GUDSTJENESTE: På søndag er det mulig for bardudølene å gå i kirka igjen. Det er nå mulig etter at Den Norske Kirke i samråd med Helsedirektoratet åpner for fysisk samling i kirkene igjen. Her er Bardu kirke avbildet. Foto: Terje Tverås (arkiv)
GUDSTJENESTE: På søndag er det mulig for bardudølene å gå i kirka igjen. Det er nå mulig etter at Den Norske Kirke i samråd med Helsedirektoratet åpner for fysisk samling i kirkene igjen. Her er Bardu kirke avbildet. Foto: Terje Tverås (arkiv)

Nå kan bardudølene gå i kirka igjen på søndag

MÅLSELV: Den Norske Kirke gjenopptar nå fysiske samlinger i kirkene rundt om i landet. Det betyr at kirkene i Bardu, Balsfjord og Målselv kan ta imot besøkende igjen.

Publisert Sist oppdatert

Det ble klart i en pressemelding fra Den Norske Kirke tirsdag.

Men det er riktignok bare i Bardu man akter å åpne for gudstjenester igjen med det første.

Førstkommende søndag skal vikarierende sogneprest Einar Hansen holde gudstjeneste i Bardu kirke. Den muligheten har først bydd seg etter at Den Norske Kirke, i samråd med Helsedirektoratet, har åpnet for fysiske samlinger i kirka igjen.

– Vi kan bare ha ti personer i kirka til enhver tid på grunn av koronarestriksjoner, men vi har et menighetshus like ved som vi skal overføre lyd og bilder til. Det betyr at vi kan ha ti i kirka og ti i menighetshuset, sier Hansen.

Alle er velkommen

Han presiserer at folk ikke bør vegre seg for å komme til gudstjeneste.

– Når det er så få plasser vil kanskje folk vegre seg for å møte opp slik at de slipper å føle at de tar plassen til noen andre, men det behøves ikke. Så langt plassene rekker er alle velkommen. Vi er sjeldent mer enn 20 stykker i kirka, utenom når det er dåp. Vi håper naturligvis at koronasituasjonen blir bedre slik at man etter hvert kan åpne for flere plasser, sier han.

Han tror mange savner å kunne gå i kirka.

– Vi har tatt opptak av gudstjenester og sendt dem på nett. Det har fungert, men det er noe helt eget ved å samles. Den menneskelige kontakten kan ikke erstattes av noe, sier han.

Det vil i motsetning til i Bardu ikke arrangeres noen gudstjenester i Målselv. I alle fall ikke de neste to ukene.

– Vi kommer i stedet for til å lage digitale gudstjenester. Det vil bli startet opp konfirmantundervisning fra og med neste uke. Begravelser vil gå som vanlig. Der kan vi ha 50 stykker samlet, sier kirkeverge i Målselv, Roald Wikran.

Konfirmasjonsundervisninga vil foregå i grupper på 20 stykker og vil foregå ut april.

– Deretter kommer selve konfirmasjonen som vil være i slutten av mai. Vi får se på hvordan reglene er da. Vi håper naturligvis på lettelser, sier Roald Wikran.

Satser på digitale gudstjenester

I Balsfjord legges det til rette for en annen løsning. Kirkeverge i Balsfjord og Malangen menighet, Pål Thomas Berg, forteller at det vil sendes en gudstjeneste gjennom Facebook.

– Der vil det være kor, sang og andakt, blant annet, sier Berg.

Det legges opp til at man skal kunne ha stedlig gudstjeneste i Balsfjord kirke mot slutten av måneden.

– Planen vår er å kunne ha en gudstjeneste søndag 31. januar med fysisk oppmøte, men det er ikke sikkert at det blir sånn. Det avhenger av smittesituasjon og reglene som gjelder da, sier Berg.

Han forteller at menigheten i jula leverte minnepenner til et sykehjem i Balsfjord.

– De er en målgruppe som vi ikke når til vanlig. Derfor gjorde vi det slik med digital gudstjeneste på minnepenn. I neste uke skal vi ha en stedlig sykehjemsgudstjeneste, forklarer kirkeverge i Balsfjord og Malangen menighet, Pål Thomas Berg.

Powered by Labrador CMS