Her bores det etter ny vannkilde:

DRIKKEVANN: Slik har vannet vært i tidligere situasjoner for beboerne ved Solbu i Bardu. Arkivfoto: Joachim Strømseth
DRIKKEVANN: Slik har vannet vært i tidligere situasjoner for beboerne ved Solbu i Bardu. Arkivfoto: Joachim Strømseth

Nå skal bygdefolket endelig slippe å pusse tennene sine i brunt vann

BARDU: Arbeidet med å opprette en ny vannkilde ved Solbu vannverk er startet. Til stor glede for brukerne som har klaget på drikkevannet sitt i rundt 20 år.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er selvfølgelig veldig glade for at det blir gjort tiltak etter mange år, sier bruker Joachim Strømseth.

Det ble i høst kjent at Solbu vannverk skulle få en ny vannkilde. I slutten av forrige uke ble maskiner fraktet til Solbu og arbeidet er nå i gang. Her skal det bores brønn og sette opp et brønnhus oppe ved vanndammen, skriver Bardu kommune på sin hjemmeside.

Arbeidet vil ikke påvirke driften av vannverket, men det må påberegnes aktivitet og støy ut over normal arbeidstid. Avdelingsleder kommunalteknikk i Bardu kommune, Sindre Dahle, sier det er beregnet å bruke tre dager på arbeidet fra de finner en god vannkilde.

– Det er boret et prøvehull på rundt 120 meter i dybde, og det blir muligens flere før de finner en god kilde, sier Dahle.

Håp for framtida

Det er rundt 20 år siden problemene med vannkvaliteten begynte, og saken har blitt omtalt i flere runder. Strømseth er en av de som bor på Solbu og som har opplevd hvordan vannkvaliteten kan være. Han har lagt merke til aktiviteten som nå er ved vannverket, og ser mot en ny hverdag med rent vann som en lettelse.

– Jeg er veldig fornøyd med tiltakene som nå gjøres. Det blir en lettelse å slippe henge opp klesvask som fortsatt er skitten, få brunt vann i springen når jeg skal pusse tennerne eller stake opp toalettet på grunn av mye grums i vannet, sier han med et håp for framtida.

Strømseth mener det ser ut til at kommunen nå har forstått hva som må gjøres, etter 20 år med problemer. Men at det for øyeblikket ikke er et problem med vannet.

– Helt siden det i høst ble gjort de tiltakene som vi har etterspurt, har det vært rent vann hos oss, sier Strømseth.

Tiltakene han referer til er tapping av inntaksbassenget for så å rengjøre det, samt en opprydding og rensing av anlegget. Dette har gjort at brukerne ved Solbu ikke har hatt noen problemer med vannet siden i høst. Det var også tidligere et problem hvor ikke alle brukerne ble varslet, men også dette har fungert slik Strømseth har oppfattet det.

– Det varsles til stadighet om tiltak som gjøres med vannverket og ut fra det jeg har fått med meg får alle beskjed, sier Strømseth.

Reserveplan

I den nye vannkilden vil det bli gjort analyser av vannet for å kunne vurdere om det er nødvendig å gjøre tiltak. Dahle mener det er en mulighet for at vannet inneholder mye kalk, men at vannet hentes opp av grunnvannet som i utgangspunktet er relativt rent.

Fra borehullet vil det bli lagt en kabel, til det allerede eksisterende bassenget ved vannverket, som vannet blir pumpet gjennom. Bassenget vil bli brukt for å få trykk på vannet, og være en reserve om noe skulle hende.

– Ved å ha et fullt basseng har vi tid til å iverksette tiltak ved for eksempel et strømbrudd, uten at det blir mangel på vann, sier Sindre Dahle.

Powered by Labrador CMS