Nå kommer koronaen snikende igjen

INGEN GARANTI: Stadig flere fullvaksinerte blir nå smittet av korona. Foto: Gorm Kallestad / NTB
INGEN GARANTI: Stadig flere fullvaksinerte blir nå smittet av korona. Foto: Gorm Kallestad / NTB

For det første er det slik som helsemyndighetene har påpekt ved flere anledninger: Det å være fullvaksinert beskytter ikke nødvendigvis 100 prosent mot smitte.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Vi har kanskje – med god grunn – senket korona-skuldrene noe den siste tiden. Det har riktignok kommet «drypp» av nye smittede lokalt, men det har vært snakk om enkelttilfeller, og vaksine-tempoet tatt i betraktning har det kanskje vært grunn til å både tro og håpe at det verste er over.

Det kan vise seg å være forhastet. Rundt om i landet ellers dukker det til stadighet opp nye tilfeller der opptil flere er smittet og der de restriksjonene vi er så lei av har vært nødt å gjeninnføres.

Det er trolig den såkalte deltavarianten det er snakk om når det nå oppstår smitteklynger rundt omkring. Det er en variant som er mer smittsom enn de avartene vi har hatt hittil. Verst er det imidlertid at flere av de som nå blir smittet allerede har fått første vaksinedose. Ikke nok med det: Flere av de ny-smittede har faktisk fått vaksinedose nummer to.

Hva skal vi tenke da? Hvis det ikke hjelper å være fullvaksinert?

For det første er det slik som helsemyndighetene har påpekt ved flere anledninger: Det å være fullvaksinert beskytter ikke nødvendigvis 100 prosent mot smitte. Og: Er man fullvaksinert blir man – slik det ser ut til nå – ikke nødvendigvis veldig syke. Faktisk er det slik at hvis man som fullvaksinert blir smittet, så kan man være det uten å vite det.

Det siste er trolig det mest lumske med dette viruset. Man er fullvaksinert, man blir litt snufsete i nesen, men agerer som om man er frisk, og risikerer dermed å bli katalysatoren for å villsmitte rundt oss.

I områder nært oss har det de siste dagene oppstått store smitteutbrudd. Harstad har opplevd at flere titalls personer har blitt smittet og kommunen så seg til slutt nødt til å (gjen)innføre ganske så strenge lokale restriksjoner. Først ble det igjen presisert at «meteren» må opprettholdes. Samtidig ble det innført anbefaling om bruk av munnbind på steder der det er vanskelig å holde én meters avstand til de rundt en.

Men søndag – da det dukket opp enda flere smittede i Harstad – måtte ytterligere restriksjoner innføres, og nå ser det slik ut:

  • Ventekarantene for husstandsmedlemmer til nærkontakter.
  • Begrensninger på antall besøkende i private hjem til fem utover husstandsmedlemmer, likevel slik at det maksimalt er 10 personer til stede.
  • Krav til smittevernfaglig forsvarlig drift ved serveringssteder.
  • Serveringssteder som har skjenkebevilling, skal ikke slippe inn gjester etter kl. 2200.
  • Utøvelse av skjenkebevilling etter alkoholloven kapittel 4 og 5 skal opphøre kl. 2400.

• Serveringssteder som har skjenkebevilling, skal registrere kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det.

Ikke nok med det: FHI (Folkehelseinstituttet) anbefaler at hele Hålogaland-regionen innfører de samme tiltakene.

Konklusjonen må være: Vi er langt fra på trygg grunn, og det er på sin plass å oppfordre om fortsatt stor forsiktighet og å unngå å samles i store mengder.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS