SKULLE FORNYES – MÅ RIVES: Forsvarsbygg kritiseres for å ikke ha prioritert dette leilighetsbygget på Setermoen. Nå er bygget å så dårlig forfatning at det er et rivningsobjekt.
SKULLE FORNYES – MÅ RIVES: Forsvarsbygg kritiseres for å ikke ha prioritert dette leilighetsbygget på Setermoen. Nå er bygget å så dårlig forfatning at det er et rivningsobjekt.

Nå må dette bygget rives

BARDU: Toftakerlia 6 på Setermoen må rives fordi bygget er i så dårlig forfatning at rehabilitering ikke er lønnsomt. Forsvarsbygg får kritikk fra Forsvarsdepartementet forhåndteringen av saka.

Publisert Sist oppdatert

I et brev fra departementet til Forsvarsbygg som Nye Troms har fått innsyn i, mener departementet at rehabilitering av boligene burde vært prioritert før forfallet av bygget kom så langt som nå.

«Forsvarsbygg kan avhende de seks boligene i Toftakerlia 6 ved riving og beholde tomten inntil det er besluttet om tomten på et senere tidspunkt skal utnyttes til boliger for forsvarssektoren eller selges. For framtiden forventer Forsvarsdepartementet at Forsvarsbygg forbedrer sine rutiner og prosedyrer for investering og vedlikehold av boliger slik at lignende situasjoner ikke oppstår», skriver seniorrådgiver Beate Cecilie Lübeck i seksjon for eiendom, bygg og anlegg i Forsvarsdepartementet.

Det er altså grønt lys for Forsvarsbyggs anbefaling om at bygget bør rives, men grønt lys med en klar kritikk av hvorfor man er kommet dithen at bygget må saneres.

Startet for fem år siden

Boligkomplekset på Setermoen er av eldre årgang, men har også vært et lite landemerke på Setermoen i tidligere år. Bygget står vis-à-vis hotellet på Setermoen og har vært en del av sentrumsbildet. Forfallet er imidlertid godt synlig også på utsiden, og i dag er det ingen som bor i leilighetsbygget.

Saken om byggets framtid skriver seg tilbake til i 2013 da Forsvarsbygg først sendte et formelt varsel til Forsvarsdepartementet om avhending av leilighetsbygget. Allerede da var bygget i en slik stand at man vurderte det som et ikke tilfredsstillende tilbud å bo i. Men departementet svarte den gang at de ønsket en nærmere redegjørelse for vurderingene som ble gjort i saken satt opp imot det da planlagte investeringsbehovet for boliger på Setermoen. Forsvarsbygg svarte da med at de mente det ville lønne seg å erstatte Toftakerlia ved fornyelse. Altså mente de at rehabilitering da ikke var lønnsomt.

Ikke fornøyd

Men departementet var ikke fornøyd med svaret og ba Forsvarsbygg redegjøre for en prosess der de vil avhende en eiendom på grunn av dårlig tilstand samtidig som det fremdeles var behov for kapasiteten. Forsvarsbygg stoppet etter dette avhendingsprosessen og skrev i et brev til departementet at de i en ny gjennomgang av saken hadde sett at avhendingsprosessen ble startet uten at de ble sjekket om det var investeringstiltak for økt kapasitet for familieboliger i samme boområde. Forsvarsbygg påpekte da at egne rutiner måtte forbedres.

I 2014 var så Toftakerlia 6 inne i bildet igjen og ble vurdert i forhold til rehabilitering. Forsvarsbygg la da opp til at en rehabilitering ville kunne gjøres med tidsfrist til 2016. Men da det i 2015 ble utarbeidet et forprosjekt for det totale behovet for boliger på Setermoen, ble allikevel ikke bygget vurdert. Forsvarsdepartementet skriver i sitt brev at Forsvarsbygg ikke har beskrevet hvorfor bygget da ikke lenger var i planene.

– Burde vært prioritert

Høsten 2017, nærmere bestemt i oktober, kom det så et brev fra Forsvarsbygg til departementet om at Forsvarsbygg hadde sagt opp leieforholdet i Toftakerlia, og at bygget var uten leietakere grunnet dårlig tilstand. Forsvarsbygg skrev også at i påvente av rehabilitering var det ikke blitt gjort verdibevarende innsats på bygget. Byggets tilstand var da forverret, og ettersom bygget ikke var meldt inn som prioritert fornyelse i prosjektet for fornyelse av boliger, ble riving anbefalt.

Departementet godkjenner altså nå rivinga – men henviser til at dette bygget var med i planene til fornyelse av boliger på Setermoen med planlagt rehabilitering innen utgangen av 2016. «Det er vårt syn at rehabilitering av disse boligene burde vært prioritert fra forvalters side. Når rehabiliteringen ikke ble prioritet i prosjekts fase 1, mener vi at Forsvarsbygg burde hatt en videre plan for boligene. Når den er i en slik forfatning som det som beskrives, ser vi at det i praksis ikke er annet alternativ enn å akseptere Forsvarsbyggs anmodning om avhending», skriver departementet.

Nye Troms var i går i kontakt med pressevakten hos Forsvarsbygg om saken med spørsmål om å få en kommentar til kritikken fra Forsvarsdepartementet. Vi ble lovet at «rette vedkommende» skulle ta kontakt, men fikk ikke noe svar før saka ble satt på trykk.

Powered by Labrador CMS