommunen er en viktig faktor for å beholde innbyggerne og for å få tilflytting, sier Johansen.

Målselv og Bardu

Både Målselv og Bardu har også befolkningsøkning i første kvartal. Bardu har en økning på 18 personer, og de har et ørlite fødselsoverskudd. Målselv kommune har en økning på ni personer, men et fødselsunderskudd på seks. De redder seg inn ved en nettoinnflytting på 15 personer.

Powered by Labrador CMS