Jaktet før 20 i stil:

IKKE 20 I STIL: Hoppkarriæren er over, nå satser Gyda Enger på skyting, sammen med sin samboer Ole-Anders Hagen. Foto: Ivar Løvland
IKKE 20 I STIL: Hoppkarriæren er over, nå satser Gyda Enger på skyting, sammen med sin samboer Ole-Anders Hagen. Foto: Ivar Løvland

Nå satser Gyda på bare 10-ere

Hun har VM- og OL-deltakelse på samvittigheta og har hoppet 137 meter i både Granåsen og Oberstdorf. Nå satser Gyda Enger på flest mulig 10-ere på skytebanen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg var lei av å bare være «supporter» på skytebanen. Derfor startet jeg med skyting, sier Gyda Enger og smiler.

30-åringen var en av Norges aller beste kvinnelige skihoppere, og var på det norske landslaget sammen med året yngre Maren Lundby, da hun etter mange skader måtte gi seg etter Falun-VM i 2015. Da karrieren endte i hoppbakken, var hennes beste internasjonale resultat en 6. plass i verdenscupen, rett før OL i Sochi i 2014. Under OL endte hun på en 24. plass.

SAMME SPORT: Den tidligere hopperen Gyda Enger ble dratt inn i skyttersporten av samboer Ole-Anders Hagen, og begge representerer nå Målselv skytterlag.

– Jeg sluttet ikke fordi jeg ville, men det var skader etter noen stygge fall, særlig korsbåndskadene i knær, som gjorde at jeg måtte legge opp. Fortsatt kribler det litt i kroppen for å hoppe, som da vi var å så på skiflyginga i Vikersund i vinter, men jeg må vel bare innse at jeg nå står best på landjorda, sier Gyda Enger.

Dermed er jakta på lange svev og nærmest mulig 20 i stil lagt til sides for godt.

Hun kommer fra Elverum og «falt» for skytter Ole-Anders Hagen da han jobbet på hjemstedet hennes i 2018. Året etter flyttet de til Bardufoss da han fikk jobb i Forsvaret her, mens Gyda ble lærer på Fagerlidal skole.

Konkurranseinstinkt

Fram til koronaåret 2020 var hun med Ole-Anders på skytestevner som «heiagjeng», men etter hvert fant hun ut at hun ville prøve sporten selv. I dag stortrives hun med siktet rettet mot blinkene et par hundre meter unna, der 10-eren nå er målet hennes.

– Jeg synes det er kjempeartig å være med, og jeg får så absolutt trigget konkurranseinstinktet mitt. Det er nesten litt som å sitte i ovarennet i hoppbakken, men i motsetning til i hopp, der du får én sjanse til å treffe, har du litt flere på skytebanen. Om jeg gjør et dårlig skudd, har jeg 24 eller 34 andre til å rette det litt opp, sier Gyda Enger.

Fokus viktig

Selv om hopp og skyting er vidt forskjellige idretter, er det å ha riktig fokus like viktig i begge idrettene. Og konkurranseinstinktet, ja det er like godt som tidligere:

PÅ STANDPLASS: Ole-Anders Hagen har nå samboer Gyda Enger også med seg inn på standplass under stevnene, og ikke bare på sidelinja som supporter.

– Det kan hende jeg blir litt «forbannet» om det går dårlig, medgir hun og smiler.

– Etter ett stevne det hadde gått litt dårlig for henne, måtte vi rett opp på skytebanen samme dag for å finne ut av ting, sånn er hun, sier samboer Ole-Anders Hagen og ler godt.

Lettlært elev

32-åringen misunner nesten det sterke konkurranseinstinktet til Gyda, for det mener han at han selv nesten har for lite av. Samtidig synes han samboeren har «tatt» sin nye sport veldig fort.

– Hun har nesten tatt den litt faretruende fort, men hun er fryktelig seriøs når hun først begynner med ting, sier Ole-Anders Hagen.

Han er en av samlagets aller beste skyttere i klasse 5, men innrømmer at samboeren, som er så fersk i sporten, gir ham god konkurranse på enkelte serier når de konkurrerer på ganske så like vilkår.

– Men det er bare artig det, og det skjerper nok oss begge, sier Ole-Anders Hagen.

Ikke ambisjoner

Gyda Enger er nå klasse 2-skytter i systemet til Det frivillige Skyttervesen. Det innebærer skyting i liggende stilling og på kne. Om hun skyter godt kan det bli opprykk til klasse 3, og da blir det i så fall også stående skyting på konkurranseprogrammet.

IKKE 20 I STIL: Hoppkarriæren er over, nå satser Gyda Enger på skyting, sammen med sin samboer Ole-Anders Hagen.

– Nå er jeg første året i denne klassen, og det går stadig bedre. Om jeg har ambisjoner og vil satse videre på klasse 3–5? Vi får se, akkurat nå er ikke ambisjonene der, men jeg skal være med på Landsskytterstevnet på Voss til sommeren, sier Gyda Enger og smiler.

Lørdag stoppet hun på 239 poeng i Skibotntreffen, mens det ble 241 poeng i Hattestevnet til Storfjord skytterlag bare noen timer senere.

– Greit nok, det går rette veien, sier Gyda Enger om sin nye idrett.

Idrettsglede

Hun synes idrettsgleden er kommet tilbake etter at hun begynte med skyting:

– Det er et veldig fint miljø i Målselv skytterlag og i sporten. Jeg trives med dette, og mestringsfølelsen etter et god skyteserie kan sammenlignes litt med den etter et godt skihopp, sier Gyda Enger og smiler.

Hagen vant

Samboer Ole-Anders Hagen vant lørdag Skibotntreffen i klasse 3-5 med sterke 346 poeng. Det var fire poeng foran Sveinung Kvamme og Tor Erik Fossli, også de fra Målselv skytterlag.

– Ei solid åpning til meg å være, så den er jeg veldig fornøyd med. Mange bra skudd, men jeg satser vel ikke sånn kjempemasse. Så skulle jeg få et slikt resultat på LS, ville det vært moro, sier Ole-Anders Hagen.

Rubbås-Jacobsen best

I Hattestevnet rett etter gikk skuddene litt mer utenfor 10-eren. Da stoppet han på 242 poeng på en tredjeplass. Der var Målselvs Tony Rubbås-Jacobsen eneren med 246 poeng, foran Tor Erik Fossli på 244. Rubbås-Jacobsen skjøt også 100 i den innlagte finaleomgangen på Brenna og stoppet på sterke 346 poeng.

Powered by Labrador CMS