TRAPPER RESTAURERES: I løpet av noen uker gjøres de siste endringene for å gjøre laksetrappene i Salangsvassdraget bedre for sjøørret og laks. Foto: Privat
TRAPPER RESTAURERES: I løpet av noen uker gjøres de siste endringene for å gjøre laksetrappene i Salangsvassdraget bedre for sjøørret og laks. Foto: Privat

Nå legges siste hånd på verket for å få mer laks opp i denne trappa

BARDU: Arbeidet som skal sikre at mer laks og sjøørret kommer seg opp til store gyteområder i Salangsdalen i Bardu, fullføres nå i høst. Kommende sommer er også nok en teller på plass i elva.

Publisert Sist oppdatert

Det pågår for tiden et stort arbeid i laksetrappene i Salangsdalen, der samtlige trapper og terskler restaureres og ordnes slik at de skal fungere bedre til neste sommer. Det er elveeierlaget som har satt i gang og styrt prosjektet, og det er selskapet Multibetong fra Narvik som gjør det fysiske arbeidet i trappene i Salangsvassdraget.

Leder i elveeierlaget Anton Heggås forteller at arbeidet som nå er inne i siste fase, skal fullføres i løpet av en måneds tid.

Overvåkes

Det gjøres arbeid i Langfossen, Kistefossen og i Hellefossen. Både skader på trappene og utbedringer for å få de til å fungere bedre jobbes det med nå.

Meningen er altså at det skal bli lettere for mer fisk å ta seg lengre oppover i vassdraget, og gi flere fisk tilgang til gyteområder i Salangsdalen.

Anton Heggås sier det også blir spennende å få teller på plass i Hellefossen. Fra før av er det plassert teller i Kistefossen, og med teller i neste foss vil man kunne se hvor mye fisk som tar seg forbi den siste hindringen før de kommer inn i roligere farvann innover i Salangsdalen.

Klar til neste sesong

– Det som gjøres nå i høst er at det jobbes med en terskel i Hellefossen, samt arbeid med en terskel og en luke i Kistefossen, sier Heggås.

Kistefossen ligger på kommunegrensa mellom Bardu og Salangen.

Den største jobben er i Langfossen, der man både skal sørge for mer vann inn i trappene ved lang vannføring, samt gjøre endringer i trappa som gjør det lettetre for fiske å se hvor den skal gå hen ved stor vannføring.

– Det er i trapp én det støypes slik at trappa skjermes litt for vann når vannføringen er stor. I trapp to i Langfossen skal det lages en regulerbar luke, pluss at det her skal monteres teller. Telleren kommer på plass til våren og skal være klar til neste sesong, opplyser Heggås.

Etter planen

Det er videoovervåking som skal på plass, der man kan se hvilken fisk som går opp og anslå hvor stor fiskene er.

Her i Langfossen i Salangsdalen skal det monteres teller med videoovervåking.

Dette systemet har vært i drift i to sesonger i Kistefossen i vassdraget, og skal bli et nyttig verktøy for å se resultatene av arbeidet som nå gjøres for å få mer fik opp i vassdraget.

Heggås sier at arbeidet som gjøres i vassdragets laksetrapper nå i høst er i takt med de planer som er lagt, og også en avslutning på arbeidet som ble satt i gang for noen år siden.

Kistefosstelleren viste for øvrig at det i årets sesong gikk opp 122 laks og 396 sjøørret. Ingen sjørøyer ble registrert. Laksetallet var en tilbakegang fra året før der 187 gikk opp, mens det for sjøørret ble registrert noen flere enn i 2018 da tallet var 331.

Powered by Labrador CMS